Μια νέα θεραπεία που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του μυελού των οστών, υπήρξε επιτυχής σε ποσοστό 73% των ασθενών σε δύο κλινικές δοκιμές.
Η θεραπεία, γνωστή ως διειδικό αντίσωμα, προσκολλάται τόσο στα Τ κύτταρα όσο και στα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος και κατευθύνει τα Τ κύτταρα – τα λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να επιστρατευθούν για την καταπολέμηση ασθενειών – να σκοτώσουν τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος. Οι ερευνητές περιέγραψαν αυτή τη στρατηγική ως «φέρνοντας τον στρατό σου κατευθείαν απέναντι στον εχθρό».
Η επιτυχία της διαθέσιμης ανοσοθεραπείας, που ονομάζεται ταλκεταμάμπη, παρατηρήθηκε ακόμη και σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος ήταν ανθεκτικός σε όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα. Χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό στόχο από άλλες εγκεκριμένες θεραπείες: έναν υποδοχέα που εκδηλώνεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και είναι γνωστός ως GPRC5D.
Η ταλκεταμάμπη δοκιμάστηκε σε δοκιμές φάσης 1 και φάσης 2. Η δοκιμή φάσης 1, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, καθόρισε δύο συνιστώμενες δόσεις που δοκιμάστηκαν στη δοκιμή φάσης 2. Τα αποτελέσματα της δοκιμής της φάσης 2 ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία με τουλάχιστον τρεις διαφορετικές θεραπείες χωρίς να έχει επιτευχθεί διαρκής ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ταλκεταμάμπη θα μπορούσε να προσφέρει νέες ελπίδες για τους ασθενείς με δύσκολα θεραπεύσιμο πολλαπλό μυέλωμα.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των ασθενών έχουν μπροστά τους μια νέα προοπτική ζωής, αναφέρουν οι ερευνητές. Η ταλκεταμάμπη προκάλεσε σημαντική ανταπόκριση μεταξύ των ασθενών με βαριά προθεραπευμένο, υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα, τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο του αίματος. Πρόκειται για τον πρώτο διειδικό παράγοντα που στοχεύει την πρωτεΐνη GPRC5d σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα.
Διαβάστε σχετικά: Καρκίνος: Η μάστιγα του αιώνα
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με μυέλωμα που λαμβάνουν τις συνήθεις θεραπείες υποτροπιάζουν συνεχώς. Οι ασθενείς που υποτροπιάζουν ή καθίστανται ανθεκτικοί σε όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα έχουν κακή πρόγνωση, οπότε χρειάζονται επειγόντως πρόσθετες θεραπείες. Αυτή η μελέτη, αν και είναι μια δοκιμή πρώιμης φάσης που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει την ανεκτικότητα της πάθησης και να βρει μια ασφαλή δόση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Σε αυτή την κλινική δοκιμή φάσης 1 συμμετείχαν 232 ασθενείς από διάφορα καρκινικά κέντρα σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2018 έως και το Νοέμβριο του 2021. Οι ασθενείς έλαβαν διάφορες δόσεις είτε υποδόριας είτε ενδοφλέβιας θεραπείας, ενώ οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν σε δόσεις υποδόριας θεραπείας που θα χορηγούνται είτε εβδομαδιαίως είτε κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Τα ευρήματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της μελέτης φάσης 1 επικυρώθηκαν στη μελέτη φάσης 2 που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας. Η μελέτη φάσης 2 περιελάμβανε 143 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εβδομαδιαία δόση και 145 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με υψηλότερη δόση ανά δεκαπενθήμερο.
Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτές τις δύο ομάδες ήταν περίπου 73%, αναφέρουν οι ερευνητές. Το ποσοστό ανταπόκρισης διατηρήθηκε σε όλες τις διάφορες υποομάδες που εξετάστηκαν, με εξαίρεση τους ασθενείς με μια σπάνια μορφή πολλαπλού μυελώματος που επεκτείνεται επίσης σε όργανα και μαλακούς ιστούς. Περισσότερο από το 30% των ασθενών και στις δύο ομάδες είχαν πλήρη (καμία ανίχνευση ειδικών δεικτών του μυελώματος) ή καλύτερη ανταπόκριση, και σχεδόν το 60% είχαν πολύ καλή μερική ανταπόκριση ή καλύτερη (υποδεικνύοντας ότι ο καρκίνος μειώθηκε σημαντικά, αλλά όχι απαραίτητα στο μηδέν).
Ο διάμεσος χρόνος μέχρι τη μετρήσιμη ανταπόκριση ήταν περίπου 1,2 μήνες και στις δύο ομάδες που χορηγήθηκε η δόση και η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης μέχρι σήμερα είναι 9,3 μήνες στους ασθενείς με την εβδομαδιαία δοσολογία. Οι ερευνητές συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια της ανταπόκρισης στην ομάδα που λάμβανε 0,8 mg/kg κάθε δεύτερη εβδομάδα και για τους ασθενείς και στις δύο ομάδες δοσολογίας που είχαν πλήρη ανταπόκριση ή καλύτερη.
Οι παρενέργειες ήταν σχετικά συχνές, αλλά συνήθως ήπιες. Περίπου τα ¾ των ασθενών εμφάνισαν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, το οποίο είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, ο οποίος είναι συχνός στις ανοσοθεραπείες. Περίπου το 60% εμφάνισε παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα, όπως εξάνθημα, περίπου οι μισοί ασθενείς ανέφεραν αλλαγές στη γεύση και ένα ποσοστό περίπου 50% ανέφερε διαταραχές στα νύχια. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολύ λίγοι ασθενείς (5-6%) διέκοψαν τη θεραπεία με ταλκεταμάμπη λόγω παρενεργειών.
Το ποσοστό ανταπόκρισης που παρατηρήθηκε στη μελέτη, το οποίο, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, είναι υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων επί του παρόντος προσβάσιμων θεραπειών, υποδηλώνει ότι η ταλκεταμάμπη θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη επιλογή για τους ασθενείς των οποίων το μυέλωμα έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται στις περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες, προσφέροντας μια ευκαιρία να παρατείνουν τη ζωή τους και να επωφεληθούν από άλλες νέες και μελλοντικές θεραπείες που αναπτύσσονται.
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*