Μαργαρίτα Οικονομάκου

Bloodstain analysis: Τέχνη και επιστήμη

Bloodstain analysis: Τέχνη και επιστήμη

λευκός καμβάς με κόκκινο χρώμα

Πολλοί από εμάς έχουμε παρακολουθήσει αμερικάνικες σειρές που κάνουν αναφορές σε εγκληματολογικά ευρήματα, τεστ DNA, στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να φτάσουμε στον δολοφόνο, καθώς και αναφορές στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του δράστη. Η αλήθεια είναι πως όσο ενδιαφέροντα κι αν δείχνουν τα εγκληματολογικά ευρήματα στις ταινίες, σε αυτήν την περίπτωση η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία.


Τι είναι το bloodstain analysis και γιατί μας ενδιαφέρει;

Όταν συντελείται ένα έγκλημα, το οποίο περιλαμβάνει αιμοτοχυσία, μικρού η μεγάλου μεγέθους (από έναν λεκέ στο πάτωμα ή στο ρούχο μέχρι και πολλαπλούς μεγάλους λεκέδες), το αίμα λειτουργεί όχι απλά ως αποδεικτικό στοιχείο, αλλά και ως πηγή πολλαπλών πληροφοριών για τον τρόπο, τη μεθοδολογία, το αντικείμενο του εγκλήματος, τον χρόνο, ακόμα και την ψυχολογική κατάσταση του δράστη τη στιγμή του εγκλήματος.

Η ανάλυση των λεκέδων μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για τον τύπο του όπλου ή του αντικειμένου που χρησιμοποιήθηκε, την ταχύτητα και τον αριθμό των χτυπημάτων, τον αριθμό των παρευρικόμενων στη σκηνή (αν ο λεκές έχει κενό σημαίνει συνήθως πως μεταξύ της πηγής και του στόχου έχει παρεμβληθεί κάτι ή κάποιος), το πως κινήθηκαν ο θύτης και τα θύματα πριν και μετά το έγκλημα, αν το πτώμα έχει μετακινηθεί, ποιά ώρα συντελέστηκε το έγκλημα, εάν ο θάνατος ήταν ακαριαίος η συνέβη αργότερα.

Όπως είναι φυσικό, οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μια τεράστια πηγή πληροφοριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο δράστη, οδηγώντας στην σύλληψη και τιμωρία του. Σε περιπτώσεις κατα συρροήν δολοφόνων μπορεί να παρατηρηθούν “μοτίβα” που θα κάνουν τον profiler να τον γνωρίσει καλύτερα. (Ο Profiler είναι ένα επάγγελμα το οποίο στην χώρα μας δεν υπάρχει, λόγω του ότι έχουμε πολύ μικρό αριθμό κατα συρροήν δολοφονιών. Συνήθως είναι ψυχολόγος, με εγκληματολογική εκπαίδευση, ο οποίος παρακολουθώντας τις σκηνές του εγκλήματος, προσπαθεί να φτιάξει το ψυχολογικό προφίλ του δράστη, και να αναγνωρίσει στοιχεία πίσω από την “υπογραφή” του).

Οι αναλυτές προβαίνουν σε συμπεράσματα αφού εξετάσουν και συγκρίνουν όλα τα στοιχεία. Στόχος είναι το πόρισμα να είναι τόσο αντικειμενικό και αξιόπιστο, ώστε οποιοσδήποτε άλλος αναλυτής προβεί εκ νέου σε ανάλυση να καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Καμία άλλη επιστήμη δεν απαιτεί την ταυτόχρονη γνώση και προετοιμασία που απαιτεί η εγκληματολογική ανάλυση των λεκέδων αίματος, η οποία, παρά τον ανατριχιαστικό της χαρακτήρα εντυπωσιάζει και παθιάζει συγγραφείς και αναγνώστες, και παράγει τεράστιες τηλεοπτικές παραγωγές μικρού η μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Φυσικά, η πραγματική διάσταση της ανάλυσης του αίματος δεν είναι όσο απλή την κάνουν να φαίνεται στις ταινίες: απαιτεί προετοιμασία σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς και ταυτόχρονη χρήση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

Τι εννοούμε με αυτό;

Φανταστείτε να παίζετε πιάνο. Το ένα σας χέρι παίζει μια μελωδία, ενώ παράλληλα το άλλο χέρι παίζει μιαν άλλη με διαφορετικό ρυθμό. Αυτό απαιτεί εξάσκηση, εκμάθηση, και σε πιο προχωρημένα στάδια συναίσθημα.

