PsychologyNow Team

Το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την ψυχική υγεία

Το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
άτομο σκέφτεται αν το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την ψυχική υγεία
Image credit: Louis Hansel / unsplash.com

Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα κοινό, αλληλοεπικαλυπτόμενο περιβάλλον στα εντερικά βακτήρια των ανθρώπων που ζουν με ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άγχος.


Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, βρήκε ότι τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαοικοσυστήματα εντέρου που χαρακτηρίζονται συγχρόνως από έλλειψη αντιφλεγμονωδών βακτηρίων και από υψηλή ποσότητα προφλεγμονωδών βακτηρίων. Η έρευνα δεν μελετά αυτούς τους βιοδείκτες, αλλά υποδηλώνει ότι η υγεία του εντέρου θα ήταν καλό να ληφθεί υπόψη κατά την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Το εντερικό μικροβίωμα είναι μια τεράστια και δυναμική κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Μπορεί να περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς και μύκητες, καθώς και άλλα είδη μικροοργανισμών. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει τον σημαντικό ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην ανάπτυξη της ψυχικής ασθένειας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 59 μελετών, όπου παρατηρούσαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που βίωναν κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και ψύχωση βρίσκονταν συστηματικά να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε δύο είδη βακτηρίων με αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με αυτές τις διαταραχές είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός είδους βακτηρίου με προφλεγμονώδη επίδραση.

Ενώ δεν έχουμε καταφέρει να καθορίσουμε βιοδείκτες για συγκεκριμένες ασθένειες, βρήκαμε ότι υπάρχει σημαντική επικάλυψη μεταξύ της υγείας του εντέρου και της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, ειδικά σε σχέση με την υπεροχή συγκεκριμένων προφλεγμονωδών βακτηρίων έναντι κάποιων αντιφλεγμονωδών βακτηρίων, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς σχετίζεται με σοβαρές ψυχικές διαταραχές


Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη ανάλυση ερευνών που μελετά τις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα σε σχέση με ένα εύρος ψυχιατρικών διαταραχών, και αξιολογεί την προοπτική τους ως βιοδεικτών. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος είναι εκτεταμένες και, ακόμα κι αν πιθανώς είναι πιο περίπλοκο το θέμα, βλέπουμε μια ένδειξη του πώς μπορεί να σχετίζονται με άλλους γνωστούς μηχανισμούς της ψυχικής ασθένειας, όπως η ρύθμιση των φλεγμονωδών διαδικασιών. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η υγεία του εντερικού μικροβιώματος είναι ζωτική για την ευρύτερη ψυχική υγεία των ανθρώπων, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.


Ism Tsox
Έρευνα: Viktoriya L. Nikolova et al, Perturbations in Gut Microbiota Composition in Psychiatric Disorders, JAMA Psychiatry (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...