PsychologyNow Team

Πώς να επιτύχουμε σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας

Πώς να επιτύχουμε σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας

PsychologyNow Team
άνθρωπος ανεβαίνει σε μια σκάλα και προσπαθεί να πετύχει σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής του

Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα στη ζωή μας, σημαντικά ή όχι τόσο σημαντικά αλλά δεν έχουμε τη δύναμη ή την επιμονή. Ο Αμερικάνικος Ψυχολογικός Σύλλογος, προτείνει πέντε στρατηγικούς τρόπους για να πετύχετε αυτό που θέλετε.


Ας υποθέσουμε για άλλη μια φορά, ότι έχετε κινητοποιηθεί να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά, να ασκείστε περισσότερο, να πίνετε λιγότερο καφέ ή να κάνετε οποιαδήποτε θετική αλλαγή του τρόπου ζωής σας, που εδώ και καιρό λέτε στον εαυτό σας ότι θέλετε να κάνετε.

Το έχετε δοκιμάσει και παλαιότερα, ίσως στο πλαίσιο μιας υπόσχεσης που δώσατε στον εαυτό σας με τον ερχομό του νέου έτους, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μια αλλαγή του τρόπου ζωής είναι μια πρόκληση, ειδικά όταν θέλετε να αλλάξετε πολλά πράγματα άμεσα. Αυτή τη φορά, σκεφτείτε την αλλαγή όχι ως μία αναγκαία απόφαση, αλλά ως μία θετική εξέλιξη.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και υποστήριξη. Το δύσκολο κομμάτι σε αυτήν, είναι η δέσμευση και η ολοκλήρωσή της. Έτσι, καλό θα είναι να κάνετε μία έρευνα σχετικά με αυτήν και ένα σχέδιο που θα σας προετοιμάσει για την επιτυχία. Ο σχολαστικός σχεδιασμός σημαίνει να θέτουμε μικρούς στόχους και να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά.


Διαβάστε σχετικά: Ενισχύοντας τη φωνή της αλλαγής


Ακολουθούν πέντε συμβουλές από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) που θα σας βοηθήσουν να κάνετε σταθερές θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά σας:

1. Κάντε ένα σχέδιο που θα τηρήσετε

Το σχέδιό σας θα λειτουργήσει σαν ένας χάρτης, που θα σας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι αλλαγής σας. Μπορείτε ακόμη και να το σκεφτείτε ως μία περιπέτεια. Ενώ το κάνετε, να είστε συγκεκριμένοι. Θέλετε να ασκείστε περισσότερο; Καταγράψτε την ώρα της ημέρας που μπορείτε να κάνετε περιπάτους και σημειώστε ακόμα και πόσο χρόνο θα περπατήσετε.

Γράψτε τα πάντα λεπτομερώς και διερωτηθείτε αν είστε βέβαιοι ότι αυτές οι δραστηριότητες και οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί για εσάς. Αν πιστεύτε ότι δεν είναι, ξεκινήστε με μικρότερα βήματα. Τοποθετήστε το σχέδιό σας κάπου, όπου θα το βλέπετε συχνά, ως μία υπενθύμιση.

2. Ξεκινήστε με μικρά βήματα

Αφού αναγνωρίσετε τους ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας, χωρίστε τους σε μικρά βήματα που να μπορείτε εύκολα να κάνετε και που θα είναι συγκεκριμένα και αξιολογήσιμα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος σας είναι να χάσετε 10 κιλά μέσα στους επόμενους πέντε μήνες;

Ένας καλός εβδομαδιαίος στόχος θα ήταν να χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να τρώτε πιο υγιεινά, σκεφτείτε ως στόχο σας για την εβδομάδα να αντικαταστήσετε ένα γλυκό με μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι. Στο τέλος της εβδομάδας, θα νιώθετε επιτυχημένοι, γνωρίζοντας ότι εκπληρώσατε το στόχο σας.

3. Να αλλάζετε κάθε φορά και μία συμπεριφορά

Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου, οπότε η αντικατάσταση των ανθυγιεινών συμπεριφορών με υγιείς συμπεριφορές απαιτεί χρόνο. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν προσπαθούν να αλλάξουν πάρα πολύ και πολύ γρήγορα.

Για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, εστιάστε σε έναν στόχο ή μία αλλαγή τη φορά. Καθώς οι νέες υγιεινές συμπεριφορές σας γίνονται συνήθεια, προσπαθήστε να προσθέσετε ένα ακόμα στόχο που να εξυπηρετεί τη συνολική αλλαγή που προσπαθείτε να πετύχετε.

4. Ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου

Μπορεί κάποιος φίλος, συνάδελφος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, σε αυτό το ταξίδι της προσπάθειάς σας, να σας κινητοποιήσει και να σας βοηθήσει να είστε υπεύθυνοι. Ίσως μπορεί να είναι κάποιος με τον οποίο πηγαίνετε μαζί γυμναστήριο ή κάποιος που προσπαθεί επίσης να σταματήσει το κάπνισμα. Μιλήστε για αυτό που κάνετε.

Μπορείτε να σκεφτείτε επίσης να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης. Έχοντας κάποιον με τον οποίο θα μοιράζεστε τον αγώνα και τις επιτυχίες σας, το έργο σας θα γίνει ευκολότερο και η αποστολή σας θα σας φαίνεται λιγότερο φοβιστική.


Διαβάστε σχετικά: Η τόλμη να είμαστε… ευάλωτοι


5. Ζητήστε υποστήριξη

Η αποδοχή της βοήθειας από εκείνους που ενδιαφέρονται για εσάς και που είναι πρόθυμοι να σας ακούν, βελτιώνει την ανθεκτικότητά σας αλλά και τη δέσμευση στους στόχους σας. Αν αισθάνεστε καταπιεσμένοι ή αδύναμοι να εκπληρώσετε τους στόχους σας από μόνοι σας, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχολόγο. Οι ψυχολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να κατανοούν τη σχέση μεταξύ του νου και του σώματος, όπως επίσης γνωρίζουν τους παράγοντες που προάγουν τη αλλαγή μιας συμπεριφοράς.

Ένα αίτημα για βοήθεια, δεν σημαίνει μια μακρόχρονη θεραπεία. Ακόμα και μερικές συνεδρίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εξετάσετε και να θέσετε εφικτούς στόχους ή να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να παρεμβάλλονται στο δρόμο σας.

Η επιτυχία στις αλλαγές που θέλετε, απαιτεί χρόνο και δέσμευση, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε. Απλά να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε περιστασιακά ολισθήματα. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Ακόμα και αν φάγατε ένα επιπλέον γλυκό ή δεν πήγατε στο γυμναστήριο, μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειές σας. Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν μικρά λάθη στην πορεία για την επίτευξη των στόχων σας. Προσπαθήστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να κυνηγήσετε και πάλι τους στόχους σας.


Πηγή: apa.org
Απόδοση: Χρύσα Καριεντίδου, φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...