PsychologyNow Team

Το διακριτικό σύμπτωμα της άνοιας που στέλνει έγκαιρη προειδοποίηση

Το διακριτικό σύμπτωμα της άνοιας που στέλνει έγκαιρη προειδοποίηση

PsychologyNow Team

Ολοένα και περισσότεροι προληπτικοί παράγοντες της άνοιας έρχονται στην επιφάνεια από νέες έρευνες.


Η άνοια καταστρέφει την ικανότητα του εγκεφάλου να εκτελεί σύνθετα καθήκοντα.

Η αδυναμία κατανόησης του σαρκασμού είναι ένα σημάδι πρώιμης προειδοποίησης της άνοιας, όπως ανακαλύπτει μία νέα έρευνα. Η επιδείνωση σε βασικά τμήματα του εγκεφάλου στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες προκαλεί δυσλειτουργία στους ανθρώπους να εντοπίζουν την υστερόβουλη επικοινωνία.

Η ανίχνευση και αναγνώριση των ψέματων και του σαρκασμού, είναι ένα σχετικά πολύπλοκο γνωστικό καθήκον. Απαιτεί να μπορείτε να προσομοιώσετε το μυαλό του άλλου ατόμου και να συνάγετε αυτά που μπορεί να σημαίνουν. Όσοι πάσχουν από άνοια είναι επίσης δύσκολο να εντοπίσουν τα ψέματα.

Η Katherine Rankin, βασική συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα ψέματα. Αυτό το γεγονός μπορεί να τους βοηθήσει να διαγνωστούν νωρίτερα».

Οι επιστήμονες αναζητούν πάντα προληπτικούς τρόπους εντοπισμού της άνοιας, καθώς αυτό είναι το κλειδί για μια καλύτερη θεραπεία

Η μελέτη περιελάμβανε 175 άτομα, μερικά από τα οποία είχαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Στους συμμετέχοντες έδειξαν βίντεο από ανθρώπους που μιλούσαν, οι οποίοι μερικές φορές ήταν σαρκαστικοί ή έλεγαν ψέματα.

Άτομα με άνοια στον εμπρόσθιο κροταφιαίο, αντιμετώπισαν ιδιαίτερη δυσκολία να εντοπίσουν τα ψέματα και το σαρκασμό. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης.

Η Rankin δήλωσε: «Εάν κάποιος έχει μία παράξενη συμπεριφορά και σταματά να αντιλαμβάνεται έννοιες όπως ο σαρκασμός και τα ψέματα, πρέπει να δει έναν ειδικό ώστε να σιγουρευτεί ότι αυτό δεν είναι η αρχή μιας εκ των νευροεκφυλιστικών ασθενειών».

Άλλα συμπτώματα πρώιμης προειδοποίησης της άνοιας περιλαμβάνουν την αλλαγή στην αίσθηση του χιούμορ:

«Οι αλλαγές στην αίσθηση του χιούμορ θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας», σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια στροφή προς την προτίμηση του χονδροειδούς χιούμορ -όπως του Mr. Bean- αντί για τo είδος της σατιρικής κωμωδίας, όπως των Monty Python, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι φίλοι και συγγενείς των ατόμων με άνοια ανέφεραν ότι είδαν αλλαγές περίπου εννέα χρόνια πριν από τα πιο τυπικά προβλήματα μνήμης

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cortex».


Πηγή: spring.org.uk

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

banner bottom page

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...