PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους

PsychologyNow Team
γυναίκα βιώνει άγχος μέσω της σύνδεσης με συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνουν εξουθενωτικό άγχος, δηλαδή το είδος του άγχους που εμποδίζει έναν άνθρωπο να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.


Υποστηρίζουν επίσης, ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από άγχος. Παρ' όλα αυτά οι ρίζες του άγχους και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν είναι ακόμη γνωστές.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα ανακάλυψαν μια νέα σειρά εξειδικευμένων εγκεφαλικών κυττάρων, τη σειρά Hoxb8 μικρογλοίων και εντόπισαν μια σύνδεση μεταξύ αυτών των κυττάρων και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους σε ποντίκια.

Συγκεκριμένα, τα ποντίκια με απενεργοποιημένα μικρογλοία σειράς Hoxb8, επιδόθηκαν σε υπερβολικό καθαρισμό του σώματός τους. Το σύμπτωμα μοιάζει με τη συμπεριφορά ανθρώπων με έναν τύπο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που λέγεται τριχοτιλομανία, διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι ξεριζώνουν τις τρίχες τους εμμονικά.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι τα μικρογλοία σειράς Hoxb8 εμποδίζουν τα ποντίκια να επιδείξουν ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, βρήκαν ότι οι θηλυκές ορμόνες οδήγησαν σε πιο έντονες ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και προκάλεσαν επιπλέον άγχος σε ποντίκια.


Διαβάστε σχετικά: Δύο αλήθειες για τη φύση των διαταραχών άγχους


Περισσότερες γυναίκες παρά άντρες βιώνουν εξουθενωτικό άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι επιστήμονες θέλουν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν πίσω τις ζωές τους. Με αυτή την έρευνα έγινε εφικτή η σύνδεση άγχους με μια δυσλειτουργία σε έναν τύπο μικρογλοίων και με τις θηλυκές ορμόνες δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντιμίτρι Τρένκνερ, επίκουρος καθηγητή έρευνας στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Ανοίγει μια νέα λεωφόρο για τη μελέτη του άγχους. Εφόσον διαθέτουμε αυτό το μοντέλο, έχουμε έναν τρόπο να δοκιμάσουμε νέα φάρμακα για να βοηθήσουμε αυτά τα ποντίκια και ελπίζουμε κάποια στιγμή αυτό να βοηθήσει τους ανθρώπους πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.

Ανακάλυψη νέων μικρογλοίων

Τα μικρογλοία είναι κρίσιμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου μέσα στη μήτρα γιατί διασφαλίζουν ότι οι δομές του εγκεφάλου και το νευρικό κύκλωμα είναι συνδεδεμένα σωστά. Ο Τρένκνερ και οι συνεργάτες του, έδειξαν ότι τα μικρογλοία ανήκουν σε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές υποσειρές κυττάρων. Η μία σειρά που ονομάζεται σειρά Hoxb8 μικρογλοία αποτελεί περίπου το 30% όλων των μικρογλοίων του εγκεφάλου αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε αν είχαν κάποια ξεχωριστή λειτουργία.

Ο Μάριο Καπέτσι που έχει βραβευτεί με Νόμπελ και είναι ο επικεφαλής της έρευνας, υποψιαζόταν για πολύ καιρό ότι τα μικρογλοία Hoxb8 είναι ξεχωριστά. Σε παλαιότερη έρευνα απενεργοποίησε τα μικρογλοία σειράς Hoxb8 αναμένοντας κάποιον αντίκτυπο στην ανάπτυξη, όμως τα ποντίκια έδειχναν εντάξει.

Όπως δήλωσε ο Καπέτσι, που είναι επίσης διακεκριμένος καθηγητής ανθρώπινης γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα: Δεν γνωρίζαμε πραγματικά τι να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι τα ποντίκια χωρίς Hoxb8 έδειχναν τόσο φυσιολογικά, μέχρι που παρατηρήσαμε ότι καθαρίζονται σημαντικά περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με αυτό που θα θεωρούσαμε υγιές. Έτσι ξεκίνησε αυτή η έρευνα.


Διαβάστε σχετικά: Η διαχείριση του άγχους ξεκινάει από την κατανόηση του λόγου για τον οποίο είστε αγχωμένοι


Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που  περιγράφει τον ρόλο των μικρογλοίων στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τις αγχώδεις συμπεριφορές σε ποντίκια.

Ο Τρένκνερ πρόσθεσε, Οι ερευνητές υποψιάζονταν για πολύ καιρό ότι τα μικρογλοία παίζουν ρόλο στο άγχος και τις νευροψυχολογικές διαταραχές στους ανθρώπους επειδή αυτός ο τύπος κυττάρου μπορεί να εκκρίνει ουσίες που μπορεί να βλάπτουν νευρώνες. Οπότε, εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι τα μικρογλοία στην πραγματικότητα προστατεύουν από το άγχος και δεν το προκαλούν.

Οι θηλυκές ορμόνες εντείνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Τα πειράματα με τα ποντίκια έδειξαν ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται με το φύλο, γιατί τα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα των θηλυκών ποντικιών ήταν πάντα πιο έντονα σε σύγκριση με τα αρσενικά. Τα θηλυκά επίσης επέδειξαν ένα επιπλέον σύμπτωμα άγχους που δεν παρατηρήθηκε στα αρσενικά ποντίκια, καθώς οι ερευνητές σχεδίασαν και επαλήθευσαν ένα νέο τεστ που έδειχνε ότι οι κόρες των ματιών των θηλυκών ποντικιών διαστέλλονταν έντονα, αντίδραση που προκλήθηκε από το στρες πάλης-ή-φυγής.

Προκειμένου να εξετάσουν αν οι σεξουαλικές ορμόνες προκαλούσαν τα ιδεοψυχαναγκαστικά και αγχώδη συμπτώματα, ο Τρένκνερ και οι συνεργάτες του ρύθμιζαν τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης στα ποντίκια.

Ανακάλυψαν ότι στα αρσενικά ορμονικά επίπεδα, οι ιδεοψυχαναγκαστικές και αγχώδεις συμπεριφορές θηλυκών ποντικιών έμοιαζαν με την αντίδραση των αρσενικών και στα θηλυκά ορμονικά επίπεδα οι ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές των αρσενικών ποντικιών έμοιαζαν περισσότερο με τα έντονα συμπτώματα των θηλυκών και έδειχναν σημάδια άγχους.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να αξιοποιήσετε το άγχος σας


Όπως δήλωσε ο Τρένκνερ: Τα ευρήματά μας στηρίζουν σημαντικά την ύπαρξη μιας μηχανιστικής σύνδεσης μεταξύ βιολογικού φύλου και γενετικής οικογενειακής ιστορίας, όσον αφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης αγχωδών διαταραχών.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους;

Για πολλούς ανθρώπους το άγχος έχει δραστικό αντίκτυπο στην εργασία, τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες υγείας πάντοτε αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν μία ψυχικά υγιή ζωή.

Αυτή η μελέτη στα ποντίκια συνδέει το άγχος με δυσλειτουργικά μικρογλοία. Στο μέλλον τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμπνεύσουν νέες μελέτες που εστιάζουν στα μικρογλοία σε ασθενείς με άγχος και τελικά να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της εξουθενωτικής διαταραχής.

Δεν σημαίνει ότι ανακαλύψαμε πώς να θεραπεύσουμε το άγχος στους ανθρώπους, αλλά χτίσαμε μια βάση για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά του άγχους, είπε ο Τρένκνερ.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: A Microglia Sublineage Protects from Sex-Linked Anxiety Symptoms and Obsessive Compulsion
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...