PsychologyNow Team

Μήπως οι αισιόδοξοι διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους από τους απαισιόδοξους;

Μήπως οι αισιόδοξοι διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους από τους απαισιόδοξους;

PsychologyNow Team
αισιόδοξη γυναίκα διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος
Image credit: Matthias Cooper / pexels.com

Η προγενέστερη ρύθμιση του συναισθήματος βοηθά τους αισιόδοξους να μειώσουν το καθημερινό τους στρες.


Όταν ο κόσμος γίνεται άνω-κάτω και δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δεν είναι εύκολο να είσαι αισιόδοξος. Ορισμένες καταστάσεις είναι τόσο τραγικές που καμία αισιοδοξία ή «ρύθμιση των συναισθημάτων με εστίαση στην απόκριση» δε μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Σε κοσμοϊστορικές εποχές και σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, το να είμαστε ρεαλιστές είναι πιθανώς καλύτερο για τη συναισθηματική μας ευημερία από την τοξική θετικότητα ή την υπεραισιοδοξία.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι, όσον αφορά την αντιμετώπιση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων (εργασιακό στρες, άγχος στο σπίτι, λογομαχίες), η αισιοδοξία βοηθά τους μεγαλύτερους ενήλικες να διατηρήσουν τη συναισθηματική τους ευεξία μέσω της «προγενέστερης ρύθμισης του συναισθήματος».

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι αισιόδοξοι χρησιμοποιούν ένα επεξηγηματικό στυλ που περιλαμβάνει την επανεκτίμηση των πιθανών στρεσογόνων παραγόντων ως προκλήσεις και όχι ως απειλές ήδη από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας συναισθημάτων, ή αποφεύγουν εντελώς τους πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες.

Αυτή η μελέτη διάρκειας 20 ετών, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, υποδηλώνει ότι η προγενέστερη ρύθμιση του συναισθήματος βοηθά τους αισιόδοξους να αποφύγουν ή να μετριάσουν την επίδραση των αγχωτικών καταστάσεων πριν αυτές συμβούν.

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης (Lee et al., 2022) σχετικά με τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας, καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και συναισθηματικής ευημερίας σε μια ομάδα 233 ατόμων δημοσιεύτηκαν στις 7 Μαρτίου στο The Journals of Gerontology: Series B.

Η αισιοδοξία δεν είναι αποτελεσματική όταν είστε ήδη στρεσαρισμένοι

Η προδιαθεσική αισιοδοξία ορίζεται ελεύθερα ως η τάση να αναμένει κανείς θετικά αποτελέσματα με βάση την πεποίθηση ότι τα δυσμενή γεγονότα είναι παροδικά, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση, και εξωγενή ως προς την ουσία της ύπαρξής τους. Οι αισιόδοξοι τείνουν να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο». Το επεξηγηματικό στυλ και η κοσμοθεωρία τους είναι: τα θετικά γεγονότα είναι πιο πιθανό να συμβούν στο μέλλον απ’ ότι τα αρνητικά.

Όταν η βασική ερευνήτρια Λεβίνα Λι και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν να μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η αισιοδοξία επηρεάζει την αντίδραση των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, περίμεναν να διαπιστώσουν ότι οι αισιόδοξοι θα είχαν λιγότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα σε αυτούς και θα επανέρχονταν πιο γρήγορα (συναισθηματική ανάκαμψη) με βάση τη λεγόμενη υπόθεση ρύθμισης (buffering hypothesis).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, Σύμφωνα με την υπόθεση ρύθμισης, η αισιοδοξία θα μετρίαζε την αρνητική συναισθηματική επίδραση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων, κατά τρόπο ώστε η μεγαλύτερη αισιοδοξία να συνδεόταν με χαμηλότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα και αποτελεσματικότερη συναισθηματική ανάκαμψη από το καθημερινό στρες.


Διαβάστε σχετικά: Το άγχος παραμένει στον εγκέφαλο ακόμη και αν βρισκόμαστε σε ασφαλές περιβάλλον


Η προγενέστερη ρύθμιση του συναισθήματος μπορεί να μειώσει το άγχος

Προς έκπληξή τους, η κ. Λι και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η υπόθεσή τους απέτυχε παταγωδώς. Οι αισιόδοξοι δεν ήταν απαραίτητα λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί και δεν επανέρχονταν πάντα γρηγορότερα από τους απαισιόδοξους όταν αντιμετώπιζαν ήδη στρεσογόνους παράγοντες.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός από πριν και η ανάπτυξη μιας στρατηγικής αντιμετώπισης μέσω της προγενέστερης ρύθμισης του συναισθήματος, προτού δηλαδή βιώσουν το στρες, βοήθησε τους αισιόδοξους να παραμείνουν ήρεμοι, ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι απέναντι στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς: Η αισιοδοξία μπορεί να προστατεύσει τη συναισθηματική ευημερία στη μετέπειτα ζωή μέσω στρατηγικών προγενέστερης ρύθμισης του συναισθήματος που παρεμβαίνουν νωρίτερα στη διαδικασία δημιουργίας συναισθημάτων, όπως είναι η ανάπτυξη προσοχής και η επιλογή κατάστασης, και όχι μέσω στρατηγικών που εστιάζουν στην ίδια την απόκριση.

Το πιο σημαντικό για την προγενέστερη ρύθμιση του συναισθήματος είναι ότι μπορείς να προβλέψεις τι είναι πιθανό να προκαλέσει μια αντίδραση στρες και να επαναπροσδιορίσεις το επεξηγηματικό σου στυλ (ή να αποφύγεις την κατάσταση) πριν τα συναισθήματά σου ξεσπάσουν και όχι αφού έχεις ήδη αγχωθεί.

Τι πρέπει να θυμάστε: Οι στρατηγικές προγενέστερης ρύθμισης του συναισθήματος είναι καίριας σημασίας.

Στη συγκεκριμένη προοπτική μελέτη για την αισιοδοξία και τις καθημερινές διεργασίες άγχους, η υπόθεσή μας ότι η αισιοδοξία θα μπορούσε να αποσοβήσει τις επιδράσεις των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων επί των καθημερινών συναισθημάτων δεν επιβεβαιώθηκε, καταλήγουν οι ερευνητές.

Παρ' όλα αυτά, η αισιοδοξία φαίνεται να διατηρεί τη συναισθηματική ευημερία μεταξύ των μεγαλύτερων ενηλίκων όταν αυτοί χρησιμοποιούν στρατηγικές που εστιάζουν σε όσα προηγούνται του συναισθήματος - οι οποίες περιορίζουν την εμφάνιση και τις αρνητικές εκτιμήσεις των δυνητικά στρεσογόνων καταστάσεων προτού αυτές συμβούν - από νωρίς στη διαδικασία δημιουργίας συναισθημάτων.


Mag Mpo
Απόδοση: Μάγια Μπούντζα, μεταφράστρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...