PsychologyNow Team

Εξέταση αίματος που διαγιγνώσκει την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή

Εξέταση αίματος που διαγιγνώσκει την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή

PsychologyNow Team
ερευνήτρια εξετάζει τα αποτελέσματα εξέτασης αίματος που διαγιγνώσκει την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή
Image credit: Artem Podrez / pexels.com

Η εξέταση αίματος θα μπορεί να διακρίνει πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και τον κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής στο μέλλον.


Σε όλο τον κόσμο, 1 στα 4 άτομα θα υποφέρει από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του. Ενώ οι τρέχουσες προσεγγίσεις διάγνωσης και θεραπείας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δοκιμή και το λάθος, μια πρωτοποριακή μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ρίχνει νέο φως στη βιολογική βάση των διαταραχών της διάθεσης και προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος που στοχεύει σε μια προσέγγιση ιατρικής ακριβείας στη θεραπεία.

Με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Νικουλέσκου, MD, Ph.D., καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντάνα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από τον Νικουλέσκου και τους συναδέλφους του σε βιοδείκτες αίματος που παρακολουθούν την αυτοκτονία, καθώς και τον πόνο, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η εργασία της ομάδας περιγράφει την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος, αποτελούμενης από βιοδείκτες RNA, που μπορούν να διακρίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και τον κίνδυνο μελλοντικής διπολικής διαταραχής. Επίσης, η εξέταση παρέχει στοιχεία για προσαρμοσμένες επιλογές φαρμάκων για ασθενείς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών, με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες που προήλθαν κυρίως από τον πληθυσμό των ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Richard L. Roudebush στην Ινδιανάπολη. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσεκτική προσέγγιση τεσσάρων βημάτων: ανακάλυψη, ιεράρχηση, επικύρωση και δοκιμή.

Αρχικά, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στο πέρασμα του χρόνου, σε καταστάσεις με υψηλά και χαμηλά επίπεδα διάθεσης, και κάθε φορά κατέγραφαν τι άλλαζε ως προς τους βιολογικούς δείκτες (βιοδείκτες) στο αίμα τους ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο


Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μεγάλες βάσεις δεδομένων που αναπτύχθηκαν από όλες τις προηγούμενες μελέτες στον τομέα, για να επικυρώσει και να βάλει σε σειρά προτεραιότητας τα ευρήματά της. Οι ερευνητές επικύρωσαν τους κορυφαίους 26 υποψήφιους βιοδείκτες σε ανεξάρτητες ομάδες κλινικά σοβαρών περιστατικών με κατάθλιψη ή μανία. Τέλος, οι βιοδείκτες δοκιμάστηκαν σε επιπλέον ανεξάρτητες ομάδες για να προσδιοριστεί πόσο ισχυροί ήταν να προβλέψουν ποιος είναι άρρωστος και ποιος θα αρρωστήσει στο μέλλον.

Με αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν πώς μπορεί να γίνει ταίριασμα των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και να βρεθεί ένα νέο πιθανό φάρμακο για την κατάθλιψη.

Αυτές οι εξετάσεις αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε ακριβή, εξατομικευμένη αντιστοίχιση με φάρμακα και αντικειμενική παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, δήλωσε ο Νικουλέσκου.

Εκτός από τις διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις που έφερε η μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι διαταραχές της διάθεσης υπογραμμίζονται από τα γονίδια του κιρκαδικού ρολογιού, τα γονίδια που ρυθμίζουν τον εποχικό κύκλο και τους κύκλους ημέρας-νύχτας και ύπνου.

Οι βιοδείκτες αίματος προσφέρουν πλεονεκτήματα κλινικής πρακτικής στον πραγματικό κόσμο. Καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί εύκολα να υποβληθεί σε βιοψία σε ζωντανά άτομα, εργαστήκαμε σκληρά για να εντοπίσουμε βιοδείκτες αίματος για νευροψυχιατρικές διαταραχές, κατέληξε ο ερευνητής.

Ο Νικουλέσκου θεωρεί ότι το έργο της ομάδας του είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για αμέτρητους ασθενείς και εστιάζει στη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους γιατρούς ώστε μερικές από τις ανακαλύψεις της έρευνας να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε πραγματικά σενάρια.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...