banner1
psychologist-banner-2
thumb

Η κεταμίνη μειώνει τη δριμύτητα της κατάθλιψης σε ανθρώπους με αυτοκτονικό ιδεασμό

- Ψυχιατρική
12 Νοεμβρίου 2021

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κεταμίνη βελτιώνει γρήγορα τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτοκτονική κρίση και μειώνει την πιθανότητα να βλάψουν τον εαυτό τους.


Η κεταμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τις διαταραχές διάθεσης και τη βαριά κατάθλιψη, βελτίωσε τον συλλογισμό ατόμων που εξέφρασαν σκέψεις αυτοκτονίας, μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychiatry, βρήκε ότι μία δόση κεταμίνης μείωσε τη δριμύτητα της κατάθλιψης σε ανθρώπους με αυτοκτονικό ιδεασμό, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλα αντικαταθλιπτικά, και τους έκανε να νιώσουν πιο ασφαλείς και λιγότερο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους, καθώς ελάττωσε γρήγορα τον ιδεασμό.

banner1

Βρήκαμε ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός δεν συνδέεται απλώς με την ένταση της κατάθλιψης. Υπάρχουν άλλοι λόγοι, συμπεριλαμβανομένων γνωστικών βελτιώσεων που σχετίζονται με μείωση του αυτοκτονικού ιδεασμού και κάνουν τα άτομα με αυτοκτονική τάση πιο ασφαλή, δήλωσε ο Τζον Μαν, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Όταν ξεκίνησαν τις δοκιμές, οι ερευνητές γνώριζαν ότι η αναισθητική κεταμίνη, σε πολύ μικρότερες δόσεις, όπου δεν έχει αναισθητική επίδραση, μείωνε γρήγορα τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τον αυτοκτονικό ιδεασμό σε μερικούς ασθενείς. Όμως, ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από αυτό το αποτέλεσμα και αποφάσισαν να εξετάσουν την επίδραση του φαρμάκου στη νευρογνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 78 συμμετέχοντες που υπέφεραν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και κλινικά σημαντικό αυτοκτονικό ιδεασμό και βρήκαν ότι μια τυπική δόση κεταμίνης, χορηγούμενης ενδοφλέβια, προκάλεσε γρήγορη βελτίωση των αυτοκτονικών σκέψεων σε κάποια άτομα, και μέρος αυτής της βελτίωσης συσχετίστηκε με βελτίωση στην επίλυση προβλημάτων και πιο καθαρή σκέψη. Αυτή η βελτίωση στη γνωστική λειτουργία –και στον αυτοκτονικό ιδεασμό– προέκυψε ακόμα και όταν μερικά από αυτά τα άτομα δεν παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργεί η κεταμίνη στον εγκέφαλο και το πόσο γρήγορα μπορεί να βελτιώσει τη διαστρεβλωμένη σκέψη. Το να έχει κάποιος τη δυνατότητα να σκεφτεί πιο καθαρά, μπορεί να περιορίσει την αυτοκτονική τάση του, δήλωσε ο Ράβι Σαχ, επικεφαλής καινοτομίας στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η μελέτη σύγκρινε την επίδραση της ενδοφλεβίως χορηγούμενης κεταμίνης (δεν έχει ακόμα έγκριση από τον FDA, αλλά παρέχεται από κέντρα θεραπείας παντού στις ΗΠΑ) με τη μιδαζολάμη, ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται για το άγχος και την κατάθλιψη. Η σύγκριση έδειξε μεγαλύτερη γνωστική βελτίωση στη σκέψη και στον συλλογισμό εκείνων που έλαβαν την κεταμίνη.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκτονία: Μύθοι, παράγοντες κινδύνου και τρόποι διαχείρισης


Η αυτοκτονική σκέψη μειώθηκε έξι εβδομάδες μετά με μία θεραπεία κεταμίνης

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία κεταμίνης συνέχισαν να τα πηγαίνουν καλά για έξι εβδομάδες μετά την αρχική χορήγηση της ουσίας σε συνδυασμό με άλλα αντικαταθλιπτικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για ιατρική χρήση το 1970, η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αναισθητικό για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όμως σύντομα έγινε διαβόητη ως ναρκωτικό των πάρτι, με το ψευδώνυμο Special K, και χρησιμοποιούνταν παράνομα στα κλαμπ για τις παραισθησιογόνες και αποσυνδετικές της επιδράσεις.

Ωστόσο, η έρευνα γύρω από την προοπτική της ουσίας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων συνεχίστηκε, και το 2019 ο FDA ενέκρινε το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης (που προέρχεται από την κεταμίνη) για να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα αντικαταθλιπτικό που λαμβάνεται από το στόμα σε ενηλίκους με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Η κεταμίνη αλλάζει τη λειτουργία σημαντικών συστημάτων νευροδιαβιβαστών σε πολλές βασικές περιοχές του εγκεφάλου, και η περαιτέρω έρευνα γι’ αυτή την ουσία και άλλες παρόμοιες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί το γιατί κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται στην κεταμίνη και άλλοι όχι.


Δείτε εδώ τις κλινικές δοκιμές: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01700829

Ism Tsox
Έρευνα: John G. Keilp et al, Effects of Ketamine Versus Midazolam on Neurocognition at 24 Hours in Depressed Patients With Suicidal Ideation, JCP (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια