Όλοι μας σε κάποιο σημείο της ζωής μας, έχουμε αισθανθεί αυτό που ονομάζεται στρες. Το στρες όμως δεν μας επηρεάζει μόνο νοητικά, καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pain μπορεί να μειώσει και την ικανότητά μας να αντέξουμε τον σωματικό πόνο. Η έρευνα δείχνει ότι άντρες που βίωσαν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες, βρέθηκαν λιγότερο ικανοί στο να αντέξουν τον σωματικό πόνο.
Σε μια μελέτη με 29 άντρες, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον καθηγητή Ruth Defrin του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, βρήκε ότι το ψυχολογικό στρες αυξάνει σημαντικά την ένταση του πόνου ενώ παράλληλα μειώνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ολοκληρώσουν το Montreal Imaging Stress Task (MIST), έναν αλγόριθμο σε υπολογιστή, σχεδιασμένο να προκαλεί ψυχολογικό στρες.
Οι ερευνητές περιγράφουν το MIST ως ένα «ψυχολογικό τρικ». Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις. Πριν απαντήσουν στις ερωτήσεις, τους λένε ότι ο μέσος όρος επιτυχίας ανά άτομο είναι 80-90%. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν είναι σε θέση να καταφέρουν να απαντήσουν πάνω από το 45% των ερωτήσεων, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσπαθούν, γεγονός το οποίο τους πιέζει ψυχολογικά και τους δημιουργεί στρες.
Πριν και μετά την ολοκλήρωση του MIST test, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά πειραμάτων που αξιολογούσαν τα όρια αντοχής τους στον πόνο από προκαλούμενη ζέστη και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος πόνου. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ένα σταδιακά αυξανόμενο σε θερμότητα ερέθισμα και τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιά στιγμή αισθάνονταν πόνο.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες με βάση τα επίπεδα του άγχους τους, όπως μετράται από το MIST test, πριν αξιολογήσουν το πώς το στρες επηρέαζε την ικανότητά τους να αντέξουν τον πόνο. Το ψυχολογικό στρες «μείωσε τη διαχείριση του πόνου δραματικά»
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες, είχαν πολύ μικρότερη ικανότητα αντοχής στον πόνο, σε σχέση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες.
«Όσο μεγαλύτερη ήταν η αντίληψη του στρες, τόσο πιο δυσλειτουργικές γίνονταν οι ικανότητες διαχείρισης του πόνου. Με άλλα λόγια, το είδος του στρες και το μέγεθος αξιολόγησής του, καθορίζουν την αλληλεπίδρασή του με το σύστημα του πόνου», εξηγεί ο καθηγητής Defrin.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα, τους προκάλεσαν έκπληξη. Οι άνθρωποι που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αθλημάτων, για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι έχουν καλύτερη διαχείριση στον πόνο και περίμεναν να δουν παρόμοια ευρήματα στη μελέτη τους.
«Μείναμε όμως έκπληκτοι από το γεγονός ότι βρήκαμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», αναφέρει ο καθηγητής Defrin. «Ενώ δεν υπήρχε ορατή επίδραση του έντονου στρες στα όρια πόνου των συμετεχόντων ή την ανοχή του, η διαχείριση του πόνου μειώθηκε δραματικά».
Πηγή: EurekAlert