Το άγχος που ερχόταν πάντα μόνο του

Το άγχος που ερχόταν πάντα μόνο του

Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
κοριτσάκι που κάθεται στο πάτωμα ακουμπισμένο σε ένα τοίχο

Αν ρωτήσεις ένα παιδί που αγχώνεται πολύ να σου διευκρινίσει την πηγή, την αιτία του άγχους του είναι πιθανόν να σου απαντήσει: Το άγχος έρχεται από μόνο του.


Όλοι παιδιά και ενήλικες, έχουν βιώσει εμπειρίες φόβου, άγχους, αγωνίας, έντονης ανησυχίας. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι ζούνε τέτοιες εμπειρίες πολύ συχνά. Οι αγχώδεις διαταραχές αφορούν την περιοχή εκείνη που χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκολίες. Άγχος είναι εκείνη η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που εκδηλώνεται ως αντίδραση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει στο άτομο είναι ότι κατακλύζεται από ένα αρνητικό συναίσθημα πως κάτι συμβαίνει ή θα συμβεί και το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει.

Το άγχος έχει προσωπείο: εκδηλώνεται σωματικά, συμπεριφορικά και ψυχολογικά. Ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως: με βάση την γενετική προδιάθεση, την ιδιοσυγκρασία, τους παράγοντες στην οικογένεια, τις εμπειρίες μάθησης, τις σχέσεις γονιών-παιδιού, την γονεϊκή διαπαιδαγώγηση.

Το άγχος αφορά συνήθως μια ανησυχία, έντονη έγνοια και στεναχώρια χωρίς να υπάρχει κάτι προσδιορίσιμο. Υπάρχουν φαντάσματα παλιών και καινούργιων φόβων που στοιχειώνουν το άτομο και το κάνουν να αισθάνεται μια απροσδιόριστη αίσθηση περιστοιχισμένη με ένα ασαφή μανδύα.

Τα προβλήματα άγχους ανήκουν στα προβλήματα συναισθήματος. Το άγχος διακρίνεται σε οξύ και χρόνιο και σε άγχος διάθεσης ή κατάστασης. Παιδιά ή ενήλικες που μοιάζουν να μην ησυχάζουν ποτέ, έχουν τάσεις τελειομανίας, έντονη ανάγκη επιδοκιμασίας και ανάγκη συνεχής ενίσχυσης. Παιδιά που έχουν γενικευμένο άγχος συνειδητοποιούν τις δυσκολίες τους ωστόσο παιδιά δεύτερης σχολικής ηλικίας στενοχωριούνται περισσότερο για το πως φέρθηκαν στο παρελθόν.

Αν ρωτήσεις ένα παιδί που αγχώνεται πολύ να σου διευκρινίσει την πηγή, την αιτία του άγχους του είναι πιθανόν να σου απαντήσει: Το άγχος έρχεται από μόνο του. Το γενικευμένο άγχος δυσκολεύει πολύ τα παιδιά στις σχέσεις τους με τους άλλους. Υπάρχουν διάφορες μορφές αγχωδών  διαταραχών σε παιδιά. Οι πιο συνηθισμένες, είναι το άγχος αποχωρισμού και οι διάφορες ειδικές φοβίες. Στην ηλικία των 8-12 χρόνων προστίθεται και η κοινωνική φοβία και σε πιο περιορισμένη κλίμακα και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή που συνήθως δεν εμφανίζεται πριν τα 8 έτη.

Όταν το παιδί έχει γενικευμένο άγχος εκδηλώνει όλα ή κάποια από τα πιο κάτω στοιχεία:

  1. Ανησυχία για το παραμικρό
  2. Δυσκολία χαλάρωσης
  3. Στεναχώρια για ότι γίνει
  4. Ανησυχία για τις ικανότητες του
  5. Ανάγκη για επιβεβαίωση
  6. Θέτει υψηλούς στόχους
  7. Έλεγχος της συμπεριφοράς του
  8. Επικρίνει τον εαυτό του
  9. Υποτιμά τις ικανότητες του

Εν κατακλείδι, τα αγχώδη παιδιά είναι επιφυλακτικά και περισσότερο εξαρτημένα από τους γονείς τους απ΄ ό,τι οι συνομήλικοι τους. Έχουν δυσκολία στην αυτονόμηση και στην αυτενέργεια.

Ετικέτες: άγχος, παιδί
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...