Όλοι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τις ικανότητές τους.
Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, ιδιότητες και στην κρίση του εαυτού σας. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία σας και την ψυχολογική σας ευημερία. Ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Τα πλεονεκτήματα της αυτοπεποίθησης
Η αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα – στο σπίτι, στη δουλειά και στις σχέσεις. Εδώ θα βρείτε μερικές θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αυτοπεποίθηση στη ζωή σας.
- Δεκτικότητα για καινούρια πράγματα. Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, είστε πιο εύκολα διατεθειμένοι να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα. Είτε κάνετε αίτηση για προαγωγή, είτε γράφεστε σε ένα μάθημα μαγειρικής, η πίστη στον εαυτό σας είναι το κρίσιμο σημείο για να ξεβολευτείτε.
- Καλύτερη απόδοση. Όταν νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας, είστε σε θέση να αφιερώσετε τις δεξιότητές σας στην εργασία που θέλετε. Αντί να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια ανησυχώντας ότι δεν είστε αρκετά καλοί, μπορείτε να αφιερώσετε την ενέργειά σας στις προσπάθειές σας. Έτσι, ουσιαστικά, θα έχετε καλύτερη απόδοση, όταν αισθάνεστε σίγουροι.
- Καλύτερη ανθεκτικότητα. Η αυτοπεποίθηση, ή η πίστη στον εαυτό σας, μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητά σας, ή την ικανότητά σας να ανακάμπτετε από οποιεσδήποτε προκλήσεις ή αντιξοότητες που αντιμετωπίζετε στη ζωή.
- Βελτιωμένες σχέσεις. Ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να κρατήσει τις σχέσεις σας ευτυχισμένες και υγιείς. Ένα λόγος για αυτό είναι, επειδή τα άτομα με αυτοπεποίθηση τείνουν να θέτουν πιο ξεκάθαρα όρια, να δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και στα δικά τους συναισθήματα. Η αίσθηση της αυτοπεποίθησης δεν επηρεάζει μόνο το πως αισθάνεστε για τον εαυτό σας, αλλά σας βοηθάει να κατανοήσετε και να αγαπήσετε περισσότερο τους άλλους. Επίσης, σας δίνει τη δύναμη να φεύγετε, όταν δεν παίρνετε αυτό που αξίζετε.
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε σας λείπει η αυτοπεποίθηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής σας, είτε δυσκολεύεστε να νιώσετε σίγουροι για οτιδήποτε, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν.
Διαβάστε σχετικά: Τι είναι η αυτοπεποίθηση και πως να την ενισχύσετε
1. Σταματήστε να συγκρίνεστε με τους άλλους
Είτε συγκρίνετε την εμφάνισή σας με αυτήν των φίλων σας στο Facebook, είτε συγκρίνετε τον μισθό σας με το εισόδημα του φίλου σας, οι συγκρίσεις δεν είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Personality and Individual Differences διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη ζήλια και στο πώς νιώθετε για τον εαυτό σας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που σύγκριναν τον εαυτό τους με άλλους, βίωναν ζήλια. Και όσο περισσότερο ζήλευαν, τόσο χειρότερα ένιωθαν για τον εαυτό τους. Μπορεί να εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο.
Προσέξτε τις στιγμές που συγκρίνετε την περιουσία σας, τα υπάρχοντά σας, τις γνώσεις σας, τα επιτεύγματά σας και τα προσόντα σας. Η αυτοπεποίθησή σας διαβρώνεται, όταν σκέφτεστε ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι ή έχουν περισσότερα. Όταν παρατηρείτε ότι αρχίσατε τις συγκρίσεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι διαγωνισμός.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από την παγίδα της σύγκρισης:
- Να είστε καλοί με τους άλλους. Όταν δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό, δε θα έχετε τόσο πολύ την τάση να συγκρίνεστε με τους άλλους ή να εστιάζετε σε πράγματα που σας λείπουν. Η βοήθεια προς τους άλλους (αλτρουισμός), ειδικά προς αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί από εσάς, μπορεί να σας παρέχει μια εξαιρετική οπτική για το πόσο τυχεροί είστε πραγματικά στη ζωή σας.
- Μετρήστε τις ευλογίες σας. Αν ζηλεύετε τη ζωή κάποιου άλλου, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία και τις επιτυχίες σας. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αρχίσετε να γράφετε ένα συνεχόμενο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, το οποίο θα σας βοηθάει να επικεντρωθείτε στη δικιά σας ζωή και όχι στη ζωή των άλλων.
