PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μετρήσεις σεροτονίνης σε ανθρώπους

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μετρήσεις σεροτονίνης σε ανθρώπους

PsychologyNow Team
σκίτσο ανθρώπινου εγκεφάλου που σκέφτεται διάφορες δραστηριότητες και παράγει σεροτονίνη

Για πρώτη φορά αποκωδικοποιείται ο ρόλος της σεροτονίνης στη λήψη αποφάσεων.


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Virginia Tech Carilion άρχισαν να αποκωδικοποιούν τον τρόπο που δρα η σεροτονίνη, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ένα πρωτοποριακό πείραμα που χρησιμοποίησε ηλεκτροχημικούς ανιχνευτές που εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο ξύπνιων ανθρώπων.

Η σεροτονίνη, είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση και βοηθά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που παίρνουμε.

Οι μετρήσεις συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο καθώς οι ασθενείς έπαιζαν ένα παιχνίδι που απαιτούσε τη λήψη αποφάσεων πριν υποβληθούν σε βαθιά εγκεφαλική διέγερση ως θεραπεία για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, δημοσιεύθηκε διαδικτυκά τον Ιανουάριο του 2018 και δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Neuropsychopharmacology.

Η έρευνα παρέχει τις πρώτες καταγραφές για ταυτόχρονες διακυμάνσεις της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ενεργητικής λήψης αποφάσεων. Η ανάλυση παρέχει νέα κατανόηση του ρόλου της σεροτονίνης στη ρύθμιση των επιλογών μας και του τρόπου λειτουργίας της μαζί με τη ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ανταμοιβή και την ενίσχυση της.


Διαβάστε σχετικά: Τα 10 συμπτώματα της έλλειψης σεροτονίνης που ο καθένας μας πρέπει να προσέχει


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπαιξαν ένα παιχνίδι που σχετιζόταν με την τύχη και, σε αυτό το πλαίσιο, η σεροτονίνη φάνηκε να λειτουργεί ως σήμα προειδοποίησης για να εμποδίσει τα υποκείμενα να αντιδράσουν υπερβολικά σε ένα αποτέλεσμα. Καθώς ο νευροδιαβιβαστής αυτός εμπλέκεται στις επικρατούσες νευροψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, οι ερευνητές στοχεύουν να ανακαλύψουν πώς η χημική αυτή ουσία βοηθά τον άνθρωπο στην ανάπτυξη προσαρμοστικών ενεργειών.

Βρήκαμε ότι η σεροτονίνη είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά να χειριστούμε τα κακά αποτελέσματα, με έναν τρόπο που να διασφαλίζει ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά, δηλώνουν οι ερευνητές. Η σεροτονίνη δρα με τρόπο που μας θυμίζει να δίνουμε προσοχή και να μαθαίνουμε από τις κακές εμπειρίες και να προωθούμε συμπεριφορές που εμπεριέχουν λιγότερο κίνδυνο, αλλά και λιγότερη ανάληψη κινδύνου. Όταν υπάρχει μια ανισορροπία στα επίπεδα της σεροτονίνης, μπορεί να προφυλασσόμαστε υπερβολικά ή να γίνουμε υπερβολικά ριψοκίνδυνοι όταν κανονικά θα έπρεπε να ακολουθούμε μία μέση οδό.

Οι ερευνητές παραπέμπουν σε αυτήν την προαγωγή της συμπεριφοράς, δηλαδή να ακολουθούμε τη μέση οδό, μέσω της κεντρικής ιδέας «μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε». Σε αυτή την περίπτωση, η σεροτονίνη φαίνεται να μετριάζει τον ενθουσιασμό αναφορικά με τα θετικά αποτελέσματα, ενώ αμβλύνει την πιθανή απογοήτευση από τα αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εκτροχιαστεί όταν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποτελούνται από επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Τα φάρμακα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη σεροτονίνη σε αυξημένα επίπεδα στον εγκέφαλο περιορίζοντας την επαναρρόφηση της.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να χειραγωγήσουν τη σεροτονίνη τους, η οποία όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή μπορεί ακόμα και να έχουν τάση αυτοκτονίαςδηλώνουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι πριν από τη συγκεκριμένη μελέτη, το καλύτερο εργαλείο μέτρησης της σεροτονίνης ήταν η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που μετράει ένα μέρος του εγκεφάλου κάθε δύο λεπτά. Τώρα, μπορούμε να μετρήσουμε ένα σημείο του εγκεφάλου κάθε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Είναι ένα τελείως διαφορετικό εργαλείο από την άποψη του χρόνου μέτρησης και των συνεπειών του για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.


Με πληροφορίες από: medicalxpress.com
Έρευνα: The Protective Action Encoding of Serotonin Transients in the Human Brain
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...