PsychologyNow Team

Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι μία παρενέργεια της ανθρώπινης ανάπτυξης

Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι μία παρενέργεια της ανθρώπινης ανάπτυξης

PsychologyNow Team

Η σχιζοφρένεια μπορεί να έχει εξελιχθεί ως μια "ανεπιθύμητη παρενέργεια" της ανάπτυξης του σύνθετου ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Η μελέτη εντόπισε μια αλλοιωμένη γονιδιακή έκφραση στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι πολύ διαφορετική μεταξύ ανθρώπων και ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πλησιέστερων ειδών μας, των μη ανθρώπινων πρωτευόντων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το περιοδικό έκδοσης Nature, Schizophrenia και διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από το Swinburne, το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας του Florey και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Αποκαλύπτει σημαντικές αλλοιώσεις στη γονιδιακή έκφραση στην μετωπιαία περιοχή των εγκεφάλων αυτών που έχουν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια.

Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου μας που εξελίχθηκε πιο πρόσφατα και μας ξεχωρίζει από άλλα είδη, λέει ο καθηγητής Μπράιαν Ντιν. Η θέση μας είναι ότι η σχιζοφρένεια είναι μία ανεπιθύμητη παρενέργεια ανάπτυξης ενός πολύπλοκου ανθρώπινου εγκεφάλου και τα ευρήματά μας φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα.

Μια γενετική προδιάθεση

Η σχιζοφρένεια θεωρείται πλέον ότι εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την έκθεσή τους σε έναν επιβλαβή περιβαλλοντικό παράγοντα όπως η πρόωρη γέννηση ή η χρήση ναρκωτικών.

Πιστεύεται ότι η σχιζοφρένεια εμφανίζεται όταν περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποιούν αλλαγές στην έκφραση γονιδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν και αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου επηρεάζεται σοβαρά από τέτοιες αλλαγές, λέει ο καθηγητής Ντιν. Η ομάδα διεξήγαγε μια μεταθανάτια μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου στην οποία συνέκριναν την έκφραση γονιδίων μεταξύ 15 ασθενών με σχιζοφρένεια και 15 χωρίς.

Στην περίπτωση των εγκεφάλων από άτομα που ήταν γνωστό ότι είχαν σχιζοφρένεια, η ομάδα βρήκε 566 περιπτώσεις αλλοιωμένης γονιδιακής έκφρασης στο πιο μετωπιαίο τμήμα του πόλου του εγκεφάλου και λιγότερες αλλαγές στις εγγύς περιοχές. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι γνωστό ότι μεσολαβούν στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια, λέει ο καθηγητής Dean.

Ένα βασικό εύρημα σε αυτή τη μελέτη είναι μια διαδρομή που περιέχει 97 διαφορετικές γονιδιακές εκφράσεις που περιέχει έναν αριθμό πιθανών φαρμακευτικών θεραπευτικών στόχων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους με σχιζοφρένεια.

Η καλύτερη κατανόηση των αλλοιώσεων που βρίσκονται σε αυτή τη διαδρομή, θα μπορούσε να προτείνει νέα φάρμακα για τη θεραπεία της διαταραχής, λέει ο καθηγητής Ντιν.

Η μελέτη παρουσιάζει μια πολύπλοκη εικόνα των αιτίων της σχιζοφρένειας, λέει, αλλά προτείνει να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες για να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτών των περιπλοκών.


Πηγή: neurosciencenews.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...