PsychologyNow Team

To βραδινό άγχος είναι χειρότερο για την υγεία

To βραδινό άγχος είναι χειρότερο για την υγεία

PsychologyNow Team
γυναίκα κοιτάει αγχωμένη το κενό το βράδυ

Το άγχος το βράδυ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για το σώμα συγκριτικά με το άγχος τις άλλες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Ο λόγος είναι ότι όσο προχωρά η μέρα, το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στη μείωση του στρες, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.

Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο βραδινό στρες, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yujiro Yamanaka, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο τη νήσου Χοκάιντο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου και η ώρα της ημέρας κατά την αξιολόγηση της απόκρισης στους στρεσογόνους παράγοντες και την πρόληψή τους προσθέτει.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σάλιο 27 νέων, υγιών εθελοντών.

Παράλληλα, τους έθεσαν σε κατάσταση άγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ανταποκρίνεται διαφορετικά στο έντονο στρες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ο άξονας αυτός συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό. Ένα γεγονός που προκαλεί άγχος, ενεργοποιεί τον άξονα και το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη. Τα επίπεδα κορτιζόλης ελέγχονται επίσης από το κιρκάδιο ρολόι στον εγκέφαλο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το πρωί, δύο ώρες μετά το ξύπνημα. Τα μέλη της άλλης ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το βράδυ, 10 ώρες αφού είχαν ξυπνήσει.

Η 15λεπτη δοκιμασία αφορούσε την προετοιμασία και την παρουσίαση για συνέντευξη μπροστά σε κάμερα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου μισή ώρα πριν τη συνέντευξη, αμέσως μετά και ενδιάμεσα.

Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξήθηκαν σημαντικά το πρωί, αλλά όχι το βράδυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων, δείκτης απόκρισης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στο στρες, δεν διέφεραν.

Το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρωινό στρες ενεργοποιώντας τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά για να ανταποκριθεί στο στρες το βράδυ, ενεργοποιεί μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, δήλωσε ο Yamanaka.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuropsychopharmacology Reports.


Έρευνα: Worsening Anxiety, Irritability, Insomnia, or Panic Predicts Poorer Antidepressant Treatment Outcomes: Clinical Utility and Validation of the Concise Associated Symptom Tracking (CAST) Scale 

Ετικέτες: άγχος, ορμόνες
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...