Κατά τον ίδιο τρόπο,-χαρτογραφικά σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου- μπορούμε να πούμε πως κατά τη διάρκεια την ανάλυσης των λεκέδων απαιτείται η ταυτόχρονη ενεργοποίηση και των δύο ημισφαιρίων. Η ανάλυση των λεκέδων αίματος απαιτεί γνώσεις ψυχολογίας, τριγωνομετρίας, κριτικής σκέψης και λογικής, ψυχραιμία και ικανότητα συναισθηματικής ρύθμισης (ειδικά όταν ένας αναλυτής εισέρχεται σε μια σκηνή εγκλήματος με πολλαπλά θύματα η παιδιά), αλλά και το διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, το οποίο επιτρέπει την σύνδεση των επιστημονικών στοιχείων πηγαίνοντάς τα ένα βήμα παραπάνω.

Ο αναλυτής καλείται να πιέσει τον εαυτό του να σκεφτεί, παραμένοντας συγχρόνως ψύχραιμος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης αναπαράσταση της σκηνής του εγκλήματος (η τουλάχιστον μέρος της) η οποία συνήθως επιβεβαιώνεται μετά την σύλληψη του δράστη. Oι πληροφορίες είναι τα κομμάτια του παζλ, και ο αναλυτής καλείται να φτιάξει την εικόνα. 

bloodstainanalysis es1

Ας δούμε λίγο τις γνώσεις που απαιτούνται:

Πέραν των γνώσεων ψυχολογίας, νομοθεσίας και εγκληματολογίας που απαιτούνται για να ασχοληθεί κάποιος με την ανάλυση των λεκέδων του αίματος χρειάζεται και η γνώση των παρακάτω πεδίων:

Φωτογραφία:

Η τεχνική του bloodstain analysis περνάει από διαφορετικά στάδια συλλογής στοιχείων και από διαφορετικά στάδια ανάλυσης. Οι λεκέδες, σε μια σκηνή εγκλήματος, πρέπει αρχικά να φωτογραφηθούν.

Ο αναλυτής λοιπόν πρέπει να έχει καλή γνώση της φωτογραφίας, τόσο ως προς τον τεχνικό εξοπλισμό όσο και προς την προοπτική. Η χρήση τρίποδων και εξελιγμένων φωτογραφικών μηχανών, απαιτεί γνώση και εξοικείωση με τις ρυθμίσεις του εξοπλισμού, την χρήση του φλας, διαφράγματος κλπ. Μια καλή ορολογία είναι απαραίτητη για την επικοινωνία της ομάδας και η ρύθμιση της λήψης συνήθως πραγματοποιείται στην υψηλότερη κλίμακα ευκρίνειας (fine). 

Η φωτογράφιση και ανάλυση των λεκέδων μας δίνει αργότερα την προοπτική σε 2D και σε 3D διάσταση. Οι φωτογραφήσεις γίνονται στην συνολική εικόνα καθώς και την μεσαία απόσταση, την πολύ κοντινή (macro) και την τεχνική (macro με μετρική κλίμακα και κάθετα προς την επιφάνεια του στόχου).

Ανατομία:

Έχει παρατηρηθεί πως λεκέδες 1-4 χιλιοστών, προκαλούνται συνήθως από αμβλύ αντικείμενο, όπως μαχαίρια, γροθιά, ρόπαλα κλπ. Η ανάλυση τους όμως πολλές φορές περιπλέκεται, και για αυτούς του λόγους καλή γνώση της ανατομίας είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος ή μαχαιρώματος, η αρτηριακή βλάβη μπορεί να προκαλέσει την αιμορραγία του ατόμου γρηγορότερα ή να εκτοξεύσει το αίμα, το τελευταίο δημιουργώντας μια διαστρέβλωση στο λεκέ αίματος. 

Ένα ακόμη παράδειγμα, σε περιστατικά πυροβολισμού, η πυρίτιδα που εισέρχεται στο σώμα μπορεί να εισέλθει με ένα μοτίβο σκονών με τη μορφή εγκαύματος, επιτρέποντας τον υπολογισμό της απόστασης που στεκόταν ο δράστης. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το ίδιο το τραύμα, κρατά το σχήμα του αντικειμένου. Ο αναλυτής καλείται να έχει ευρεία γνώση του κυκλοφορικού συστήματος, της ευπάθειας των ζωτικών οργάνων, και των τραυμάτων.

Μαθηματικά και φυσική:

Το αίμα ταξιδεύει σε σφαιρικές σταγόνες εξαιτίας της τάσης των υγρών να ελαχιστοποιούν την επιφάνεια επειδή τα μόρια τους έλκονται μεταξύ τους. Οι σταγόνες αίματος συμπεριφέρονται με προβλέψιμους τρόπους όταν χτυπάνε μια επιφάνεια ή όταν μια δύναμη ενεργεί πάνω τους.

Σύμφωνα με την παρακάτω φόρμουλα προερχόμενη από την τριγωνομετρία για τον υπολογισμό της εφαπτόμενης ο αναλυτής θα μπορέσει να βρει τη γωνία η οποία θα του δώσει την απόσταση από την περιοχή σύγκλισης στον τρισδιάστατο χώρο.

TAN(θ)=H/D or H=TAN(θ) ̇D

θ = Γωνία σύγκρουσης

D = Απόσταση από την περιοχή σύγκλισης

H = Ύψος(απόσταση) από την επιφάνεια του στόχου.

Επίσης η επιφάνεια πρόσκρουσης του αίματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον αναλυτή: Τα σταγονίδια που θα χτυπήσουν μια σκληρή επιφάνεια θα διατηρήσουν το κυκλικό σχήμα τους σε σχέση με εκείνα που θα πέσουν πχ. σε μια μοκέτα και τα άκρα τους θα εξαπλωθούν λόγω της απορρόφησης.

Βιολογία και περιβαλλοντολογικές συνθήκες:

Με την πάροδο του χρόνου το αίμα στεγνώνει και ξηραίνεται. Η πήξη του αίματος αρχίζει μέσα σε 3 έως 15 λεπτά, αλλά οι πραγματικοί χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα, τον τύπο επιφάνειας και το περιβάλλον. Οι παράγοντες που καθορίζουν πότε θα συμβεί αυτό είναι η επιφάνεια, πχ πάτωμα η ρούχο, η υγρασία του χώρου, η θερμότητα κλπ. 

Κατά κανόνα σε έναν λεκέ αίματος θα ξεραθούν πρώτα τα άκρα του λεκέ. Τα πρότυπα στεγνώματος είναι άλλος ένας παράγοντας που καθορίζουν εάν το έγκλημα έγινε ακαριαία ή σταδιακά. Αυτό οδηγεί τους ερευνητές στο να καταλάβουν εάν η σκηνή του εγκλήματος είναι “καθαρή” η “μολυσμένη” (μολυσμένη είναι η σκηνή που έχει πειραχτεί από τον εγκληματία, που προσπάθησε να αλλοιώσει στοιχεία ή επέστρεψε για να καθαρίσει και να απομακρύνει/προσθέσει στοιχεία, να “μολύνει” τη σκηνή γενικότερα).

Τα μικτά επίπεδα πήξης μπορεί να υποδηλώνουν ότι πολλαπλά χτυπήματα ή πυροβολισμοί συνέβησαν με την πάροδο του χρόνου.

