Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck του Μονάχου, μπορούν να δείξουν ότι μια πρωτεΐνη του στρες που βρίσκεται στους μύες, σχετίζεται με την προαγωγή του διαβήτη. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια εντελώς νέα θεραπευτική προσέγγιση στο διαβήτη.
Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η πρωτεΐνη FKBP51 σχετίζεται με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους. Η πρωτεΐνη συμμετέχει στη ρύθμιση του συστήματος πίεσης: όταν το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών.
Τώρα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Max Planck ανακάλυψαν έναν νέο, εκπληκτικό ρόλο αυτής της πρωτεΐνης: δρα ως μοριακός δεσμός μεταξύ του ρυθμιστικού συστήματος του στρες και των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.
Η πρωτεΐνη FKBP51 επηρεάζει τον μυϊκό ιστό, ο οποίος με μία υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οδηγεί στην ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλυκόζη, ο βασικός δείκτης για την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2, συνοψίζει ο ερευνητής του προγράμματος Mathias Schmidt. Μια ανθυγιεινή διατροφή, πλούσια σε λίπος, σημαίνει άγχος για το σώμα.
Αν η FKBP51 παράγεται όλο και περισσότερο στον μυ, οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση της γλυκόζης και έχει ως αποτέλεσμα, να αναπτυχθεί ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Αν η FKBP51 μπλοκαριστεί, ο διαβήτης δεν θα αναπτυχθεί, ακόμα κι αν καταναλώνονται πάρα πολλές θερμίδες ή το σώμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση. Μικρότερη ποσότητα FKBP51 στον μυϊκό ιστό σημαίνει μειωμένη δυσανεξία στη γλυκόζη και συνεπώς διατήρηση του φυσιολογικού μεταβολισμού.
Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά διότι μπορεί να παρέχουν μια εντελώς νέα προσέγγιση θεραπείας για τον διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, δηλώνει ο Alon Chen, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck.
Πηγή: www.mpg.de
Έρευνα: Stress-responsive FKBP51 regulates AKT2-AS160 signaling and metabolic function, Nature Communications (2017)
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr