PsychologyNow Team

Η αμφίδρομη σχέση ψύχωσης και χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας

Η αμφίδρομη σχέση ψύχωσης και χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας

PsychologyNow Team

Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα που διεξήχθη από το King’s College του Λονδίνου φαίνεται ότι, τα άτομα με ψύχωση έχουν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.


Το γεγονός αυτό συχνά οφείλεται στα συνοδά προβλήματα που παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της διαταραχής, όπως η κατάθλιψη, η γνωστική έκπτωση, οι κινητικές δυσκολίες και ο πόνος.

Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πάσχοντες συχνά πεθαίνουν τουλάχιστον 10 χρόνια πιο νωρίς από τους υγιείς, κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με τα καρδιοαγγειακά  προβλήματα που εμφανίζουν.

Δεδομένου λοιπόν ότι ένας δραστήριος τρόπος ζωής θεωρείται εξίσου αποτελεσματικός τρόπος στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως και η φαρμακευτική αγωγή, οι ερευνητές κλήθηκαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα άτομα με ψύχωση απαντούν στα πρότυπα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Συνέλλεξαν τα δεδομένα τους από το World Healthy Survey, όπου συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200.000 άτομα, ηλικίας 18-64 ετών, από σχεδόν 50 αναπτυσσόμενες χώρες. Το δείγμα της μελέτης χωρίστηκε σε τρείς ομάδες: άτομα με διάγνωση ψύχωσης, άτομα με ψυχωτικά συμπτώματα που όμως δεν έχουν λάβει διάγνωση και τέλος μια ομάδα ελέγχουν (άτομα χωρίς συμπτώματα τους τελευταίους 12 μήνες).

Κατά την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, οι συμμετέχοντες διέμεναν στις κοινότητές τους και έδιναν συνεντεύξεις για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια της σωματικής δραστηριότητας που έχουν οριστεί από τον World Healthy Survey: τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων της πεζοπορίας, της ποδηλασίας, των οικιακών εργασιών ή άλλου είδους δραστηριότητες (sports).

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ψύχωση παρουσιάζουν 36% περισσότερες πιθανότητες να μην πληρούν τα πρότυπα της σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, όταν οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν μόνον τους άντρες του δείγματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν δύο φορές παραπάνω πιθανότητες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου να αποκλίνουν από τα συνιστώμενα πρότυπα άσκησης.

«Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα οι άνθρωποι με ψύχωση εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και πεθαίνουν νωρίτερα» δήλωσαν οι ερευνητές. «Αφού λοιπόν η σωματική άσκηση φαίνεται να λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας για τις καρδιοαγγειακές νόσους, το εύρημά μας ότι οι άντρες με ψύχωση αποφεύγουν σημαντικά την δραστηριότητα σημαίνει ότι ίσως να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τις παρεμβάσεις με σκοπό την αύξηση της δραστηριότητας  και τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης».

Υποστήριξαν επίσης ότι δεν είναι ακόμα σαφής ο λόγος που οι άντρες με ψύχωση εμφανίζουν τόσο χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης. «Ίσως το γεγονός ότι η έναρξη της διαταραχής είναι πιο πρώιμη στον αντρικό πληθυσμό να εξηγεί ότι ο τρόπος ζωής αλλάζει με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας των διάφορων πτυχών της νόσου ή και της διαχείρισής της, όπως τα αρνητικά συμπτώματα, τα κατασταλτικά φάρμακα και η παραμονή σε νοσοκομειακά πλαίσια» προσέθεσε.

Κατά την εξέταση των πιθανών παραγόντων που εμποδίζουν την φυσιολογική σωματική άσκηση διαπίστωσαν ότι δυσκολίες όπως, η κατάθλιψη, ο πόνος, η γνωστική έκπτωση και τα κινητικά προβλήματα μπορούν να εξηγήσουν τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στα άτομα αυτά.

«Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική στρατηγική για την βοήθεια των πασχόντων προκειμένου να είναι πιο δραστήριοι και ενδεχομένως να μειωθούν και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα που συχνά εμφανίζουν» συμπλήρωσαν οι ερευνητές.


Πηγή: psychcentral.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...