PsychologyNow Team

Τα γονίδια διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο

Τα γονίδια διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο

PsychologyNow Team

Τα γονίδια μας, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο με την κυριολεκτική έννοια, υποστηρίζει μια μελέτη στο Nature.


Οι ερευνητές κατέγραψαν τις κινήσεις των ματιών 338 μικρών παιδιών καθώς παρακολουθούσαν βίντεο από καθημερινές σκηνές, όπως παιδιά που παίζουν και ενήλικες που μιλούσαν.

82 από τα παιδιά του δείγματος ήταν πανομοιότυπα δίδυμα (που μοιράζονται δηλαδή το ίδιο DNA με τα αδέρφια τους), 84 ήταν διζυγωτικά δίδυμα (δεν είναι δηλαδή γενετικά όμοια με τα άλλα αδέλφια), 84 δεν ήταν αδέλφια και 88 ήταν παιδιά με διάγνωση αυτισμού.

Τα πανομοιότυπα δίδυμα ήταν πολύ πιο πιθανό από τα διζυγωτικά δίδυμα να κινούν τα μάτια τους την ίδια στιγμή, προς την ίδια κατεύθυνση και στις ίδιες θέσεις με τον δίδυμό τους. Η μέτρηση στην οποία τα πανομοιότυπα δίδυμα ήταν η ίδια - ο χρόνος δηλαδή που κοίταζαν τα μάτια και τα στόματα των ανθρώπων – ήταν η ίδια με εκείνη που τα παιδιά με αυτισμό διέφεραν από τα παιδιά χωρίς αυτισμό, υποδηλώνοντας ότι μια συμπεριφορά που συνδέεται με τον αυτισμό επηρεάζεται άμεσα από γενετικές διαφορές.


Πηγή: apa.org
Έρευνα: Infant viewing of social scenes is under genetic control and is atypical in autism

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...