Νικολία Ζωμένου

Δεν μπορώ…

Δεν μπορώ…

Νικολία Ζωμένου
γυναίκα ξαπλωμένη που σκέφτεται τις λέξεις "Δεν μπορώ"
Image credit: Francesca Zama/ pexels.com

Είναι δυο λέξεις που βγαίνουν συχνά από το στόμα μας. «Δεν μπορώ...» Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι στο χέρι μας να προβλέψουμε, να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε. Και κάπως έτσι λειτουργεί η ζωή. Απρόβλεπτα, απροσδόκητα…Και με αρνητική χροιά και με θετική επίσης.


Παρά, λοιπόν, τα όσα συμβαίνουν που δεν δυνάμεθα να ελέγξουμε στη ζωή μας, υπάρχουν και πολλά που μπορούμε, αλλά συχνά δεν τα συνειδητοποιούμε ή τα παραβλέπουμε.

Δεν μπορείς να ελέγξεις πώς οι άλλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται ή πώς φέρονται συγκεκριμένα σ’ εσένα, ακριβώς γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Μπορείς, όμως, να ελέγξεις το πώς θα τους αντιμετωπίσεις εσύ, το πώς θα τους φερθείς, το ποια θα είναι η δική σου συμπεριφορά, που «μιλάει» για τον δικό σου χαρακτήρα.

Η αντίδρασή σου είναι επιλογή σου. Το μοτίβο των αντιδράσεων που αναπτύσσεις γίνεται συνήθεια. Συνηθίζεις στο να προβαίνεις σε συγκεκριμένες πράξεις ή συνηθίζεις να αποφεύγεις να προβείς σε πράξεις, κατά βούληση. Κι αυτά γίνονται η συμπεριφορά σου.

Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει είτε περισσότερο είτε λιγότερο συνειδητά, για τον όποιο λόγο, την αποφυγή έκφρασης και κατέφυγες στην εσωτερίκευση, στην απομόνωση, στη μη αντίδραση, κι αυτά όλα επιλογή σου είναι. Μαρτυρούν μια πιο παθητική στάση ζωής, όμως την επέλεξες. Όταν δεν αντιδράς, συναινείς σιωπηλά σε κάτι που μπορεί να σε ενοχλεί, να σε θίγει, να σε προσβάλει, να σε αδικεί…Κι όχι μόνο εσένα.

Ενίοτε μια συμπεριφορά μπορεί να γενικεύεται και να θίγει ένα σύνολο ατόμων. Κι επιπροσθέτως, η μη αντίδραση «επιτρέπει» την καταστρατήγηση των προσωπικών σου ορίων, με τη συγκατάθεσή σου. Δεν φταίει, όμως, μόνο αυτός που με κάποιον τρόπο παραβιάζει τα όριά σου. Μερίδιο ευθύνης αναλογεί και σε εσένα, που δεν τον σταματάς.

Με αντίστοιχο τρόπο, δεν μπορείς να ελέγξεις το πώς σου μιλάνε οι άλλοι, όμως μπορείς να ελέγξεις τα λόγια που διαλέγεις να χρησιμοποιήσεις εσύ. Κι όχι μόνο για να μιλήσεις σε κάποιον άλλο ή για κάποιον άλλο, αλλά και τα λόγια με τα οποία περιγράφεις τον εαυτό σου ή απευθύνεσαι στον εαυτό σου.

Δεν είναι πάντα στον έλεγχό σου οι άνθρωποι που θα μπουν στη ζωή σου ή που θα βγουν από αυτή, όμως μπορείς να ελέγξεις με ποιους ανθρώπους θες να συναναστρέφεσαι, να κρατάς κοντά σου. Και ενίοτε, ναι, μπορείς ακόμα και να βγάλεις τελείως κάποιους ανθρώπους από τη ζωή σου. Άλλο αν δεν το θες πάντα…Κι αν κάποιος έχει «βγει» με τη φυσική παρουσία του, μπορείς να βρεις τρόπο, να τον κρατήσεις κοντά σου. Αν το θες.

Δεν μπορείς να ελέγξεις όλες τις δυσκολίες, τις αναποδιές και τα προβλήματα που θα φέρει η ζωή στο δρόμο σου, όμως μπορείς να ελέγξεις το πώς θα τα διαχειριστείς όλα αυτά. Όλοι βιώνουμε δυσκολίες κατά καιρούς. Η ικανότητα να αναταποκρινόμαστε σε αυτές μας διαφοροποιεί. Χρειάζονται δύσκολες καταστάσεις για να καλλιεργήσεις δύναμη, κουράγιο, αντοχή, υπομονή, σοφία…Οι ικανότητες αναπτύσσονται και εξελίσσονται ξεπερνώντας εμπόδια. Όπως πρέπει να βουτήξεις σε βαθιά νερά, αν θες να γίνεις δεινός κολυμβητής…

Δεν μπορείς να ελέγξεις τις απόψεις, τη νοοτοπία και τα πιστεύω των άλλων ανθρώπων. Αλλά μπορείς να ελέγξεις τα δικά σου πιστεύω και τις αξίες σου. Είσαι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της αντίληψής σου και δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις τα πιστεύω κάποιου άλλου, να αλλάξεις αυτά που πρεσβεύεις επειδή κάποιος στο ζήτησε ή το απαίτησε ή επειδή αισθάνεσαι πως έτσι θα γίνεις πιο αποδεκτός κι αρεστός στους άλλους.

