Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις προέβλεψαν με ακρίβεια την πολιτική ιδεολογία των ανθρώπων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι «υπογραφές» στον εγκέφαλο που αποκαλύφθηκαν από τις νευροαπεικονίσεις ήταν τόσο ακριβείς στην πρόβλεψη της πολιτικής ιδεολογίας όσο ακριβής είναι η ισχυρότερη πρόβλεψη που χρησιμοποιείται γενικά στις έρευνες της πολιτικής επιστήμης, που είναι η ιδεολογία των γονιών ενός ανθρώπου.
Μπορούμε να κατανοήσουμε τη πολιτική συμπεριφορά κοιτάζοντας αποκλειστικά τον εγκέφαλο; Η απάντηση είναι ένα πολύ ηχηρό ναι ανέφερε ο συνεργάτης στο σχετικό άρθρο Σκάιλερ Κράμερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο. Τα αποτελέσματα προτείνουν ότι οι βιολογικές και νευρολογικές ρίζες της πολιτικής συμπεριφοράς βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος από ότι θεωρούσαμε προηγουμένως.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PNAS Nexus, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που χρησιμοποίησε λειτουργικές μαγνητικές απεικονιστικές τομογραφίες του εγκεφάλου προκειμένου να μελετήσει την πολιτική ιδεολογία.
Επίσης είναι μια από τις λίγες που μελετάει τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε σχέση με την ιδεολογία, μια προσέγγιση του εγκεφάλου ως σύνολο, η οποία εξέτασε ποια τμήματα του εγκεφάλου έδειξαν παρόμοια μοτίβα δραστηριότητας ταυτόχρονα με την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, υποδεικνύοντας ότι επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και τους πόρους του Supercomputer Center του Οχάιο για να αναλύσουν τις τομογραφίες. Βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ των αποτελεσμάτων του τομογράφου και των αναφορών των συμμετεχόντων για την ιδεολογία τους σε μα κλίμακα έξι σημείων από «πολύ φιλελεύθερος» ως «πολύ συντηρητικός».
Τα στοιχεία προέρχονται από το εγχείρημα για την Ευζωία του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο, που περιελάμβανε 174 υγιείς ενήλικες οι οποίοι εκτέλεσαν συγκεκριμένες ασκήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιστημονικά πειράματα κατά τη διάρκεια μιας τομογραφίας fMRI.
Καμία από τις συγκεκριμένες ασκήσεις δεν σχεδιάστηκε για να προκαλέσει πολιτικές απαντήσεις ανέφερε ο συνεργάτης του άρθρου Σέο-Εουν Γιανγκ, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Northeastern University.
Αλλά βρήκαμε ότι οι τομογραφίες από όλες τις οκτώ ασκήσεις σχετίζονταν με το θέμα της ταύτισης ως φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να καθίσουν ήσυχα και να μην σκέφτονται τίποτε συγκεκριμένο, οι σχετικές τομογραφίες έδειξαν μια σχέση με πολιτική ιδεολογία. Ακόμη και χωρίς κανένα απολύτως ερέθισμα, η λειτουργική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου ανέφερε ο Γουίλσον.
Ενώ οι τομογραφίες από όλες τις οκτώ ασκήσεις προέβλεπαν την ιδεολογία των συμμετεχόντων, τρεις ασκήσεις είχαν ιδιαίτερα ισχυρές συνδέσεις.
Διαβάστε σχετικά: Εποχή κρίσης και στοχαστικός διάλογος
Η μία ήταν μια άσκηση ενσυναίσθησης, όπου οι συμμετέχοντες κοίταζαν φωτογραφίες συναισθηματικών ανθρώπων με ουδέτερα, χαρούμενα, λυπημένα και φοβισμένα πρόσωπα. Η δεύτερη άσκηση εξέτασε τη βιωματική μνήμη και η τρίτη ήταν μια άσκηση ανταμοιβής όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κερδίσουν ή να χάσουν χρήματα με βάση την ταχύτητα που θα πίεζαν ένα κουμπί.
Μόνο οι τομογραφίες της άσκησης ανταμοιβής μπορούσαν να προβλέψουν πολιτικό εξτρεμισμό, εκείνους που έλεγαν ότι ήταν πολύ συντηρητικοί ή πολύ φιλελεύθεροι. Μόνο η άσκηση ενσυναίσθησης (συναισθηματικά πρόσωπα) συνδεόταν σημαντικά με μετριοπαθή ιδεολογία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε τη σχέση λήψης αποφάσεων που οδηγεί σε ανταμοιβή με ακραίες πολιτικές απόψεις. Τα αποτελέσματα με την άσκηση ενσυναίσθησης προτείνουν ότι η πολιτική σκέψη μπορεί να συνδέεται στενά με το συναίσθημα και τη συναισθηματική ανταπόκριση.
Ενώ αυτή η μελέτη βρήκε ένα σύνδεσμο μεταξύ των εγκεφαλικών υπογραφών και της πολιτικής ιδεολογίας, δεν μπορεί να εξηγήσει τι προκαλεί τι: Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η εγκεφαλική σφραγίδα βρίσκεται εκεί λόγω της ιδεολογίας που επιλέγουν οι άνθρωποι ή αν η ιδεολογία των ανθρώπων προκαλείται από τις υπογραφές που βρήκαμε. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας συνδυασμός των δύο, αλλά η μελέτη μας δεν διαθέτει τα στοιχεία για να αντιμετωπίσει αυτή την ερώτηση.
Το γεγονός ότι οι εγκεφαλικές σαρώσεις πέτυχαν τόσο καλά στην πρόβλεψη της ιδεολογίας όσο η γονική ιδεολογία ήταν εντυπωσιακό από μόνο του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αλλά όταν τα αποτελέσματα του εγκεφάλου συνδυάστηκαν με δημογραφικούς και κοινωνιο-οικονομικούς δείκτες, όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα και εκπαίδευση, το μοντέλο που προέκυψε, οδήγησε σε ακόμη καλύτερη πρόβλεψη της ιδεολογίας ενός ανθρώπου σε σχέση με τη γονική ιδεολογία. Όπως λέει ο Γιανγκ η λειτουργική συνδεσιμότητα και όλες οι απαντήσεις με βάση την έρευνα παρείχαν τις ισχυρότερες δυνατότητες πρόβλεψης από οποιοδήποτε μοντέλο που λάβαμε υπόψη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν τις διαφορές αυτής της μελέτης από τις άλλες, που χρησιμοποίησαν επίσης εγκεφαλικές σαρώσεις για να εξετάσουν την ιδεολογία, λέγοντας ότι αντιμετωπίσαμε τον εγκέφαλο σαν ένα περίπλοκο σύστημα περιοχών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να οδηγήσουν σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μελέτες μελέτησαν μια περιοχή του εγκεφάλου απομονωμένη για να δουν πώς ενεργοποιούνταν ή δεν ενεργοποιούνταν όταν υποβαλλόταν σε πολιτικά ερεθίσματα.
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι ενεργοποιήσεις συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, η αμυγδαλή, η κάτω αριστερή μετωπιαία έλικα και ο ιππόκαμπος, σχετιζόταν πιο έντονα με την πολιτική προτίμηση.
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*