Ανάλυση και stringing

Για να εντοπίσει τα μοτίβα των λεκέδων ένας αναλυτής βασίζεται σε τρία στοιχεία: το μέγεθος, το σχήμα και την διασπορά των λεκέδων. Μελετώντας τα τρία αυτά στοιχεία και μετρώντας τις γωνίες διασποράς, ο αναλυτής ενώνει αυτά τα στοιχεία σε μια τεχνική που ονομάζεται stringing.

H φόρμουλα που χρησιμοποιείται για να βρούμε τη γωνία πρόσκρουσης είναι:

                   Γωνία πρόσκρουσης = (Πλάτος / Μήκος λεκέδων)

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πλάτους και μήκους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η γωνία πρόσκρουσης.

Μετά τον υπολογισμό των γωνιών πρόσκρουσης, οι αναλυτές ξεκινούν την διαδικασία του stringing, ξεκινώντας από τα πίσω άκρα των λεκέδων και χαράζοντας γραμμές υπό τις κατάλληλες γωνίες, πλησιάζουν τις περιοχές προέλευσης του εγκλήματος. Η διαδικασία του stringing συνήθως μαρτυρά αν το θύμα ήταν καθισμένο, ξαπλωμένο, η στεκόταν την ώρα που συντελούνταν το έγκλημα. Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η διαδικασία γινόταν χειροκίνητα, αλλά γίνονται προσπάθειες κατασκευής λογισμικών και 3D απεικονίσεων που θα επιτρέπουν τον γρηγορότερο υπολογισμό των δεδομένων.

bloodstainanalysis es2

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάλυση των λεκέδων εφόσον έχει πλέον συντελεστεί ένα έγκλημα;

Ο λεκές ως άλλοθι: Υπόθεση Chamberlain

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι πως από τους λεκέδες και την ανάλυσή τους εξαρτάται πολλές φορές το άλλοθι του δράστη. Mία διάσημη περίπτωση η οποία μάλιστα έχει εμπνεύσει και το Hollywood, είναι αυτή της οικογένειας Chamberlain:

Toν Αύγουστο του 1980, η οικογένεια Chamberlain, κατά τη διάρκεια κατασκήνωσής τους στην έρημο της Aυστραλίας με τα δύο παιδιά τους ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι το 9 εβδομάδων μωρό τους, η Αζάρια, έλειπε από τη σκηνή. Η μητέρα αναφώνησε την διάσημη φράση “the dingo ate my baby” (“ο άγριος σκύλος έφαγε το μωρό μου”). Όταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κάμπινγκ βρήκε το φορμάκι του, παρατήρησε πως ήταν άθικτο, με έναν μικρό λεκέ αίματος.

Η αστυνομία δεν άργησε να στρέψει τις υποψίες στην οικογένεια, και, όταν η αστυνομία ανακάλυψε κάποιους κόκκινους λεκέδες στο αυτοκίνητο, κατηγόρησαν την μητέρα πως πήρε το παιδί στο αυτοκίνητο για να του κόψει το λαιμό. Οι ερευνητές σε μεταγενέστερη ανάλυση πιστοποίησαν πως οι λεκέδες στο αυτοκίνητο ήταν από χυμένο ποτό και κάποιο μονωτικό υλικό που αποτελεί τη μόνωση του αυτοκινήτου και όχι αίμα. Επίσης, ένα δακτυλικό αποτύπωμα που έμοιαζε με αίμα στο φορμάκι του παιδιού που βρέθηκε αποδείχτηκε πως ήταν κόκκινη άμμος από το έδαφος της ερήμου που κατασκήνωναν.

Παρόλα τα ευρήματα, η τοπική αστυνομία χειρίστηκε ακατάλληλα την υπόθεση με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη και το ζευγάρι να καταδικαστεί το 1982 για το φόνο της μικρής Αζάρια. Η Lindy, ως δολοφόνος του μωρού, και ο σύζυγός της ως συνένοχος σε δολοφονία έλαβαν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το ενδιαφέρον είναι πως το 1986 βρέθηκε το ζακετάκι του παιδιού σε μια φωλιά αυτών των άγριων σκύλων. Η Lindy και ο σύζυγός της απελευθερώθηκαν μετά από τρία ολόκληρα χρόνια έκτισης ποινής για το φόνο του παιδιού της.

