PsychologyNow Team

Το έντονο στρες πριν την ηλικία των 6 ετών σχετίζεται με μικρότερες εγκεφαλικές δομές μνήμης

Το έντονο στρες πριν την ηλικία των 6 ετών σχετίζεται με μικρότερες εγκεφαλικές δομές μνήμης

PsychologyNow Team
παιδί με έντονο στρες πριν την ηλικία των 6 ετών
Image credit: Meruyert Gonullu / pexels.com

Το στρες σε παιδιά κάτω των 6 ετών έχει επίδραση στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.


Μια ομάδα ερευνητών που μελετά την επίδραση του στρες στα παιδιά δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια «ευαίσθητη περίοδος» μέχρι και την ηλικία των 5 ετών, κατά την οποία το έντονο στρες φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητο στο στρες.

Η ένταση του στρες για γεγονότα που συνέβησαν πριν την ηλικία των 6 ετών συσχετίστηκε στη μελέτη με μικρότερους ιππόκαμπους. (Κάθε άνθρωπος έχει δύο ή τρεις δομές με σχήμα ιππόκαμπου, μία σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου). Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ένταση του στρες και στον όγκο του ιππόκαμπου για γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ των 6 και 13 ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους θα έχει σημαντικές κλινικές συνέπειες, καθώς ο μικρότερος όγκος του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή, όπως αυξημένη ευαισθησία σε εγκεφαλικές και συμπεριφορικές διαταραχές έπειτα από τραύμα, χαμηλότερη ανταπόκριση σε αντικαταθλιπτική θεραπεία και ελλείψεις στη μνήμη.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας


Οι ερευνητές ψυχολόγοι εστίασαν την προσοχή τους στην ένταση του στρες και συγκεκριμένα στη χρονική συγκυρία των έντονα στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή του παιδιού. Το δείγμα της έρευνάς τους αποτελούνταν από 178 παιδιά από μια κοινότητα της βόρειας Καλιφόρνιας, ηλικίας 9-14 ετών, που αποτελούσαν μέρος ενός μεγαλύτερου δείγματος παιδιών που μελετήθηκαν από την παιδική ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Το 63% των 178 παιδιών ανέφερε ένα στρεσογόνο περιστατικό πριν την ηλικία των 6 ετών, ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά ανέφεραν τουλάχιστον ένα στρεσογόνο γεγονός αργότερα κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά έκαναν τομογραφίες εγκεφάλου, που έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να μετρήσουν και να συγκρίνουν τους ιππόκαμπούς τους, συσχετίζοντας τα αποτελέσματα με το ιστορικό στρες του κάθε παιδιού. Οι αναφορές των γονιών σχετικά με το στρες των παιδιών τους αποτέλεσαν επίσης μέρος της μελέτης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα, ενώ δείχνουν ξεκάθαρα διαφορές στον όγκο του ιππόκαμπου έπειτα από έντονο στρες σε μικρή ηλικία, δεν υποδεικνύουν ότι μόνο τα στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν νωρίς στη ζωή είναι σημαντικά.

Επισήμαναν επίσης ότι το στρες, νωρίς ή αργότερα στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του εγκεφάλου. Η δική τους εργασία είναι εστιασμένη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που έχει καίριο ρόλο στην παγίωση των αναμνήσεων, βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...