PsychologyNow Team

Η συνεχής αρνητική σκέψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η συνεχής αρνητική σκέψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

PsychologyNow Team
γυναίκα με συνεχή αρνητική σκέψη αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ
Image credit: Kalea Morgan / unsplash.com

Προσέξτε τις σκέψεις σας όσο είναι ακόμη νωρίς.


Η συνεχής αρνητική σκέψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποδηλώνει μια έρευνα του Alzheimers & Dementia.

Οι ερευνητές ρώτησαν 360 ενήλικες στον Καναδά και στη Γαλλία, άνω των 55 ετών, ποια είναι η στάση τους σχετικά με αρνητικές εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, μετρήσεις σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και αξιολογήθηκαν σχετικά με τη μνήμη, την προσοχή, τη χωρική νοημοσύνη και τις γλωσσικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε τομογραφίες PET εγκεφάλου από 113 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη συνδεόταν με μεγαλύτερες αποκλείσεις στη γνωστική λειτουργία και στη μνήμη για τέσσερα χρόνια, όπως και με τις αυξημένες αποθέσεις αμυλοειδούς και tau πρωτεΐνης.

Η κατάθλιψη και το άγχος καθαυτές συνδέθηκαν με την επακόλουθη γνωστική μείωση, αλλά όχι με την εναπόθεση των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και tau. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η συνεχόμενη αρνητική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικό άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να διευκολύνει την απόθεση αμυλοειδούς και tau πρωτεΐνης.


Sof Andr
Έρευνα: Repetitive negative thinking is associated with amyloid, tau, and cognitive decline

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...