PsychologyNow Team

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε το άγχος;

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε το άγχος;

PsychologyNow Team
γυναίκα κάθεται σε παγκάκι και βλέπει το ηλιοβασίλεμα

Και τι μπορείτε να κάνετε αντί αυτών.


Κάθε ένας από εμάς μπορεί να βιώσει άγχος οποιαδήποτε περίοδο στη ζωή του και μπορούμε να βιώσουμε άγχος για οτιδήποτε στη ζωή μας. Μπορεί να αγχωνόμαστε για τα πάντα, από το να ανησυχούμε για το μέλλον, να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, μέχρι να λυγίζουμε από τις καθημερινές απαιτήσεις.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το φόβο του αγνώστου. Μεγάλο μέρος της θεραπείας ζευγαριών για το άγχος, αφορά στην εγκατάλειψη, την απόρριψη και την αποτυχία.

Ίσως να μπορείτε να ταυτιστείτε με την εμπειρία των παραπάνω φόβων. Ή μήπως το άγχος σας έχει διαφορετική γεύση.

Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες σας, ίσως να προσεγγίζετε ακούσια το άγχος σας με τρόπους που το αυξάνουν και είναι πολλοί οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό. Παρακάτω ακολουθούν πέντε ΜΗ βοηθητικές προσεγγίσεις του άγχους και τι μπορεί να βοηθήσει αντί αυτών.

1. Η προσπάθεια να αποσπάσετε την προσοχή σας από το άγχος

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους προσπαθώντας να εργάζονται υπερβολικά ή να έχουν κάτι να τους αποσπά την προσοχή. Μπορεί να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να διαβάζουν, να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να εργάζονται υπερβολικά, προκειμένου να αποφύγουν τις ανήσυχες σκέψεις τους. Αυτό μπορεί να είναι μία σκόπιμη ή ακόμα και ασυνείδητη διαδικασία.

Ενώ η απόσπαση της προσοχής μας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, το άγχος παραμένει. Παραμένει ή φουσκώνει μέχρι να το αντιμετωπίσουμε ή να το επεξεργαστούμε σωστά. Οι υγιείς στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν την αναμόρφωση των αρνητικών σκέψεων, την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης και τη συνεργασία με έναν θεραπευτή.

2. Όταν επιτίθεστε στο υποστηρικτικό σας σύστημα

Μερικές φορές, αντί να στραφούμε προς το σύστημα υποστήριξής μας, το οποίο μπορεί να μας ηρεμεί, κάνουμε το αντίθετο: το επικρίνουμε ή το καταδικάζουμε. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Μια γυναίκα αισθάνεται ξαφνικά άγχος μέσα στο πλήθος. Αρχίζει να επικρίνει τον σύζυγό της επειδή την εγκατέλειψε όταν τον χρειάστηκε. Εκείνος, νιώθοντας ότι κάτι δεν κάνει σωστά, απομακρύνεται από τη σύζυγό του. Αυτό την αφήνει με ένα αίσθημα μεγαλύτερης εγκατάλειψης και άγχους από πριν.

Αν η γυναίκα είχε ανταποκριθεί στο άγχος της, επικοινωνόντας με το σύζυγό της και ζητώντας υποστήριξη και ασφάλεια, θα μπορούσε με τη σειρά του να είχε ανταποκριθεί και να την είχε υποστηρίξει. Θα μπορούσε να βοηθήσει να καθησυχαστεί το άγχος της.

Ομοίως, πολλοί άνθρωποι απομονώνονται εντελώς. Μπορεί να απομονωθούν επειδή αισθάνονται περίεργα ή νευρικά. Ωστόσο, πάλι, το να έχετε γύρω σας ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς, είναι μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης.

3. Όταν δεν δίνετε σημασία στο άγχος σας

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το άγχος είναι πραγματικό, μόνο αν αναγνωρίσετε την ύπαρξή του. Ωστόσο, αυτή είναι μια δυνητικά επιζήμια προοπτική, επειδή μπορεί να οδηγήσει στη αυτοχορήγηση φαρμάκων και άλλων ανθυγιεινών συμπεριφορών.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα είχε μετακομίσει πίσω στο πατρικό της σπίτι, για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς της. Περίπου την ίδια στιγμή, άρχισε να αισθάνεται εξαντλημένη και συχνά να αρρωσταίνει. Άρχισε να παίρνει συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες με την ελπίδα ότι θα ενίσχυε την υγεία της. Παρ’ όλο που δεν φαίνονταν να δουλεύουν, συνέχισε να αγοράζει περισσότερα. Κάθε μήνα ο λογαριασμός των φαρμάκων της έφτανε σε εκατοντάδες ευρώ.

Παραπέμφθηκε σε ψυχοθεραπεία όταν ζήτησε από την εκκλησία οικονομική βοήθεια. Καθώς βρισκόταν σε ψυχοθεραπεία, η θεραπευόμενη απεκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στο σπίτι της όταν ήταν παιδί και δεν το είπε ποτέ σε κανέναν.

