PsychologyNow Team

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να βελτιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να βελτιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη

PsychologyNow Team
10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να βελτιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη
Image credit: Jon Asato / unsplash.com

Η προσωπική βελτίωση δεν επιτυγχάνεται σε μία νύχτα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε – και μην παραλείψετε να κάνετε οπωσδήποτε το νο 10.


Η προσωπική ανάπτυξη έχει μία ιδιαίτερη γοητεία. Μπορεί κάποιος να τη δει ως μία τέχνη που χρειάζεται δια βίου εξάσκηση για να κατακτηθεί.

Τούτου λεχθέντος, σας παρουσιάζω 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή για να βελτιώσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

1. Διαβάστε για αυτό που θέλετε να βελτιώσετε

Θέλετε να γίνετε καλύτεροι σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα; Διαβάστε γι’ αυτή. Θέλετε να είστε πιο στοχαστικοί; Διαβάστε τα βιβλία που εξηγούν με λεπτομέρεια την στοχαστικότητα. Θέλετε να είστε πιο παραγωγικοί; Αυθόρμητοι; Εξωστρεφείς; Να έχετε αυτοπεποίθηση; Όλες αυτές οι θεματικές περιοχές καλύπτονται από βιβλία που μπορείτε να μελετήσετε - και διαβάζοντας γι’ αυτά που θέλετε, θα τα θυμάστε για πάντα.

2. Βρείτε ένα μέντορα

Mέντορας μπορεί γίνει οποιοσδήποτε από τον κύκλο σας που γνωρίζει κάτι που θέλετε να μάθετε, κάποιος πολύ πιο έμπειρος, ο οποίος είναι πρόθυμος να σας διδάξει (σε αντάλλαγμα με την εκ μέρους σας προσφορά εργασίας για αυτόν ή με αυτόν). Η καθοδήγηση είναι μακράν η ταχύτερη μαθησιακή διαδρομή.

3. Αναλογιστείτε τι πετύχατε στο τέλος της κάθε ημέρας

Αν πραγματικά θέλετε να πάρετε την προσωπική σας ανάπτυξη στα σοβαρά (και όχι μόνο να μιλάτε γι’ αυτή), θα πρέπει να είστε συνεχώς ενήμεροι για το πώς μπορείτε να βελτιωθείτε. Και ο μόνος τρόπος για να ξέρετε πώς να βελτιωθείτε είναι αναλογιζόμενοι τους τομείς πού χρειάζεστε περισσότερη δουλειά αλλά και το που και πως θα την κάνετε.

4. Δημιουργήστε μια ισχυρή ρουτίνα καθημερινών πρακτικών

Οι συνήθειές σας φέρνουν τα αποτελέσματα που θέλετε και όχι το αντίστροφο. Δεν μπορείτε να ζείτε με ένα τρόπο και να περιμένετε μια μέρα να ζείτε αλλιώς. Θα πρέπει να θέσετε σε εφαρμογή τις καθημερινές συνήθειες που θα επιτρέψουν τα πράγματα που θέλετε να αλλάξουν να αλλάξουν πραγματικά.

5. Βρείτε ανθρώπους να σας βοηθήσουν και εκπαιδευτείτε μαζί τους

Η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι απλά ένα μοναχικό παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη προσωπική ανάπτυξη γίνεται μέχρι ενός σημείου, με τους άλλους. Ξοδέψτε χρόνο με τους ανθρώπους που δουλεύουν σε παρόμοια πράγματα με εσάς και θα δείτε τον εαυτό σας να αναπτύσσεται μαζί τους με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αν είχατε προσπαθήσει να το κάνετε μόνοι σας.

6. Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής / τιμωρίας

Αυτό είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους που χρειάζεται να σταματήσουν τις κακές συνήθειες. Μερικές φορές, είναι μια ανταμοιβή (ή μια τιμωρία) που κάνει τη διαφορά μεταξύ της άμεσης και ταχείας αλλαγής και των συνεχόμενων φευγαλέων υποσχέσεων.


Διαβάστε σχετικά: Ενισχύοντας τη φωνή της αλλαγής


7. Μείνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Η αληθινή αλλαγή δεν πρόκειται να δρομολογηθεί με το να μιλάτε απλά και μόνο για αυτήν. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για τους ανθρώπους. Είναι πολύ πιο εύκολο να αγοράσετε ένα βιβλίο για την προσωπική ανάπτυξη, να το κουβαλάτε και να λέτε, Προσπαθώ να ζω στο παρόν, ενώ είστε συνεχώς στο τηλέφωνό σας στέλνοντας μηνύματα στους φίλους σας για το πώς προσπαθείτε να ζείτε στο παρόν. Θα πρέπει να είστε πραγματικά ειλικρινής με τον εαυτό σας. Εσείς είστε ο αξιολογητής του εαυτού σας.

8. Βρείτε πρότυπα που μπορείτε να θαυμάσετε

Και πάλι, η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να είστε σε θέση να στρέψετε τη προσοχή σας σε άλλους για έμπνευση, κίνητρο ή ακόμα και καθημερινές υπενθυμίσεις για το πώς μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

9. Μετρήστε την πρόοδό σας

Εάν δεν μπορείς να το μετρήσεις, μην το κάνεις. Μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω τι σήμαινε αυτό. Ανεξάρτητα από το πόσο “αέρινο” είναι το πράγμα πάνω στο οποίο θέλετε να εργαστείτε, θα πρέπει να βρείτε κάποιο τρόπο να μετρήσετε την πρόοδό σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξέρετε πραγματικά εάν κινήστε προς τη σωστή κατεύθυνση - και πότε και πού να κάνετε στροφή ενώ προχωράτε.

10. Η συνέπεια είναι το κλειδί

Η προσωπική ανάπτυξη δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Συμβαίνει αργά και σκόπιμα. Η συνέπεια είναι αυτό που δημιουργεί την πραγματικά σημαντική αλλαγή - και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία τόσο δύσκολη για τους ανθρώπους. Δεν είναι ότι θα πάρετε ένα χάπι και τελειώσατε. Δεν το κάνετε μια φορά και είστε «έτοιμοι». Η προσωπική ανάπτυξη είναι μια καθημερινή πρακτική και ένας τρόπος ζωής.


Πηγή: inc.com
Απόδοση: Κωνσταντίνος Μπλέτσος, Ψυχολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Eπιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...