PsychologyNow Team

Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας στη μείωση του άγχους

Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας στη μείωση του άγχους

PsychologyNow Team
άντρας σκέφτεται τον ρόλο της ενσυνειδητότητας στη μείωση του άγχους
Image credit: Hunter Bryant / unsplash.com

Η αυξημένη ενσυνειδητότητα σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα άγχους και αυτή η συσχέτιση ρυθμίζεται από την ικανότητα εστίασης της προσοχής μας.


Οι καλύτερες δεξιότητες ενσυνειδητότητας προβλέπουν λιγότερα συμπτώματα άγχους, μέσω του ελέγχου της προσοχής μας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Reports.

Η ενσυνειδητότητα, συνολικά, ορίζεται ως «η συναίσθηση που αναδύεται μέσω της ενεργούς εστίασης στην παρούσα στιγμή, χωρίς αντίδραση ή κρίση».

Έρευνες σχετικά με την ενσυνειδητότητα έχουν δείξει ότι αποτελείται από πέντε διαφορετικά στοιχεία:

(1) την παρατήρηση, η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση των συναισθημάτων, των γνωστικών εμπειριών και των αισθήσεων

(2) την περιγραφή, που είναι η διαδικασία χαρακτηρισμού του τι αισθάνεται ή σκέφτεται κάποιος

(3) τη δράση με συναίσθηση, που ορίζεται ως το να είναι κάποιος συγκεντρωμένος στην εμπειρία που βιώνει εκείνη τη στιγμή

(4) την απουσία επίκρισης της εσωτερικής εμπειρίας, η οποία περιλαμβάνει την αποφυγή ανάλυσης των σκέψεων και των συναισθημάτων

(5) την απουσία αντιδραστικότητας απέναντι στην εσωτερική εμπειρία, που ορίζεται ως η ικανότητα να αφήνουμε χώρο στις σκέψεις και τα συναισθήματα, χωρίς αντίδραση ή επεξεργασία.

Η δράση με συναίσθηση, η απουσία επίκρισης της εσωτερικής εμπειρίας και η έλλειψη αντιδραστικότητας απέναντι σε αυτήν έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.


Διαβάστε σχετικά: Αυτό-συμπόνια και ενσυνειδητότητα


Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά ευρήματα για τις ευεργετικές επιπτώσεις της παρατήρησης και της περιγραφής, τόσο στην ψυχική υγεία όσο και την ψυχολογική ευεξία μας. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι η παρατήρηση προέβλεπε έμμεσα την αύξηση της κατάθλιψης μέσω της υπερανάλυσης ή της διαδικασίας εστίασης στα συμπτώματα δυσφορίας.

Η νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από το Κολέγιο Εμμάνουελ στη Βοστώνη βρήκε ότι ο έλεγχος της προσοχής ή η «ικανότητα κατεύθυνσης, εστίασης και εθελοντικής μετατόπισης της προσοχής» είναι ένας πιθανός μηχανισμός ή μεσολαβητής μέσω του οποίου συγκεκριμένες διαστάσεις της ενσυνειδητότητας μπορεί να προσφέρουν ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 286 προπτυχιακοί φοιτητές, άνω των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε αξιολογήσεις για την ενσυνειδητότητα, την κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τον έλεγχο της προσοχής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καλύτερες δεξιότητες περιγραφής και η απουσία αντιδραστικών διαστάσεων ενσυνειδητότητας, μέσω της επίδρασης της καλύτερης εστίασης στον έλεγχο της προσοχής, προέβλεπαν έμμεσα λιγότερα συμπτώματα άγχους.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη ενσυνειδητότητα σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα άγχους και ότι αυτή η συσχέτιση ρυθμίζεται από την ικανότητα εστίασης της προσοχής.

Επειδή ο έλεγχος της προσοχής μπορεί να διδαχθεί και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί, η μελέτη αυτή έχει σημαντική συμβολή στην κλινική πρακτική.


Geo Ned
Πηγή: psypost.org

Έρευνα: journals.sagepub.com
Απόδοση: Γεωργία Νέδιου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...