PsychologyNow Team

Η φλεγμονή μπορεί να προβλέψει την αντικαταθλιπτική αντίδραση σε εφήβους και παιδιά

Η φλεγμονή μπορεί να προβλέψει την αντικαταθλιπτική αντίδραση σε εφήβους και παιδιά

PsychologyNow Team
έφηβος προσπαθεί να προβλέψει την αντικαταθλιπτική αντίδραση σε έφηβους και παιδιά με φλεγμονή
Image credit: Inzmam Khan / pexels.com

Οι νέες μελέτες εστιάζουν στο σημείο συνάντησης των φλεγμονών και των προγνωστικών βιοδεικτών.


Τα παιδιά και οι έφηβοι με διπολική διαταραχή ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε ένα αντιψυχωσικό φάρμακο, αν είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Η μελέτη δείχνει ότι η πρωτεΐνη C-reactive, μία ένδειξη της συστηματικής φλεγμονής στο σώμα που εμφανίζεται σε μια εύκολα διαθέσιμη εξέταση αίματος, θα μπορούσε να είναι ένας προγνωστικός βιοδείκτης για τον εντοπισμό των ασθενών με κατάθλιψη στο πλαίσιο παιδιατρικής διπολικής διαταραχής που θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα.

Η φλεγμονή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με συναισθηματικές διαταραχές σε ενήλικες, αλλά αυτό είναι ένα από τα πρώτα ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προβλέψει αντικαταθλιπτική αντίδραση σε εφήβους και παιδιά, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας Τσάρλς Ρέισον. Το σημείο συνάντησης των φλεγμονών και των προγνωστικών βιοδεικτών για την αντιμετώπιση των αντικαταθλιπτικών αντιδράσεων, εμφανίζεται ως ένας σημαντικός τομέας έρευνας.


Διαβάστε σχετικά: Η χρόνια φλεγμονή αφαιρεί το κίνητρο μειώνοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης


Η μελέτη εξέτασε 347 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 17 ετών με παιδιατρική διπολική διαταραχή που αντιμετώπιζαν καταθλιπτικό επεισόδιο. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν lurasidone και το άλλο μισό έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αντιψυχωσικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής.

Μετά από έξι εβδομάδες, τα παιδιά που έλαβαν το φάρμακο και εμφάνισαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης όπως ορίζονται από την κλίμακα κατάταξης κατάθλιψης των παιδιών, ήταν εκείνα που είχαν στην αρχή τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης C-reactive στο αίμα τους.

Ωστόσο, η συσχέτιση διατηρήθηκε μόνο για τους ασθενείς με φυσιολογικό ή λιγότερο από το φυσιολογικό, βάρος. Οι συμμετέχοντες με υπέρβαρο ή παχύσαρκο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και με υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης C-reactive, παρουσίασαν μικρή διαφορά στην ανταπόκριση μεταξύ του φαρμάκου και του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η φλεγμονή στα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά και εφήβους σχετίζεται στενότερα με τη σωματική μάζα και το μεταβολισμό και όχι ειδικά με τους τύπους φλεγμονωδών διεργασιών που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.


Geor Kats
Πηγή: Charles L. Raison et al. C-reactive protein and response to lurasidone treatment in children and adolescents with bipolar I depression: Results from a placebo-controlled trial, Brain, Behavior, and Immunity (2019)

Απόδοση: Γεωργία Κατσιβέλη – Κοινωνιολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...