PsychologyNow Team

Το τοξόπλασμα σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης

Το τοξόπλασμα σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης

PsychologyNow Team
γυναίκα κρατάει στην αγκαλιά μια γάτα με τοξόπλασμα που σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης
Image credit:  Mel Elías / unsplash.com

Η έκθεση στο τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τις γάτες, ίσως αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ψύχωσης σε νέους ανθρώπους που είναι ήδη επιρρεπείς σε αυτή, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μακροπρόθεσμη μελέτη με τη συμμετοχή 96 ατόμων ηλικίας 15 ως 30 ετών, οι οποίοι ήταν ασθενείς της κλινικής Προσωπικής Αξιολόγησης και Εκτίμησης Κρίσεων Orygen και ανταποκρίνονταν σε κριτήρια υψηλού κινδύνου. Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν ψύχωση είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του τοξοπλάσματος, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέπτυξαν ψύχωση. Η έκθεση στο τοξόπλασμα συσχετίστηκε σχεδόν με τριπλή αύξηση στον κίνδυνο μετάβασης σε ψύχωση.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Το τοξόπλασμα μεταφέρεται από τις γάτες και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με γάτες έχουν μολυνθεί με αυτό κάποια στιγμή. Συνήθως, δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει προταθεί η ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στην έκθεση στο τοξόπλασμα και σε ένα εύρος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψύχωσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πολ Άμινγκερ σχολίασε ότι η μελέτη διερεύνησε τα κριτήρια με βάση τα οποία αναγνωρίζονται οι άνθρωποι που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση. Αυτό είναι επιπλέον από τα ήδη αποδεδειγμένα κριτήρια που περιλαμβάνουν κλινικούς και βιολογικούς παράγοντες κινδύνου.


Διαβάστε σχετικά: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται μια ψυχική ασθένεια;


Βρήκαμε ότι η έκθεση στο τοξόπλασμα μπορεί να συμβάλει σε θετικά ψυχωτικά συμπτώματα και να αυξήσει τον κίνδυνο μετάβασης σε ψύχωση σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αν τα ευρήματά μας μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερα δείγματα, η ανίχνευση τοξοπλάσματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικός δείκτης σε υπολογισμούς που εκτιμούν τον ατομικό κίνδυνο μετάβασης σε ψύχωση σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο καθηγητής.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...