PsychologyNow Team

Η ηλικία του DNA των νέων γιατρών μεγαλώνει 6 φορές περισσότερο στο πρώτο έτος ειδικότητας

Η ηλικία του DNA των νέων γιατρών μεγαλώνει 6 φορές περισσότερο στο πρώτο έτος ειδικότητας

PsychologyNow Team
σκίτσο με ανθρώπινο χέρι να κρατά ρολόι που δείχνει το DNA

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η εμπειρία της ειδικότητας στο πρώτο έτος θα αυξήσει την ηλικία του DNA τους έξι φορές περισσότερο από το κανονικό. Και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο αυξημένο μεταξύ εκείνων των γιατρών τα προγράμματα των οποίων απαιτούν υπερωρίες και εφημερίες.


Σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες νέοι γιατροί θα ξεκινήσουν την ειδικότητά τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι στο πρώτο έτος της ειδικότητάς τους, η εμπειρία αυτή θα αυξήσει την ηλικία του DNA τους έξι φορές περισσότερο από το κανονικό. Και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο αυξημένο μεταξύ εκείνων των γιατρών τα προγράμματα των οποίων απαιτούν υπερωρίες και εφημερίες.

Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της ιατρικής ειδικότητας επικεντρώνονται στην επέκταση των τελομερών - τα οποία διατηρούν άθικτα τα άκρα των χρωμοσωμάτων όπως για παράδειγμα είναι το πλαστικό άκρο των κορδονιών. Η ανακάλυψη ότι τα τελομερή συρρικνώνονται με έναν επιταχυνόμενο τρόπο μεταξύ των γιατρών που κάνουν πρακτική, υποδηλώνουν τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη μείωση της καταπόνησης από την ιατρική εκπαίδευση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η μελέτη τους έχει συνέπειες και σε άλλα επαγγέλματα και καταστάσεις που εκθέτουν τους ανθρώπους σε παρατεταμένο στρες και μήνες υπερωριών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο journal Biological Psychiatry, είναι η πρώτη που μετρά το μήκος των τελομερών πριν και μετά στα άτομα που βιώνουν μια παρατεταμένη αγχωτική εμπειρία. Συμμετείχαν 250 γιατροί που προσφέρθηκαν εθελοντικά για τη μελέτη και μια ομάδα ελέγχου, φοιτητές από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Η έρευνα έχει υποδείξει τα τελομερή ως δείκτη της γήρανσης και του κινδύνου ασθένειας, αλλά αυτά τα διαχρονικά ευρήματα προάγουν την πιθανότητα ότι το μήκος των τελομερών μπορεί να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης που παρακολουθεί τις επιδράσεις του στρες και μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το στρες μπαίνει «κάτω από το δέρμα» και αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση ασθένειας, λέει ο Σρίχαν Σεν, βασικός συγγραφέας της έρευνας.

Προσθέτει επίσης: Θα είναι σημαντικό να μελετήσουμε πώς οι αλλαγές των τελομερών διευρύνονται σε μεγαλύτερες ομάδες νέων γιατρών και σε άλλες ομάδες ανθρώπων που υπόκεινται σε συγκεκριμένες παρατεταμένες πιέσεις όπως στρατιωτική εκπαίδευση, μεταπτυχιακές σπουδές ή στην εγκυμοσύνη και τους πρώτους μήνες της γονεϊκής φροντίδας.

Το τωρινό μοντέλο εκπαίδευσης της ιατρικής σχολής, αυξάνει το άγχος των γιατρών που κάνουν πρακτική και επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευημερία τους. Αυτά τα αποτελέσματα επεκτείνουν τις προηγούμενες μελέτες και είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι αυτό το άγχος φτάνει σε βιολογικό επίπεδο επηρεάζοντας τον επιστημονικά αποδεκτό δείκτη της γήρανσης και τον κίνδυνο ασθενειών, το μήκος των τελομερών, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ήμασταν ιδιαίτερα έκπληκτοι που παρατηρήσαμε τη σχέση του αριθμού των εργαζόμενων ωρών με τη μείωση του μήκους των τελομερών.

Ο Σεν σημειώνει ότι μετά την ανακάλυψη ότι τα τελομερή προστατεύουν το DNA από χρωμοσωμικές βλάβες, μια ανακάλυψη που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2009, η έρευνα τους στον άνθρωπο έχει επικεντρωθεί στη λήψη στιγμιοτύπων του μήκους των τελομερών, κυρίως στους μεγαλύτερους ενήλικες. Αυτό έχει αναδείξει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ των συρρικνωμένων τελομερών και των ασθενειών.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ο Σεν και οι συνεργάτες του ζήτησαν από νέους αποφοίτους της ιατρικής σχολής να συνεισφέρουν δείγμα του DNA τους πριν ξεκινήσουν την πρακτική τους και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν και τους ζητήθηκε να δώσουν άλλο ένα δείγμα στο τέλος του έτους. Οι νέοι γιατροί συμπλήρωσαν επίσης ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο πριν ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους στην αρχή και κατά τη διάρκεια της.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένοι νέοι γιατροί ξεκίνησαν την πρακτική τους με τελομερή που ήταν ήδη βραχύτερα από τους συνομηλίκους τους. Αυτό αφορούσε όσους δήλωσαν ότι το οικογενειακό τους περιβάλλον ήταν πολύ αγχωτικό - πράγμα που αντανακλά προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροφής στο μήκος των τελομερών.

Εκείνοι που σημείωσαν υψηλότερες μετρήσεις στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας που εντάσσονται στην κατηγορία «νευρωτισμός», δηλαδή που αντιδρούν γρήγορα, χαλαρώνουν με αργούς ρυθμούς και έχουν την τάση να αντιδρούν με αρνητικότητα, είχαν επίσης βραχύτερα τελομερή στην αρχή του έτους της ειδίκευσης.

Αλλά όταν η ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που ελήφθησαν μετά το τέλος του έτους, μόνο ένας ερευνητικός παράγοντας προέκυψε να έχει σαφή σύνδεση με τη συρρίκνωση των τελομερών: ο αριθμός των ωρών που εργάστηκαν κάθε εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο, όλοι οι γιατροί στη μελέτη ανέφεραν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο 64,5 ώρες την εβδομάδα. Όσο περισσότερο όμως δούλεψαν προσθέτοντας περισσότερες ημέρες συνολικά στο ανώτατο όριο ωρών εργασίας, τόσο γρηγορότερα τα τελομερή τους συρρικνώνονταν.

Οι απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι από τους γιατρούς σε αυτές τις έρευνες, έδειξαν ότι κάποιοι είχαν κατά μέσο όρο περισσότερες από 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα και διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που εργάζονταν συνήθως τόσες πολλές ώρες είχαν την περισσότερη φθορά των τελομερών, λέει ο Σεν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι φοιτητές ιατρικής όσο ακόμη εκπαιδεύονται, είναι καλό να φροντίζουν για την καλή ψυχική τους διάθεση, τον καλό ύπνο και να απασχολούνται με χαλαρωτικές δραστηριότητες όσο μπορούν περισσότερο.


Πηγή: Kathryn K. Ridout et al, Physician Training Stress and Accelerated Cellular Aging, Biological Psychiatry (2019)
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...