Η ανάλυση με τα μέσα της εποχής ήταν βεβαίως πολύ δυσκολότερη, και πλέον η εγκληματολογική έρευνα έχει στη διάθεσή της τα πιο εξελιγμένα μέσα, αλλά υποθέσεις όπως αυτή της οικογένειας Chamberlein, θα έπρεπε να λειτουργούν ως φάροι ευαισθητοποίησης και μαθήματα ως προς τη διαχείριση εγκληματολογικών υποθέσεων και ως προς τη διαχείρηση εξέτασης και ανακοίνωσης στοιχείων.

Η ταινίες “κραυγή στο σκοτάδι” με τη Μέριλ Στριπ και “Seinfield” με την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους έχουν εμπνευστεί από την υπόθεση Chamberlain.

Για τους λάτρεις της εγκληματολογίας, αναφέρουμε μερικούς τύπους κηλίδων:

  • Drip stain - Ένα στίγμα αίματος που προκύπτει από μια πτώση που σχηματίζεται λόγω βαρύτητας.
  • Drip trail - Ένας σχηματισμός που προκύπτει από την κίνηση μιας πηγής κηλίδων που στάζουν μεταξύ δύο σημείων.
  • Edge Caracteristic - Ένα φυσικό χαρακτηριστικό της περιφέρειας ενός λεκέ.
  • Expiration Pattern - Ένα μοτίβο λεκέ που προκύπτει από το αίμα που εξαναγκάζεται να βγει από πίεση του αέρα από τη μύτη, το στόμα ή από ένα τραύμα.
  • Flow- λεκές που προκύπτει από την κίνηση ενός όγκου αίματος σε μια επιφάνεια λόγω της βαρύτητας ή της κίνησης του στόχου.
  • Forward Spatter pattern- Λεκές που προκύπτει από σταγόνες αίματος που μπορούν να παραχθούν όταν ένα βλήμα δημιουργεί πληγή εξόδου.
  • Impact pattern - Ένα pattern που προκύπτει από ένα αντικείμενο που χτυπάει υγρό αίμα.
  • Insect Stain - Αίμα που προέρχεται από τη δράση των εντόμων.
  • Περιμετρική κηλίδα - Μια αλλοιωμένη κηλίδα που αποτελείται από τα χαρακτηριστικά άκρων της, η κεντρική περιοχή έχει αφαιρεθεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου.
  • Pool - Ένα στίγμα αίματος που προκύπτει από τη συσσώρευση υγρού αίματος σε μια επιφάνεια.
  • Projected Pattern - Ένα μοτίβο κηλίδων που προκύπτει από την εκτόξευση του αίματος κάτω από υδραυλικής πίεσης, συνήθως λόγω παραβίασης του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Satellite Stain - Μια μικρότερη κηλίδα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της κύριας κηλίδας ως αποτέλεσμα του αίματος που προσβάλλει μια επιφάνεια.
  • Saturation Stain - Λεκές που προκύπτει από τη συσσώρευση υγρού αίματος σε απορροφητικό υλικό.
  • Serum Stain - Η χρώση που προκύπτει από το υγρό τμήμα του αίματος (ορό) που διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της πήξης.
  • Spatter Stain - Ένα στίγμα αίματος που προκύπτει από μια αερομεταφερόμενη πτώση αίματος που δημιουργείται όταν εφαρμόζεται εξωτερική δύναμη.
  • Splash Pattern - Ένα μοτίβο που δημιουργείται από ένα μεγάλο όγκο υγρού αίματος που πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια.
  • Swipe - προκύπτει από τη μεταφορά αίματος από μια επιφάνεια που φέρει αίμα σε άλλη επιφάνεια, με χαρακτηριστικά που δείχνουν σχετική κίνηση μεταξύ των δύο επιφανειών.
  • Target - Μια επιφάνεια στην οποία έχει τοποθετηθεί το αίμα.