Σύμφωνα με την θεραπεύτερια, είπε στον εαυτό της ότι ήταν ένα παρελθοντικό γεγονός και ήταν ανόητο να ανησυχεί για αυτό τώρα που ήταν μια μεγάλη γυναίκα. Απομάκρυνε τα συμπτώματα του άγχους ως παράλογα και αντί αυτών, στράφηκε στην αυτοχορήγηση φαρμάκων. Όταν άρχισαν να επικεντρώνονται στην επούλωση του παρελθόντος και της ανησυχίας της, η υγεία της θεραπευόμενης βελτιώθηκε (και έσωσε πολλά χρήματα).

4. Η άγνοια της αιτίας του άγχους

Όταν έχουμε άγχος, είναι εύκολο να κυριευτεί το σώμα μας από την ανάγκη «πάλης ή φυγής». Αντί να εξετάζουμε τι προκαλεί το άγχος μας, φεύγουμε αμέσως ή αποφεύγουμε την κατάσταση που μας προκαλεί άγχος. Ωστόσο, η αξιολόγηση της νοητικής σας διαδικασίας είναι σημαντική.

Συχνά, όταν βλέπουμε τις σκέψεις γύρω από το άγχος, αποδεικνύεται ότι μεγαλοποιούμε μια κατάσταση στο μυαλό μας ή πιθανώς αντιδρούμε σε ερεθίσματα από το παρελθόν μας που δεν ισχύουν σήμερα.

Ένα παράδειγμα: Κάθε φορά που κάποιος βλέπει ένα ποδήλατο, η καρδιά του χτυπά πιο γρήγορα, οι παλάμες του ιδρώνουν και αρχίζει να τρέμει. Σκέφτεται την κατάσταση και συνειδητοποιεί ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Το σώμα του αντιδρά σε ένα άσχημο ατύχημα με ποδήλατο που είχε ως παιδί. Μόλις κάνει αυτή τη συνειδητοποίηση, μπορεί να πάρει αρκετές βαθιές αναπνοές, να θυμηθεί ότι όλα είναι εντάξει στο παρόν και να ηρεμήσει.

Χρειάζεται να δίνετε προσοχή στις σκέψεις και στις σωματικές σας αισθήσεις, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε είστε σε κατάσταση άγχους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε πεταλούδες στο στομάχι σας και σφίξιμο στο στήθος σας.

Η αποκάλυψη της πηγής του άγχους σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάτι για να ανακουφίσετε την κατάσταση. Μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

- Για ποιο πράγμα ανησυχώ τώρα;
- Τι σκεφτόμουν που με έκανε νευρικό ή φοβισμένο;
- Προσπαθώ να αποφύγω κάτι;
- Έχω την αίσθηση ότι είμαι σε κίνδυνο;

Όσο περισσότερο συνηθίζετε στο διάβασμα των σωματικών ενδείξεων από το σώμα σας και τα συνδέετε με τη διαδικασία της σκέψης σας, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να εντοπίσετε τους παράγοντες ενεργοποίησης και να βρείτε μια λύση ή να αντιμετωπίσετε τους φόβους.

5. Να παγιδεύεστε στα "αν" και τα "πρέπει"

Όταν είμαστε ανήσυχοι, το μυαλό μας εκτροχιάζεται. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε κάθε είδους σκέψη που τροφοδοτεί μόνο το άγχος μας. Τι γίνεται αν μου συμβαίνει κάτι; Τι γίνεται αν δεν είμαι αρκετά καλός; Τι θα συμβεί αν αποτύχω; Πρέπει να τα πάω καλύτερα. Πρέπει να τα καταφέρω καλύτερα. Δεν πρέπει να νιώθω νευρικός για κάτι τόσο ανόητο. Θα πρέπει να είμαι ισχυρότερος, πιο γενναίος, διαφορετικός.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε αυτόν τον κύκλο ή τουλάχιστον να βρούμε τρόπους να μην τον τροφοδοτήσουμε. Το κλειδί είναι να επικεντρωθούμε στο εδώ και τώρα.

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές: Εστιάστε στην αίσθηση της αναπνοής σας, καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Αφήστε να περάσουν μερικές στιγμές χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σας. Νιώστε το κάθισμα κάτω από τα οπίσθιά σας και το πάτωμα κάτω από τα πόδια σας. Εισπνεύστε από τη μύτη και παρατηρήστε τυχόν αρώματα που υπάρχουν. Κοιτάξτε γύρω και παρατηρήστε τι βλέπετε γύρω σας. Ακούστε τους ήχους που υπάρχουν εκεί που βρίσκεστε. Παρατηρήστε τυχόν γεύσεις που βιώνετε στο στόμα σας.

Το άγχος μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνο κατά περιόδους. Οπότε, είναι κατανοητό γιατί θέλουμε να το αγνοήσουμε και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτό. Είναι κατανοητό γιατί κάνουμε ακούσια λάθη για το πώς θα το προσεγγίσουμε. Παρ’ όλο που η αποφυγή είναι καλύτερη βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, δεν είναι πολύ χρήσιμη.

Το κλειδί είναι να επεξεργαστείτε το άγχος χρησιμοποιώντας υγιείς στρατηγικές. Και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές στρατηγικές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με έναν ψυχοθεραπευτή, την εξερεύνηση και την αναμόρφωση των αρνητικών σκέψεων, την εξάσκηση των τεχνικών ενσυνειδητότητας και τη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες.


Πηγή: psychcentral.com
Aπόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...