Και μπορείς να επιλέξεις ή μάλλον, οφείλεις, να σεβαστείς τη διαφορετική άποψη, κι ας μη τη συμμερίζεσαι. Ελεύθερη βούληση. Το νόημα του διαλόγου είναι η επικοινωνία. Όχι η διαμάχη για την επικράτηση της «ορθότερης» ή «καλύτερης» άποψης.

Δεν μπορείς να ελέγξεις όλα τα χαρακτηριστικά σου και κυρίως τα σωματικά γνωρίσματά σου, με τα οποία γεννήθηκες (π.χ. το ύψος σου ή τα μάτια σου ή τον σωματότυπό σου) ούτε και να σβήσεις πράγματα που δεν σου αρέσουν σ’ εσένα. Όμως μπορείς να επιλέξεις να βελτιωθείς όσο μπορείς. Να σε φροντίσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας


Να προσέξεις με τι θα θρέψεις το σώμα σου, με τι θα ταϊσεις τη ψυχή σου, να φιλτράρεις την τροφή του μυαλού σου, να μεριμνήσεις για τη σωματική σου άσκηση, για τη διατήρηση της υγείας σου και τις ιατρικές σου εξετάσεις, να εξασφαλίσεις επαρκή ξεκούραση και ύπνο…Καλλιέργεια ψυχής, σώματος, μυαλού. Να μεταμορφωθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στην υλοποίηση μιας δουλειάς/υποχρέωσης ή ενός στόχου που θέτεις. Όμως μπορείς να αποφασίσεις την προσπάθεια που θα καταβάλεις για να πετύχεις αυτό που θες όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Πόσες από τις ικανότητες και τα ταλέντα που διαθέτεις εκμεταλλεύεσαι και αξιοποιείς πραγματικά για την εκτέλεση ενός έργου; Πόσο διατεθειμένος είσαι να πιεστείς και να κοπιάσεις για να τα καταφέρεις; Μήπως κάποιες φορές αποθαρρύνεσαι, κουράζεσαι, βαριέσαι και βιάζεσαι να τα παρατήσεις; Κάποια πράγματα χρειάζονται έξτρα προσπάθεια. Περισσότερη πίεση, περισσότερο χρόνο και υπομονή. Η συνέπεια είναι απαραίτητη.

Αυτό που διαφοροποιεί ανθρώπους που τα καταφέρνουν και πετυχαίνουν, κατά βάση, είναι η συνέπεια που δείχνουν, η στοχοπροσήλωση. Δεν τα παρατάνε. Ξέρουν πώς να συνεχίσουν, πώς να επαναλαμβάνουν τις προσπάθειές τους μέχρι να αποδώσουν καρπούς, πώς να τροποποιούν και να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες.

Κι επιπλέον, γνωρίζουν πως η διασφάλιση επαρκούς χρόνου για ανάπαυση, όχι μόνο δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά αντιθέτως, συνιστά απαραίτητο σύμμαχο της καθημερινότητας προκειμένου να μην πάθουν burn out και παραιτηθούν.

Δεν εμπίπτει στις δυνατότητές σου να ελέγξεις και να αποτρέψεις όλα τα προβλήματα του κόσμου, ούτε και χρειάζεται, όμως έχεις την ευκαιρία και μπορείς να αποφασίσεις να μάθεις, να βελτιωθείς, να αλλάξεις, να προσαρμοστείς ή ακόμα να ζητήσεις βοήθεια, όταν την έχεις ανάγκη. Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν και αυτογνωσία. Είναι δηλαδή σε θέση να γνωρίζουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους και ποιοι οι περιορισμοί τους.

DenMporw e

Συνεπώς, αντιλαμβάνονται πότε θα είναι ωφέλιμο για εκείνους το να απευθυνθούν στον κατάλληλο άνθρωπο για βοήθεια, έμπνευση, εκπαίδευση και σύμπραξη. Άλλωστε, η ίδια η βοήθεια που ζητάς προσφέρει μια ευκαιρία αυτοεξέλιξης, εάν την αξιοποιήσεις σωστά, καθώς μπορείς να μάθεις κάτι που δεν ήξερες ως τώρα ή να βελτιωθείς περισσότερο σε αυτό κι έτσι, να συνεχίσεις πιο δυναμικά το δρόμο σου, πλουσιότερος σε γνώσεις κι εμπειρίες.

Εστίασε την προσοχή και την ενέργειά σου εκεί που σου χρειάζεται και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου. Μπορείς.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...