PsychologyNow Team

Οι μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές παρουσιάζουν γενετική αλληλεπικάλυψη

Οι μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές παρουσιάζουν γενετική αλληλεπικάλυψη

PsychologyNow Team

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια φανερώνει ότι ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή έχουν κάποια κοινά σωματικά χαρακτηριστικά σε μοριακό επίπεδο.


Οι περισσότερες ιατρικές παθήσεις παρουσιάζουν συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στους ιστούς, στα όργανα και στα σωματικά υγρά. Αντιθέτως, οι ψυχιατρικές διαταραχές, δεν καθορίζονται από μια τέτοιου είδους παθολογία, αλλά από τη συμπεριφορά των ασθενών.

Μια μελέτη που διεξήχθη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο UCLA, η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science, ανακάλυψε ότι ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή έχουν κάποια κοινά σωματικά χαρακτηριστικά σε μοριακό επίπεδο, όπως πιο συγκεκριμένα τα «μοτίβα» γονιδιακής έκφρασης του εγκεφάλου. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης και σημαντικές διαφορές ως προς τη γονιδιακή έκφραση αυτών των διαταραχών.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα ιδιαίτερο μοριακό, παθολογικό χαρακτηριστικό αυτών των διαταραχών, το οποίο αποτελεί μία σημαντική πρόοδο, δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Ντανιέλ Τζέσουιντ, διακεκριμένος καθηγητής Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Γενετικής και διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού του πανεπιστημίου UCLA. Η μεγαλύτερη πρόκληση από εδώ και στο εξής είναι να καταλάβουμε πώς προέκυψαν αυτές οι αλλαγές.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ορισμένες μεταβολές στο γενετικό υλικό θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο για την εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά η εξέταση μόνο του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέως(DNA) δεν αποκαλύπτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος περιέχει το ίδιο DNA. Το ριβοζονουκλεϊκό οξύ (RNA), από την άλλη πλευρά, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην έκφραση των γονιδίων σε διαφορετικά μέρη του σώματος, «διαβάζοντας» τις οδηγίες που περιέχονται μέσα στο DNA.

Ο καθηγητής Τζέσουιντ και ο επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Γκάνταλ, υποστήριξαν ότι η προσεκτική εξέταση του RNA στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, είναι σε θέση να παρέχει ένα μοριακό προφίλ αυτών των ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το RNA σε 700 δείγματα ιστών από εγκεφάλους αποθανόντων που είχαν αυτισμό, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ, συγκρίνοντάς τα με δείγματα από εγκεφάλους αποθανόντων που δεν είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρικές διαταραχές.

Η μοριακή παθολογία έδειξε σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των διακριτών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, καθώς και ιδιαιτερότητες, με τη μείζονα κατάθλιψη να επιδεικνύει μοριακές μεταβολές που δεν παρατηρήθηκαν στις άλλες διαταραχές.

Η μελέτη μας, φανερώνει ότι αυτές οι μοριακές μεταβολές στον εγκέφαλο συνδέονται με υποβόσκουσες γενετικές αιτίες, αλλά δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτοί οι γενετικοί παράγοντες οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές, δήλωσε ο καθηγητής Τζέσουιντ.

Παρόλο που πλέον καταλαβαίνουμε περισσότερα για τις αιτίες και αυτή η μελέτη δείχνει τη βαρύτητα που έχουν, πρέπει ακόμα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς από τους οποίους αυτές προκύπτουν, έτσι ώστε να αναπτύξουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτά τα αποτελέσματα.


Πηγή: medicalxperess.com
Έρευνα: Shared molecular neuropathology across major psychiatric disorders parallels polygenic overlap
Aπόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...