Η «Blue Monday» είναι μια φάρσα αλλά θα μπορούσε να γίνει η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους αν δεν προσέξετε.
Την περασμένη δεκαετία, πλήθος αθώων ανθρώπων έπεσαν θύμα της ιδέας ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Καθώς τα εμπορικά καταστήματα, τα ινστιτούτα αισθητικής, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και πολλοί άλλοι εμπορικοί φορείς έχουν επωφεληθεί από την ιδέα, που αρχικά σχεδιάστηκε από μια εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν απελπιστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη της Δευτέρας είναι πραγματικότητα.
Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη δύναμη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όταν έχουμε κάποιες προσδοκίες για ένα γεγονός, τους ανθρώπους ή τους εαυτούς μας, αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να ταιριάζει με τις προσδοκίες μας. Για παράδειγμα, όταν πιστεύουμε ότι αυτή η Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους, ίσως να αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα αρνητικά γεγονότα γύρω μας.
Ξαφνικά, είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο να σκεφτόμαστε τι είναι κακό για τις ζωές μας ώστε γινόμαστε πιο κουρασμένοι, αποφασίζουμε να μην πάμε στο γυμναστήριο μετά από τη δουλειά και σύντομα συνειδητοποιούμε ότι η προφητεία μας για την πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους έγινε πραγματικότητα.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η «Blue Monday» μπορεί να είναι μια κακή μέρα είναι επειδή είναι εγγενές για όλους τους ανθρώπους να κατανοήσουν την τυχαιότητα του κόσμου γύρω τους. Αναζητούμε πρότυπα που δεν υπάρχουν, επειδή οι «πιθανότητες», η «τυχαιότητα» ή η «περίεργη ζωή» μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.
Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να νιώσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Όταν ελέγχουμε τη ζωή μας, πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια αιτία και αποτέλεσμα, π.χ. αν είμαι καλός άνθρωπος, τότε θα μου συμβούν καλά πράγματα. Αν οι ζωές μας είναι τυχαίες, τότε οι ενέργειές μας δεν έχουν σημασία, προκαλώντας μας πανικό και αίσθημα απελπισίας. Αυτός είναι ο λόγος που αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να βρει νόημα εκεί που δεν υπάρχει.
Αυτό περιλαμβάνει το βίωμα τραυμάτων στη ζωή. Μερικές φορές βγάζουμε νόημα από τις δύσκολες εμπειρίες λέγοντας ότι μας συνέβη επειδή έπρεπε «να πάρουμε ένα μάθημα» ή να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μας.
Για παράδειγμα, όταν χωρίζουμε με κάποιον μετά από λίγους μήνες τοξικής σχέσης, συμπεραίνουμε ότι έπρεπε να περάσουμε από αυτό για να μάθουμε πώς είναι μία καλή σχέση… με άλλα λόγια, δίνουμε ένα νόημα στον πόνο μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ίσως γνωρίζαμε εκ των προτέρων τα καλά και τα κακά της σχέσης αλλά πιστεύοντας αυτό σαν να είναι αλήθεια, είναι ευκολότερο για μας να το αντέξουμε από το να λέμε ότι έχουμε μόλις χάσει χρόνο με αυτό το πρόσωπο.
Ομοίως, πιστεύουμε ότι αυτή η ημέρα πρέπει να είναι μια καταθλιπτική Δευτέρα, επειδή νομίζουμε ότι είμαστε κάπως συναισθηματικά «υποχρεωμένοι» μετά από την υπερβολή των Χριστουγέννων να έχουμε και μία «άσχημη» ημέρα. Και ξαφνικά παρατηρούμε ότι είμαστε κρύοι, μίζεροι και χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα ακόμη για τις υποσχέσεις που δώσαμε για τη νέα χρονιά. Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι είμαστε καταδικασμένοι και επομένως να έχουμε μια καταθλιπτική μέρα.
Ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τη Blue Monday, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου – ή κάποια άλλη Δευτέρα του έτους – οι έρευνες μας δείχνουν ότι, χωρίς έκπληξη, η διάθεσή μας είναι σημαντικά καλύτερη τις Παρασκευές και το Σαββατοκύριακο. Ακόμη και οι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη διάθεση κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουν έναν ωραίο και ξεκούραστο ύπνο τις καθημερινές, οπότε αν κοιμηθούμε λίγο περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε αναζωογονημένοι και να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας .
Επίσης, όταν βρισκόμαστε εκτός δουλειάς, ίσως είναι πιο πιθανό να βγούμε έξω και να παίξουμε, να απολαύσουμε τη φύση και να συναντηθούμε με φίλους, τα οποία συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευημερίας. Τέλος, το Σαββατοκύριακο μας επιτρέπει κάποιο «προσωπικό χρόνο» και χώρο για να είμαστε εμείς και μερικές φορές δεν κάνουμε τίποτα, σε αντίθεση με τις άλλες μέρες που κρατάμε τον εαυτό μας κατειλημμένο τις περισσότερες φορές.
Χαρούμενη Δευτέρα
Δεδομένου ότι η «Blue Monday» είναι μια φάρσα που μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ τη σκέψη και τα συναισθήματά μας, ας τη μετατρέψουμε σε Χαρούμενη Δευτέρα και να κερδίσουμε από αυτήν. Αντί να ψάχνετε για όλα όσα πηγαίνουν άσχημα την ημέρα, να προσέξετε όλα τα καλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας: εκείνη τη γυναίκα που κρατούσε την πόρτα του λεωφορείου για να μην κλείσει, την ηλικιωμένη κυρία που σας χαμογέλασε χωρίς λόγο ή το μικρό αγόρι που σας έδωσε μια μεγάλη αγκαλιά.
Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τη διάθεσή σας με ένα καλό φαγητό, καθώς η διατήρηση του υγιούς σώματος θα βελτιώσει την κατάσταση του νου σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να δημιουργήσετε μια νέα, υγιή καθημερινότητα, όπως το να παίρνετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να σηκωθείτε νωρίτερα και να απολαύσετε το πρωινό σας πριν πάτε στη δουλειά. Η βραδιά με φίλους ή την οικογένεια σας αντί για χάζεμα στην τηλεόραση στον καναπέ, θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει.
Ας μετατρέψουμε λοιπόν ενεργά τη «Blue Monday» στην πιο ευτυχισμένη μέρα του χρόνου, απολαμβάνοντας, για αλλάγη, τον πρωινό μας καφέ και σκεφτόμενοι τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας ή κάνοντας κάποιες πράξεις καλοσύνης για τους ανθρώπους γύρω μας!
Πηγή: theconversation.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr