PsychologyNow Team

Τα υψηλά επίπεδα άγχους συνδέονται με εγκεφαλικά επεισόδια

Τα υψηλά επίπεδα άγχους συνδέονται με εγκεφαλικά επεισόδια

PsychologyNow Team
γυναίκα κρατάει το μέτωπό της

Στο χώρο της επιστήμης της Ψυχολογίας, έχει αποδειχθεί η σύνδεση της ψυχοπαθολογίας με τη σωματική υγεία.


Μια νέα μακροπρόθεσμη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έρχεται να αποτυπώσει ότι όσο περισσότερο άγχος έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό "Stroke" της Αμερικάνικης Ένωσης Εγκεφαλικού Επεισοδίου, είναι η πρώτη από τις έρευνες που διεξήχθησαν και που δείχνουν σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαπιστωθεί με τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, είχαν 33%  μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα δεδομένα σε πάνω από 6.000 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, τα οποία είχαν εγγραφεί από τις αρχές του 1970 στο πρώτο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Διατροφικής Εξέτασης.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις και ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθούν τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης. Κατά τα επόμενα 22 χρόνια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νοσοκομειακά και γηροκομειακά αρχεία και πιστοποιητικά θανάτου για την παρακολούθηση των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι άλλοι παράγοντες, ακόμη και οι μέτριες αυξήσεις του άγχους, σχετίζονταν με μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υποστεί οι άνθρωποι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. "Ο καθένας από εμάς βιώνει με άγχος την καθημερινότητα σε διάφορα επίπεδα και σε άτακτη συχνότητα αλλά ενδεχομένως και σε μεγάλα διαστήματα. Αλλά όταν το επίπεδο του άγχους είναι υψηλό ή ακόμα και χρόνιο, μπορεί να έχει επίδραση επί του συστήματος των αιμοφόρων αγγείων μας», δήλωσε η Maya Lambiase, PhD, υπεύθυνη της έρευνας.

Παρά τη υψηλή συνάφεια των δύο παραγόντων, είναι ακόμα ασαφές εάν το ίδιο το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή αν η αύξηση αυτή οφείλεται στις συμπεριφορές που οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, αυτοί που υποφέρουν με υψηλό άγχος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να είναι σωματικά αδρανείς, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, του καρδιακού ρυθμού ή της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικοί παράγοντες που λειτουργούν συμπληρωματικά σε αρνητικό βαθμό με το άγχος, είπε Lambiase. Αν και η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ των υψηλοτέρων επίπεδων άγχους και αυξημένου κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν αποδεικνύεται η σχέση αιτίου- αποτελέσματος.

"Γνωρίζουμε ότι το να νιώθουμε άγχος είναι ένα καλό πράγμα, αλλά όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, κυριεύει το σώμα μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί", είπε ο Δρ. Scott Krakower, ο βοηθός επικεφαλής μονάδας της ψυχιατρικής στο Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks  στη Νέα Υόρκη. Ο Krakower σημείωσε επίσης ότι έχουν υπάρξει μελέτες που συνδέουν το εγκεφαλικό επεισόδιο και με την κατάθλιψη, αλλά και ότι οι επιπτώσεις του άγχους στο καρδιακό επεισόδιο, παρά τη συνάφεια τους δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος. Σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση ή να  αποσυνδεθεί.

"Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι έχουν άγχος που προκαλείται από κατάθλιψη, σημείωσε ο Krakower. "Και δυστυχώς είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται από τους ανθρώπους, θεωρώντας ότι είναι κάτι παροδικό ή ασήμαντο, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες που έχει στη σωματική τους υγεία" πρόσθεσε.


Πηγή: stroke.ahajournals.org

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...