PsychologyNow Team

4 Βήματα για να κάνετε την αλλαγή που επιθυμείτε

4 Βήματα για να κάνετε την αλλαγή που επιθυμείτε

PsychologyNow Team

Οι αλλαγές, δεν προκύπτουν από μια θέση αυτομίσους ή από μια ανάγκη αλλαγής για κάποιον άλλον, αλλά υλοποιούνται όταν προέρχονται από μία θέση αυτοσυμπόνοιας, όταν μπορούμε να λάβουμε κάποια ευχαρίστηση και ίσως ακόμη και μια μικρή υπερηφάνεια μέσα από αυτές.


Η Λούσι φτάνοντας στο τέλος της θεραπευτικής της πορείας μου είπε: Ξέρετε, δεν περίμενα να νιώσω έτσι.

Τι εννοείς; Τη ρώτησα.

Όταν ξεκίνησα τη θεραπεία σκεφτόμουν, ότι θα έπρεπε να γίνω ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος για να είμαι περισσότερο ευτυχισμένη. Ότι έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να διορθώσω κάποια ελαττώματά μου, κάτι που μου φαινόταν αδύνατο και συγκλονιστικό.

Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό το συναίσθημα που έχω τώρα: της ανακούφισης, της αυτοπεποίθησης για τις ικανότητές μου και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στον εαυτό μου, απλά χρειαζόταν να το καλλιεργήσω περισσότερο. Διερωτώντας τον εαυτό μου αν κάτι είναι σωστό για μένα ή όχι, δεν είναι εγωιστικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα καλό για τους άλλους αλλά και για μένα. Αισθάνομαι ευχάριστα έκπληκτη και ανακουφισμένη που δεν χρειάζεται να μεταμορφωθώ σε κάποια άλλη για να γίνω περισσότερο ευτυχισμένη.

Υπάρχει λοιπόν, μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη: Ότι για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας, θα πρέπει να αλλάξουμε για να γίνουμε περισσότερο αγαπητοί. Ότι θα πρέπει να μεταμορφωθούμε.

Το πρόβλημα με αυτό το σκεπτικό είναι:

Πότε σταματάει αυτή η μεταμόρφωση;

Πότε θα ξέρετε ότι έχετε κάνει αρκετά;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τακτική, στην πραγματικότητα μάλλον λειτουργεί αντίστροφα.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς μας ή σε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που νιώθουμε ότι δεν είναι ικανοποιητικό (όπως η δουλειά, μια σχέση μας) περιμένουμε συνήθως εκείνη τη μαγική στιγμή, ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Αναζητούμε μία αφορμή, ένα σημάδι ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να αποφασίσετε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγείτε από τη σπηλιά σας και να δουλέψετε με τον εαυτό σας.

Ακολουθούν τέσσερα βήματα για να σας βοηθήσουν να φτάσετε στους στόχους σας:

1. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε

Μην πείτε απλά δεν μου αρέσει η δουλειά μου ή μακάρι να ένιωθα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ρωτήστε τον εαυτό σας ΓΙΑΤΙ δεν σας αρέσει η δουλειά σας ή τι πιστεύετε ότι θα σας συνέβαινε αν είχατε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εξετάστε τα βαθύτερα συναισθήματά σας: ίσως δεν είναι μόνο ότι σας λείπει περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα σας ενοχλεί ότι οι άλλοι φαίνεται να σας αγνοούν και θα θέλατε να έχετε την προσοχή τους. Τι θα σήμαινε για εσάς το σας δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι άλλοι; Συνεχίστε με αυτόν τρόπο μέχρι να έχετε μια ξεκάθαρη αντίληψη για το τι ακριβώς θέλετε να αλλάξετε.

2. Ονομάστε αυτό που θέλετε να αλλάξετε και στη συνέχεια τοποθετηθείτε πάνω σε αυτό.

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται προφανές, αλλά λέγοντας δυνατά: Σίγουρα θέλω λαμβάνω την προσοχή και την επικύρωση των συναδέλφων μου στο χώρο εργασίας, μπορεί να κάνει μία τεράστια διαφορά στη διάθεσή σας. Εάν αισθάνεστε διστακτικοί, τότε ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε στο πρώτο βήμα. Η επίτευξη μιας σταθερής θέσης σύμφωνα με την οποία δεν θα είστε πλέον σε θέση να ανεχτείτε μία αρνητική κατάσταση, θα σας βοηθήσει να αφοσιωθείτε περισσότερο σε αυτά που θέλετε να επιδιώξετε.

Εάν διαπιστώσετε ότι οι ερωτήσεις δεν σας βοηθούν, ελάτε σε επαφή με τις αξίες σας. Συχνά, όταν η ζωή μας έρχεται σε αντιπαράθεση με τις αξίες μας, βιώνουμε δυσαρέσκεια και δυστυχία. Καταγράφοντας αυτά που εκτιμάτε στη ζωή (και στη συνέχεια το πώς ελπίζετε να ζήσετε με αυτές τις αξίες και να τις κληροδοτήσετε) μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ως μια τεράστια αφύπνιση.

3. Αρχίστε να παρατηρείτε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που σας προκαλούν συναισθήματα πόνου ή απογοήτευσης και που σας οδήγησαν να θέλετε να αλλάξετε κάτι.

Παρατηρώντας τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικό και τότε είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Μην εγκαταλείπετε όμως! Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και το να αλλάξουμε το οτιδήποτε μας είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Παρατηρώντας τον εαυτό σας και χρησιμοποιώντας μια μικρή παρηγορητική αυτο-συζήτηση, είναι το κλειδί. Για παράδειγμα χαίρομαι που παρατήρησα τον εαυτό μου να πέφτει ψυχολογικά και πάλι. Πραγματικά αρχίζω να κατανοώ αυτό το πρόβλημα όλο και περισσότερο.

4. Τελικά, αν παρατηρείτε τον εαυτό σας, θα αρχίσετε να βλέπετε κάποιες μικρές αλλαγές.

Ίσως να κάνατε κάτι θετικό που δεν θα τολμούσατε πριν από έξι μήνες ή απλώς αισθάνεστε λίγο πιο ανάλαφροι ή λιγότερο συγκλονισμένοι από τα προβλήματα που παρεμβάλλουν εμπόδια στη ζωή σας. Είναι ζωτικής σημασίας αυτή την περίοδο να αρχίσετε να αναγνωρίζετε πότε αισθάνεστε λίγο διαφορετικά και αρχίζετε να πλησιάζετε τον προτιμώμενο εαυτό σας.

Ζητήστε από κάποιον που είναι κοντά σας να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. Γιατί δεν είμαστε πολύ καλοί στο να επιβραβεύουμε τους εαυτούς μας (και γνωρίζουμε πολύ καλά πως κατηγορούμε τους εαυτούς μας όταν νομίζουμε ότι έχουμε κάνει λάθος). Συλλογιστείτε πότε δεσμευθήκατε να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί καλά για οποιεσδήποτε διαφορές που βλέπετε, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά άσχετες με τη συγκεκριμένη αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

Εμφανίζονται συχνά αλυσιδωτές αντιδράσεις όταν δεσμευόμαστε σε μια διαδικασία να νοιαζόμαστε περισσότερο για τον εαυτό μας, που επηρεάζουν θετικά όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Οι αλλαγές, δεν προκύπτουν από μια θέση αυτομίσους ή από μια ανάγκη αλλαγής για κάποιον άλλο ή απλά για να γίνουμε καλύτεροι (ηρεμήστε την φωνή μέσα σας που διαρκώς σας λέει ότι πρέπει πάντα να είστε καλύτεροι από τους άλλους).

Οι αλλαγές συχνά υλοποιούνται όταν προέρχονται από μία θέση αυτοσυμπόνοιας, όταν μπορούμε να λάβουμε κάποια ευχαρίστηση και ίσως ακόμη και μια μικρή υπερηφάνεια όταν ο τρόπος ζωής μας πλησιάζει περισσότερο στον επιθυμητό και όταν βέβαια μπορούμε να εκτιμήσουμε το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρώσουμε το ταξίδι προς την αλλαγή μας.


Πηγή: psychcentral.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...