Βιβλιογραφία:

  1. forensicscience-ed.com
  2. Ιndiana State Police bloodstain pattern analysis procedures manual, 9/4/18
  3. Bevel,Tomand, Ross, M.Gardner. 2002. BloodstainPatternAnalysis. pp.1-17;26;107-135;361-367. CRC Press, Boca Raton
  4. James,StuartH.1999. Scientific and Legal Applications of Bloodstain Pattern Interpretation. pp. 33-45; 157-173; 265. CRC Press, Boca Raton
  5. Brodbeck, Silke. "Introduction to Bloodstain Pattern Analysis." SIAK-Journal — Journal for Police Science and Practice. Vol. 2. Pages 51-57. 2012. (Oct. 14, 2015)
  6. Cotton, Fred B. "Justice Applications of Computer Animation." SEARCH Technical Bulletin. Iss. 2. 1994. (Oct. 16, 2015)
  7. Dallas Learning Solutions. "The Chemistry of Life." (Oct. 12, 2015)
  8. Dutelle, Aric W. "An Introduction to Crime Scene Investigation." Jones & Bartlett Publishers. Jan. 28, 2011
  9. Eckert, William G. and Stuart H. James. "Interpretation of Bloodstain Evidence at Crime Scenes." CRC Press. 1999
  10. Evans, Collin. "Murder 2: The Second Casebook of Forensic Detection." John Wiley & Sons. 2004
  11. Genge, N.E. "The Forensic Casebook: The Science of Crime Scene Investigation." Ballantine Books. 2002
  12. Haberman, Clyde. "Vindication at Last for a Woman Scorned by Australia's News Outlets." The New York Times. Nov. 16, 2014. (Oct. 14, 2015)
  13. Hueske, Edward E. "Practical Analysis and Reconstruction of Shooting Incidents." CRC Press. Nov. 29, 2005
  14. International Association for Identification
  15. International Association of Bloodstain Pattern Analysts. "Bloodstain Pattern Analysis & Other Course(s) (Fall 2015)." (Oct. 5, 2015)
  16. James, Stewart H. et al. "Principles of Bloodstain Pattern Analysis: Theory and Practice." CRC Press. 2005
  17. James, Stuart H. et al. "Forensic Science: An Introduction to Scientific and Investigative Techniques, Fourth Edition." Taylor & Francis. Jan. 13, 2014
  18. Latson, Jennifer. "Why that 'Dingo's Got My Baby' Line isn't Funny." Time. Oct. 29, 2014. (Oct. 14, 2015)
  19. Linder, Douglas O. "The Trial Transcript in Crown v Lindy and Michael Chamberlain ("The Dingo Trial"): Selected Excerpts." Famous Trials. (Oct. 14, 2015)
  20. Murray, Elizabeth. "Blood Spatter Lecture." Marshall University College of Science. Feb. 19, 2008. (Oct. 26, 2015)
  21. National Forensic Science Technology Center. "Blood Spatter Animations." 2008
  22. Nickell, Joe and John F. Fischer. "Crime Science: Methods of Forensic Detection." University Press of Kentucky. 1999
  23. Ramsland, Katherine. "The Forensic Science of C.S.I." Berkeley Boulevard. 2001.
    Red Rocks Community College. "The Many Faces of Criminal Justice." 2014. (Oct. 15, 2015)
  24. Rosina, J. et al. "Temperature Dependence of Blood Surface Tension." Physiological Research. Vol. 56 (Suppl. 1). Pages S93-S98. 2007. (Oct. 12, 2015)
  25. Shen, A.R. et al. "Toward Automatic Blood Spatter Analysis in Crime Scenes." Proceedings of the Institution of Engineering and Technology Conference on Crime and Security. Page 378. 2006
  26. Slemeko, Joe. "Bloodstain Tutorial." Joseph Slemeko Forensic Consulting, 2007
  27. Wonder, Anita Y. "Bloodstain Patterns: Identification, Interpretation and Application." Academic Press. Dec. 17, 2014. (Oct. 12, 2015)
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...