PsychologyNow Team

Οι μισοί ασθενείς που παίρνουν αντικαταθλιπτικά δεν είναι καταθλιπτικοί

Οι μισοί ασθενείς που παίρνουν αντικαταθλιπτικά δεν είναι καταθλιπτικοί

PsychologyNow Team
χάπια σε πιάτο

Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως προσπάθεια για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για μη προβλεπόμενες χρήσεις που δεν σχετίζονται με την κατάθλιψη.


Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 10 χρόνια ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων για συνταγές αντικαταθλιπτικών. Συνολικά, έχουν εξεταστεί πάνω από 100.000 συνταγές για αντικαταθλιπτικά που γράφτηκαν από 160 περίπου γιατρούς για σχεδόν 20.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν το 50% των συνταγών δόθηκαν για μια διαταραχή, διαφορετική της κατάθλιψης. Αντί αυτού, πολλές από αυτές τις συνταγές δόθηκαν για θέματα όπως το άγχος, η αϋπνία, ο πόνος, οι διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ακόμη και για τη βουλιμία.

«Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο», λέει η συντάκτρια της μελέτης Jenna Wong, υποψήφια Ph.D. στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. «Είχαμε ακούσει ότι στην επιστημονική κοινότητα υπήρξε η υποψία μεταξύ των γιατρών ότι οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για χρήσεις διαφορετικές από την κατάθλιψη. Βρήκαμε επίσης ότι υπήρχε μια αυξανόμενη τάση συνταγογράφησης με την πάροδο του χρόνου για τα βαριά αντικαταθλιπτικά».

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους τα νέα ευρήματα εγείρουν ανησυχία στους συγγραφείς. Πρώτον, εάν οι ερευνητές ήθελαν να γνωρίζουν αν τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου για την κατάθλιψη, η Wong λέει ότι τα δεδομένα μπορεί να είναι διαστρεβλωμένα δεδομένου ότι τα φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά και για άλλες χρήσεις.

Η Wong υποστηρίζει επίσης ότι ορισμένες από τις χρήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται τα αντικαταθλιπτικά δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Μερικά φάρμακα συνταγογραφούνται για μη προβλεπόμενες χρήσεις, επειδή υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι λειτουργούν και για άλλα ιατρικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση των προβλημάτων όπως οι ημικρανίες, η Wong λέει ότι αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. «Επομένως προκύπτει το ερώτημα: γιατί τα έχουν συνταγογραφήσει;», λέει.

Οι ερευνητές δεν εξετάσαν το γιατί οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα της κατάθλιψης για άλλες χρήσεις, αλλά υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο έσχατης λύσης. «Ορισμένες από αυτές τις συνθήκες που βιώνουν οι ασθενείς, είναι θέματα για τα οποία δεν υπάρχει ακριβής θεραπεία», λέει η Wong. «Οι ασθενείς μπορεί να είναι απελπισμένοι και να ζητούν κάτι που θα βοηθήσει τη θεραπεία των παθήσεών τους».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην κατάθλιψη. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι λειτουργούν ανακουφιστικά για ορισμένα συμπτώματα, το πώς τα φάρμακα το επιτυγχάνουν αυτό είναι ακόμα ασαφές. Οι ερευνητές της νέας μελέτης λένε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πληρέστερα η τάση της συνταγογράφησης για άλλες ενδείξεις, προκειμένου να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δίνονται στους ανθρώπους τα φάρμακα.


Πηγή: time.com

Έρευνα: Τhe Journal of American Medical Association

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...