PsychologyNow Team

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τη σχέση σχιζοφρένειας και κάνναβης

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τη σχέση σχιζοφρένειας και κάνναβης

PsychologyNow Team

Η σχέση αυτή παραμένει ισχυρή.


Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης, σύμφωνα με νέα έρευνα, που επίσης διαπίστωσε την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της δοκιμής του ναρκωτικού και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης της διαταραχής.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έρχεται να υποστηρίξει τις προειδοποιήσεις της δημόσιας υγείας που έχουν ανακοινωθεί από επιστήμονες οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης για ευάλωτα άτομα που λαμβάνουν το ναρκωτικό. Αυτές οι ενδείξεις υποστηρίζουν πρότερα στοιχεία που δείχνουν την αυξημένη χρήση των ιδιαίτερα ισχυρών ειδών κάνναβης από τους νέους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν με δεδομένη την ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα της σχέσης μεταξύ της ψυχικής υγείας και των παράνομων ναρκωτικών.

Αυτή η τελευταία μελέτη από την Σχολή της Πειραματικής Ψυχολογίας του Μπρίστολ, ρίχνει νέο φως στο ζήτημα, ενώ εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο και των άλλων παραγόντων που επιδρούν στην ψυχική υγεία.

Ενώ βρέθηκαν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τις υποθέσεις ότι η χρήση κάνναβης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ισχυρότερα στοιχεία που έδειχναν ότι το αντίθετο ήταν επίσης πιθανό. Αυτό δίνει βάρος στην ιδέα ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιείται και ως μια μορφή αυτοθεραπείας.

«Τα στοιχεία πρότειναν ότι ο κίνδυνος σχιζοφρένειας προβλέπει την πιθανότητα δοκιμής κάνναβης», είπαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, η σχέση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα αποτελέσματά μας δεν μας επιτρέπουν να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέγεθος της επίδρασης. Περισσότερο παρέχουν ενδεικτικά στοιχεία ότι η σχέση είναι στην πραγματικότητα συναφής, παρά αποτελέσματα γραμμικών ή κοινών παραγόντων κινδύνου».

Οι ερευνητές προσέθεσαν: «Τα αποτελέσματά μας χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο στην προσπάθεια αποσαφήνισης της σχέσης μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας. Ενώ βρίσκουμε ισχυρότερες ενδείξεις ότι ο κίνδυνος σχιζοφρένειας προβλέπει τη χρήση κάνναβης, παρά το αντίθετο, αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη συναφούς κινδύνου της χρήσης κάνναβης στη σχιζοφρένεια. Αυτό που θα ήταν ενδιαφέρον είναι να ερευνήσουμε βαθύτερα στους πιθανούς υπο-πληθυσμούς των χρηστών κάνναβης που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να καταλάβουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της βαριάς χρήσης κάνναβης».

«Σε αυτή τη μελέτη μπορούσαμε να εξετάσουμε μόνο την έναρξη χρήσης της κάνναβης. Αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την πρόοδο αυτής της έρευνας, είναι να δούμε τους γενετικούς προβλεπτικούς παράγοντες στην ένταση της χρήσης κάνναβης, καθώς φαίνεται ότι η βαριά χρήση κάνναβης σχετίζεται πιο έντονα με τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Μόλις αναγνωριστούν οι γενετικοί προβλεπτικοί παράγοντες, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό», συμπληρώνουν.


Πηγή: medicalxpress.com

Έρευνα: Assessing causality in associations between cannabis use and schizophrenia risk: a two-sample Mendelian randomization study

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...