PsychologyNow Team

Ανατρέπεται ο ερευνητικός ισχυρισμός για την επίδραση της τεστοστερόνης στον αυτισμό

Ανατρέπεται ο ερευνητικός ισχυρισμός για την επίδραση της τεστοστερόνης στον αυτισμό

PsychologyNow Team
άντρας κοιτάζει τον ορίζοντα ενώ δύει ο ήλιος

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο αυτισμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος στο αντρικό παρά στο γυναικείο φύλο. Αυτό που δεν έχουμε βρει είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό.


Φυσικά, ο κύριος ύποπτος σε μία κάθετη διαφοροποίηση λόγω φύλου είναι η τεστοστερόνη, δηλώνει ο Gideon Nave, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ωστόσο μία νέα μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, δίνει το έναυσμα στους επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνα. Σε δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες χορήγησης τεστοστερόνης που ήταν οι μεγαλύτερες του είδους τους και περιλάμβαναν σχεδόν 650 άντρες, ο Nave και οι συνεργάτες του δεν βρήκαν στοιχεία συσχέτισης της τεστοστερόνης με τη γνωστική ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να «διαβάζουμε» τα συναισθήματα των άλλων, ένα γνώρισμα που είναι περιορισμένο σε ανθρώπους με αυτισμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει μια σύνδεση μεταξύ της τεστοστερόνης και της μειωμένης γνωστικής ενσυναίσθησης, ωστόσο τα δείγματα ήταν πολύ μικρά και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε μια άμεση συσχέτιση, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ευρήματά μας δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι δεν υπάρχει γραμμική αιτιακή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην τεστοστερόνη και της γνωστικής ενσυναίσθησης.

Πριν από αυτήν την έρευνα, οι ισχυρότερες αποδείξεις για μία σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην τεστοστερόνη και της μειωμένης γνωστικής ενσυναίσθησης προέκυψαν το 2011 από μία μελέτη που βρήκε ότι η χορήγηση τεστοστερόνης σε υγιείς γυναίκες μείωνε την απόδοσή τους σε ένα τεστ αναγνώρισης συναισθημάτων. Επιπλέον, η έρευνα εστίασε στην αναλογία δείκτη και παράμεσου 2-D:4-D των συμμετεχόντων, ως μεταβλητή της ευαισθησίας στην τεστοστερόνη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αναλογία μειώνεται με την αυξημένη έκθεση στην τεστοστερόνη μέσα στη μήτρα, παρόλο που οι αποδείξεις για αυτήν τη σύνδεση ποικίλλουν.

Οι συγγραφείς εκείνης της μελέτης ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους στηρίζουν την ιδέα ότι η προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη δημιουργεί ένα πιο «αρρενοποιημένο» εγκέφαλο που συμπεραίνει με λιγότερη άνεση τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Η μελέτη χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τη θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» στον αυτισμό η οποία ισχυρίζεται ότι ο αυτισμός παρουσιάζει μια υπερβολή «αρσενικών» τάσεων προς ένα γνωστικό στυλ που χαρακτηρίζεται από συστηματοποίηση έναντι ενσυναίσθησης.

Προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερο ενδελεχή δεδομένα για τη συσχέτιση αυτή, ο Nave και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες 643 υγιείς άντρες δέχθηκαν μια εφαρμογή γέλης που περιείχε τεστοστερόνη ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo), συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν συμπεριφορικές ασκήσεις που μετρούσαν τη γνωστική ενσυναίσθηση. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν φωτογραφίες ανθρώπων όπου έπρεπε να επιλέξουν τη συναισθηματική κατάσταση που περιέγραφε καλύτερα την έκφραση των ματιών τους. Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε επίσης η αναλογία δείκτη και παράμεσου 2-D:4-D.

Ενώ η χορήγηση γέλης αύξησε τα επίπεδα των ορμονών τεστοστερόνης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι επηρέασε τις επιδόσεις τους στα τεστ γνωστικής ενσυναίσθησης. Δε βρέθηκε επίσης καμία συσχέτιση μεταξύ των επιδόσεων των συμμετεχόντων στα τεστ και της αναλογίας δείκτη και παράμεσου 2-D:4-D.

Η θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» στον αυτισμό έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ερευνητές αν μελετήσουμε προσεκτικά τη βιβλιογραφία, εξακολουθούν να μην υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις γι’ αυτήν.


Έφη Μεσιτίδου

 

Μελέτη: Does testosterone impair men's cognitive empathy? Evidence from two large-scale randomized controlled trials
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...