PsychologyNow Team

Είναι η ψύχωση μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος;

Είναι η ψύχωση μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος;

PsychologyNow Team

Οι ερευνητές βρίσκουν ότι ένα ποσοστό των ψυχώσεων μπορεί να προκαλείται από διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.


Μία νέα, συναρπαστική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ανακάλυψε σημαντικά στοιχεία που δείχνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε έναν νευροϋποδοχέα του εγκεφάλου, σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από ψύχωση. Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη που πιθανότατα αντανακλά ένα πολιτιστικά κρίσιμο θέμα σχετικά με την αντίληψη «ανοσοποιητικό σύστημα και ψυχικές διαταραχές» ή με την ιδέα «η τρέλα ως φλεγμονώδη διαταραχή». Καλό όμως θα είναι να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί όσον αφορά στην επερχόμενη επικοινωνία και προώθησή της.

Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry, πραγματοποίησε εξετάσεις αίματος σε ανθρώπους που παρουσίαζαν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο και έψαξε για αντισώματα που επιτίθενται στους ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι υποδοχείς λαμβάνουν νευροδιαβιβαστές –βιοχημικές ενώσεις του εγκεφάλου - και επιτρέπουν στις πληροφορίες να μεταφερθούν σε όλο το νευρικό σύστημα, οπότε η διατάραξή τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του εγκεφάλου.

Το πιο επιστημονικά ενδιαφέρον εύρημα είναι, ότι η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα τύπο αντισώματος που επιτίθεται στους NMDA υποδοχείς σε 7 από τους 228 ασθενείς (ποσοστό 3%).

Η μελέτη ανακάλυψε ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και σε άλλους νευροϋποδοχείς αλλά ο λόγος που είναι τόσο σημαντική η διαπίστωση σχετικά με τους NMDA υποδοχείς, είναι επειδή παρουσιάζει ενδείξεις μιας κατάστασης που ονομάζεται εγκεφαλίτιδα anti-NMDA υποδοχέων, μία οξεία μορφή αυτοάνοσης φλεγμονής του εγκεφάλου, σχετιζόμενη με την πρόκληση επεισόδιων ψύχωσης, που μπορεί να είναι πανομοιότυπα με τα επεισόδια που προκαλεί η «κλασική» ψύχωση, αλλά για την οποία η καλύτερη θεραπεία είναι η αντιμετώπιση του αυτοάνοσου προβλήματος.

Αυτή η συνθήκη ανακαλύφθηκε μόλις το 2007, αλλά υπήρξε μια μακροχρόνια υποψία ότι μπορεί να είναι η καλύτερη εξήγηση για μια μικρή μειοψηφία ψυχώσεων, που μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν λανθασμένα ως σχιζοφρένεια.

Είναι σημαντικό, ότι τα ευρήματα από την έρευνα αυτή έχουν υποστηριχθεί και από μια άλλη ανεξάρτητη μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν διαφορετικά φάσματα για τη συγκέντρωση των NMDA αντισωμάτων που μετρήθηκαν, αλλά κατέληξαν σχεδόν στα ίδια αποτελέσματα.

Η μελέτη αυτή είναι επίσης σύμφωνη με μία συζήτηση που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στον τομέα της ψυχικής υγείας. Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα αλλά υποδηλωτικά. Για παράδειγμα, πολλά από τα γονίδια που συνδέονται (αν και ασθενώς) με τη διάγνωση της σχιζοφρένειας, εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικότερα στην κωδικοποίηση πρωτεϊνών του μείζονος συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας.

Ωστόσο, καλύτερα να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί στον ενθουσιασμό μας σχετικά με την ιδέα ότι η ψύχωση είναι «μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος».

Είναι σημαντικό, ότι αυτές οι νέες μελέτες έκαναν εξετάσεις αίματος και όχι έλεγχο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το υγρό μέσα στο οποίο επιπλέει το μυαλό, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φράγματος αίματος-εγκεφάλου, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αντισώματα πράγματι επηρεάζουν τον εγκεφάλο όλων όσων διαπιστωθεί ότι τα έχουν. Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο.

Επίσης, δεν είμαστε σίγουροι σε ποιο βαθμό τα αντι-NMDA αντισώματα συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης ψύχωσης σε όλους. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες διαφαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το πώς αυτό ισχύει για όλους.

Αξίζει επίσης να έχουμε κατά νου, το γεγονός ότι η επιστήμη είναι βέβαιο ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει σχετικά με το ρόλο των γονιδίων που σχετίζονται με τη διάγνωση της σχιζοφρένειας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη συνέκρινε το ρόλο αυτών των γονιδίων στη σχιζοφρένεια με γνωστές αυτοάνοσες διαταραχές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχει επίσης ένα σταθερό υπόβαθρο πολιτιστικού ενθουσιασμού στην ψυχιατρική για τον εντοπισμό «βιοδεικτών» και ο,τιδήποτε μπορεί και να έχει ξεκάθαρα βιολογικό χαρακτήρα, οπότε ακόμη και ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων «ψυχιατρικών προβλημάτων» παίρνει πολύ δημοσιότητα.

Περιέργως, σε αυτή την περίπτωση, το Χόλιγουντ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.

Μια ταινία με τίτλο “Brain On Fire” μόλις παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ κινηματογράφου και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο εξαιρετικό βιβλίο της δημοσιογράφου Susannah Cahalan και περιγράφει την εμπειρία της ανάπτυξης ψύχωσης που τελικά αργότερα ανακάλυψε ότι έπασχε από εγκεφαλίτιδα anti-NMDA υποδοχέων.

Το Hollywood ιστορικά έχει μια μεγάλη επίδραση στις συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία και να είστε σίγουροι ότι αν η ταινία γίνει επιτυχία, τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης θα βγάζουν στη δημοσιότητα συζητήσεις σχετικά με το «κατά πόσο τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι στην πραγματικότητα προβλήματα του ανοσοποιητικού».

Όμως, ας έχουμε μια λιγότερο «φανταχτερή» άποψη, σχετικά με τα ευρήματα των νέων αυτών μελετών, τα οποία πιθανώς αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με ψύχωση, ίσως 1-2%, έχουν NMDA υποδοχέα που σχετίζεται με ανοσοποιητικά προβλήματα και που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών.

Είναι σημαντικό επίσης, να μην υποτιμήσουμε τη σημασία αυτών των ευρημάτων. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφραστούν σε μία πιο αποτελεσματική θεραπεία για εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά συνολικά για την ψύχωση, για την οποία γνωρίζουμε ότι οι ποικίλες κοινωνικές αντιξοότητες παίζουν τεράστιο ρόλο, αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ.


Πηγή: mindhacks.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...