Νένα Παπαδοπούλου

«Πιστεύω….» Η δύναμη που εσωκλείει μία λέξη

«Πιστεύω….» Η δύναμη που εσωκλείει μία λέξη

Νένα Παπαδοπούλου
γυναίκα ανακαλύπτει τη δύναμη που εσωκλείει η λέξη πιστεύω
Image credit: Priscilla Du Preez / unsplash.com

Αν ο δρόμος που έχεις να διανύσεις είναι μια απότομη ανηφόρα, ακόμη κι αν δεν βλέπεις που τελειώνει, η πίστη θα σε εφοδιάσει με οτιδήποτε χρειάζεται για να τα καταφέρεις.


Η πίστη. Μια μικρή λέξη που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Μια λέξη την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε για να πάρουμε θάρρος, είτε για να αιτιολογήσουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε με την λογική ή δεν μας επιτρέπει το συναίσθημα. Τι είναι όμως η πίστη;

Η πίστη είναι μια ιδιαίτερη κ προσωπική αξία. Ο καθένας της δίνει το πρόσημο που θέλει, την ονοματίζει ανάλογα με τον τρόπο που μεγάλωσε και τα διδάγματα που έλαβε. Για παράδειγμα για τους πολλούς ανθρώπους η λέξη πίστη παραπέμπει στον Θεό ενώ για άλλους η πίστη αφορά την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του.

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά αυτήν την μικρή λέξη τόσο μεγάλη κ σημαντική;

Η πίστη δίνει στον άνθρωπο ελπίδα. Αναπτερώνει το χαμένο ηθικό και φανερώνει νέες προοπτικές. Πολλές φορές σε μια δυσκολία η απογοήτευση και η συνεχής κούραση οδηγεί τον άνθρωπο στην εξάντληση και την παραίτηση. Εκεί όμως είναι που εμφανίζεται η πίστη, η ελπίδα πως ίσως υπάρχει εναλλακτική, ίσως τα πράγματα αλλάξουν και έρθουν πιο βολικά.

Η ανάγκη μας να ελπίζουμε είναι έμφυτη και μας δίνει την δύναμη να αντιμετωπίζουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Και αν νιώθουμε πως μόνοι δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυτήν την ελπίδα, μπορούμε να την αναζητήσουμε σε ανθρώπους θετικούς και υποστηρικτικούς. Πολλές φορές αρκεί μια κουβέντα για να ξεπροβάλει η ελπίδα και να πιστέψουμε πως είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία.


Διαβάστε σχετικά: Τι αποκαλύπτουν για εμάς οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας;


Η πίστη συνεργεί στην ουσιαστική καλλιέργεια και ενδυνάμωση του ανθρώπου. Μέσω της πίστης προάγονται αξίες και ηθικές αρχές οι οποίες συνδράμουν στην αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη των ανθρώπων. Πιστεύω στην ανθρώπινη αξία σημαίνει σέβομαι, εκτιμώ και εμπιστεύομαι τον εαυτό μου αλλά και τον άνθρωπο δίπλα μου. Μέσω την πίστης στην εσωτερική δύναμη ενισχύεται η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του ατόμου και δίνεται ώθηση στην κάθε προσπάθεια που καταβάλλει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Να έχουμε πίστη πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πως αξίζει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε μια δυσκολία γιατί πιστεύουμε πως έχουμε τα απαραίτητα εφόδια να το κάνουμε. Πως αν συγκεντρωθούμε και δουλέψουμε ουσιαστικά αυξάνουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο που θέσαμε.

Η πίστη γαληνεύει την ψυχή. Για πολλούς ανθρώπους η πίστη λειτουργεί ως βάλσαμο στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν. Ηρεμεί τον θυμό, απαλύνει την θλίψη και μετριάζει τον φόβο. Η πίστη αυτή μπορεί να αφορά στον Θεό ή σε κάποια δύναμη ή ενέργεια. Σε πολλές περιπτώσεις εκλογικεύει καταστάσεις οι οποίες δύσκολα ερμηνεύονται με την λογική.

Προμηθεύει τον άνθρωπο με μια νότα αισιοδοξίας και προσμονής πως η δύσκολη κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος στο τέλος θα έχει θετική κατάληξη. Σίγουρα έχουμε ακούσει τις φράσεις «..μην φοβάσαι, όλα θα πάνε καλά..», «…έχε πίστη, στο τέλος πάντα κάτι γίνεται…» από ανθρώπους για τους οποίους η πίστη τους αποτελεί ζωτική πηγή δύναμης.

Τέλος η πίστη δηλώνει εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη κατέχει θεμελιακή θέση για την ανάπτυξη και ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης. Η εμπιστοσύνη συμπορεύεται με την αποδοχή, την συνεργασία και την ασφάλεια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου νιώθουμε πιεσμένοι, αδύναμοι και φοβισμένοι να αναζητήσουμε πηγές που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη και πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν σε ό, τι χρειαστούμε είτε με πρακτικό είτε με νοερό τρόπο.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...