- Αναγνωρίστε και αποφύγετε τους «φίλεχθρους». Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι στη ζωή σας που κρίνουν και συγκρίνουν συνεχώς, και απλώς αναδεικνύουν την ανταγωνιστική σας πλευρά (και όχι με καλό τρόπο); Δεν είναι κακό να περιορίσετε την επαφή με αυτά τα άτομα ή, αν εφικτό, να τα αποφεύγετε τελείως.
- Ψάξτε θετική υποστήριξη. Καθώς απομακρύνετε τα αρνητικά άτομα από τη ζωή σας είναι, επίσης, σημαντικό, να καλλιεργήσετε έναν κοινωνικό κύκλο ανθρώπων, οι οποίοι θα σας υποστηρίζουν και θα σας παρακινούν να είστε ο καλύτερός σας εαυτός και που θα σας θυμίζουν το καλό μέσα σας.
2. Δώστε προσοχή στο σώμα σας
Είναι δύσκολο να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, όταν κακομεταχειρίζεστε το σώμα σας. Από την άλλη μεριά, όταν εξασκείστε με την αυτο-φροντίδα, ξέρετε ότι κάνετε κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας, και αυτομάτως νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές αυτο-φροντίδας που συνδέονται με μεγαλύτερα επίπεδα αυτοπεποίθησης:
- Διατροφή. Η σωστή διατροφή συνοδεύεται από πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης τα υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τρέφετε το σώμα σας με τις σωστές τροφές, νιώθετε πιο υγιείς, πιο δυνατοί και με περισσότερη ενέργεια, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας.
- Άσκηση. Οι μελέτες μονίμως δείχνουν ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Neuropsychiatric Disease and Treatment έδειξε ότι η συστηματική σωματική άσκηση βελτίωσε την εικόνα που είχαν οι συμμετέχοντες για το σώμα τους.
- Διαλογισμός. Ο διαλογισμός, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από μια πρακτική χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με διάφορους τρόπους. Πρώτον, σας βοηθάει να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σας μαθαίνει, επίσης, να σταματήσετε τον αρνητικό μονόλογο και να αποσυνδεθείτε από οποιαδήποτε εσωτερική φλυαρία που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας.
- Ύπνος. Ο περιορισμός στον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας, ενώ ο καλός, ποιοτικός ύπνος έχει σχετιστεί με θετικά χαρακτηριστικά, όπως την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση.
3. Εξασκηθείτε στην αυτο-συμπόνια
Η αυτο-συμπόνια συμπεριλαμβάνει να φέρεστε στον εαυτό σας ευγενικά, όταν κάνετε ένα λάθος, αποτυγχάνετε ή συναντάτε ένα εμπόδιο. Είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε με τον εαυτό σας με έναν τρόπο, ο οποίος σας επιτρέπει να γίνετε συναισθηματικά πιο ευέλικτοι, ικανοί να διαχειριστείτε δύσκολα συναισθήματα και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας και τους άλλους. Μελετητές έχουν συνδέσει την ικανότητα να συμπάσχουμε με τον εαυτό μας με συμπονετικό τρόπο με την αυτοπεποίθηση.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Personality διαπίστωσε ότι η αυτο-συμπόνια συμβάλλει στη σταθερή αυτοπεποίθηση. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίστε ότι το να μην είστε τέλειοι ή επαρκής, μερικές φορές, είναι μέρος της ζωής. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε να καθοδηγείτε αυτές τις εμπειρίες με αυτο-συμπόνια.
4. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της θετικής αυτο-ομιλίας
Η χρήση της θετικής αυτο-ομιλίας μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την αυτο-συμπόνια, να αγκαλιάσετε την αυτο-αμφιβολία και να αποδεχτείτε καινούριες προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά, η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές σας και να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας πείθοντας το υποσυνείδητό σας ότι «δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα» ή ότι κάτι είναι «πολύ δύσκολο» και ότι «δεν αξίζει να προσπαθήσετε».
Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να σκέφτεστε ότι δεν έχετε καμία δουλειά να πείτε κάτι σε μια συνάντηση ή ότι είστε υπερβολικά αγύμναστοι για να ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι σκέψεις σας δεν είναι πάντα σωστές.
Παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα για το πώς να προκαλέσετε την απαισιόδοξη αυτο-ομιλία και να αναδιατάξετε τις σκέψεις σας σε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης:
- Αντί να λέτε στον εαυτό σας «Δεν μπορώ να το καταφέρω αυτό» ή «Αυτό είναι ακατόρθωτο» προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι «Μπορείς να το κάνεις» ή «Απλά πρέπει να προσπαθήσω».
- Αντί να λέτε στον εαυτό σας «Δεν κάνω τίποτα σωστά», όταν κάνετε κάποιο λάθος, υπενθυμίστε στον εαυτό σας «Μπορώ να το κάνω καλύτερα την άλλη φορά» ή «Τουλάχιστον έμαθα κάτι».
- Αντί να λέτε ότι «μισείτε» τη δημόσια ομιλία, χρησιμοποιήστε πιο ήπιες λέξεις, όπως «δε μου αρέσει», και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι «όλοι έχουν δυνατά και αδύναμα σημεία».
Διαβάστε σχετικά: Αυτοεκτίμηση – Αυτοπεποίθηση
5. Αποδεχτείτε την αυτο-αμφιβολία
Μερικές φορές, οι άνθρωποι αναβάλλουν πράγματα, όπως το να ζητήσουν από κάποιον να βγουν ραντεβού ή να κάνουν αίτηση για προαγωγή, μέχρι να νιώσουν πιο σίγουροι. Αλλά συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε αυτοπεποίθηση είναι απλά κάνοντας το. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που ο εγκέφαλός σας σας λέει ότι δεν μπορείτε.
Κάντε εξάσκηση στην αντιμετώπιση των φόβων σας που προέρχονται από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν φοβάστε ότι θα ντροπιάσετε τον εαυτό σας ή ότι θα τα θαλασσώσετε, κάντε το ούτως ή άλλως. Πείτε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για ένα πείραμα και δείτε τι θα γίνει.
Μπορεί να μάθετε ότι το να είστε λίγο αγχωμένοι ή να κάνετε μερικά λάθη, δεν είναι και τόσο κακό όσο νομίζατε. Και κάθε φορά που προχωράτε, μπορείτε να κερδίσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, η οποία στο τέλος θα σας βοηθήσει να αποφεύγετε κινδύνους που κρύβουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες.
Αγκαλιάζοντας μέχρι ένα σημείο την αυτο-αμφιβολία μπορεί, στην πραγματικότητα, να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Psychology of Sport and Exercise διαπίστωσε ότι οι αθλητές που αποδέχτηκαν την αυτο-αμφιβολία τους, ξεπέρασαν τους αθλητές που ήταν 100% σίγουροι για τον εαυτό τους.
Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστείτε ή να εξασκήστε. Αν έχετε να δώσετε μια δημόσια ομιλία, εξασκηθείτε μπροστά στους φίλους και την οικογένειά σας, ώστε να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αλλά μην περιμένετε να νιώσετε 100% σίγουροι για να προχωρήσετε. Μπορεί να μην τα καταφέρετε ποτέ.
Τα απαραίτητα λόγια για το τέλος
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε θέματα αυτοπεποίθησης κάποια στιγμή. Αλλά αν τα προβλήματα αυτοπεποίθησης σας επηρεάζουν στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή ή την εκπαίδευσή σας, θα πρέπει να σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Μερικές φορές, η χαμηλή αυτοπεποίθηση προέρχεται από κάποιο πιο σοβαρό ζήτημα, όπως τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ζητήματος ψυχικής υγείας.
Όπως, επίσης, είναι δυνατόν να έχετε και πάρα πολύ αυτοπεποίθηση. Αν είστε υπερβολικά σίγουροι για τις ικανότητές σας, ενδέχεται να μην αναλάβετε δράση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση σχετικά με την ικανότητά σας να τα πάτε τέλεια σε ένα τεστ, μπορεί να σας εμποδίσει να διαβάσετε. Ή η υπόθεση ότι δε χρειάζεται να εξασκηθείτε για μια παρουσίαση, θα μπορούσε να σας καταστήσει απροετοίμαστους. Είναι σημαντικό να έχετε μια υγιής δόση αυτοπεποίθησης, η οποία θα σας βοηθάει να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Επιμέλεια και μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*