PsychologyNow Team

H μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας

H μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας

PsychologyNow Team
φωτεινή επιγραφή στα Αγγλικά “you are what you listen to”

Η μουσική είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος διδαχής και εσωτερίκευσης ενός μηνύματος. Επομένως, χρειάζεται να δίνουμε προσοχή σε αυτό που ακούμε και στο τι παίρνουμε από αυτό, ακριβώς επειδή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.


Είναι γνωστό ότι η μουσική τονώνει το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα όπως τα συναισθήματα.

Η εσωτερίκευση ενός μηνύματος μπορεί να συμβεί μέσω διαφόρων τύπων επικοινωνίας. Η μουσική, ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και του τρόπου ζωής μας, είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν πολλά είδη που μπορεί να σας ταιριάζουν ή ακόμα και να επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε. Υπάρχουν ακόμη και τραγούδια που κάποιοι άνθρωποι τα θεωρούν ως δείγματα σύγχρονης ποίησης.

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι ένας τρόπος μεταφοράς ενός μηνύματος στον κόσμο. Αυτό το μήνυμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παραμένει στο μυαλό μυαλό μας, ειδικά αν το τραγούδι είναι επιτυχημένο. Ως αποτέλεσμα, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Πώς επηρεάζει η μουσική το σώμα σας;

Η μουσική μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη γνωστική σας ανάπτυξη. Είναι ένα εργαλείο χαλάρωσης που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Αλλά πώς επηρεάζει το σώμα μας;

Αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν συναισθηματικός εγκέφαλος, είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Περιλαμβάνει την αμυγδαλή, τον υποθάλαμο και τον θάλαμο. Επίσης γνωστό ως μεταιχμιακό σύστημα, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση όλων των αποκρίσεων του σώματός μας σε διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως ο φόβος, η αηδία, η χαρά, η ντροπή, η ευφορία, η θλίψη κ.λπ.

Όταν ακούμε μουσική, διάφορες χημικές ουσίες ενεργοποιούνται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Αυτές οι ουσίες ενθαρρύνουν την απελευθέρωση διαφορετικών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, που μας παρέχουν μια αίσθηση ευεξίας και χαράς.

Κάποια τραγούδια είναι ικανά να δημιουργήσουν συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος που ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο μελωδικό μήνυμα, μπορεί να αισθανθεί την ενεργοποίηση του μεταιχμιακού του συστήματος.

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η μουσική μπορεί να διεγείρει συναισθήματα και να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Για παράδειγμα, σε μια κατάσταση που απαιτεί να εκλογικεύσετε ή να λάβετε μία απόφαση, μπορεί να μειώσει το επίπεδο ενέργειας που απαιτείται. Σε έναν βαθμό, το μήνυμα που ακούτε σε ένα τραγούδι μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο συμπεριφοράς σας.

Σε κοινωνικό επίπεδο, οι μελωδίες έχουν τη δύναμη να δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι, η μουσική ουσιαστικά ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα, ειδικά όταν τραγουδάμε τραγούδια που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μίας συγκεκριμένης ομάδας.

Στην πραγματικότητα, αυτό το επιτυγχάνουν πολλοί ύμνοι. Εν τέλει, μια μελωδία και μερικοί στίχοι μπορεί να ενώσουν μια ομάδα ανθρώπων, καθιστώντας το τραγούδι σύμβολο όσων τους αντιπροσωπεύουν και τους ορίζουν.

Παράδειγμα ενός είδους μουσικής με μεγάλη επιρροή

Το μουσικό είδος R.A.C (Ροκ Ενάντια στον Κομμουνισμό) πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του '80 ως μια παραλλαγή της ροκ μουσικής, που συνδέθηκε με το κίνημα των skinheads. Την εποχή εκείνη, οι άνθρωποι διοργάνωναν πολλές συναυλίες κατά του ρατσισμού και των αυτονομιστικών κινημάτων. Ως απάντηση, διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά πολιτικά κόμματα υιοθέτησαν το είδος πανκ για την προπαγάνδα τους.

Το περιεχόμενο της μουσικής R.A.C είναι κυρίως ρατσιστικό και ξενοφοβικό. Το πρόβλημα προκύπτει βεβαίως όταν οι θεατές αρχίζουν να εσωτερικοποιούν το μήνυμα που παίρνουν και το κάνουν δικό τους. Η εξιδανίκευση μιας ομάδας ή ενός τραγουδιστή μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους να δικαιολογήσουν ή να υλοποιήσουν αυτό που τραγουδάει.

Επιπλέον, οι προκαταλήψεις σε αυτά τα είδη τραγουδιών μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν ιδιαίτερα ως απάντηση και ως ένα γρήγορο επιχείρημα σε μια κατάσταση που απαιτεί γνωσιακή προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο, η μουσική κάνει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να πιστέψουν μια προ-καθορισμένη ιδέα για κάτι ή κάποιον χωρίς πρώτα να κρίνουν και κατ' επέκταση να αμφισβητήσουν εάν αυτά τα επιχειρήματα είναι όντως αληθή.

Το μήνυμα αυτού του είδους μουσικής μπορεί μερικές φορές να θολώσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εγκληματικής συμπεριφοράς και της ελευθερίας του λόγου.

Η μουσική μπορεί πράγματι να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το σώμα

Τα οφέλη της μουσικής έχουν καταδειχθεί κατ' επανάληψη σε πολλά ερευνητικά πειράματα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Επίσης, η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας μας και μπορεί κανείς να πει ότι την ορίζει και τη διαμορφώνει.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα τραγούδια είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος διδαχής και εσωτερίκευσης ενός μηνύματος. Επομένως, χρειάζεται να δίνουμε προσοχή σε αυτό που ακούμε και στο τι παίρνουμε από αυτό, ακριβώς επειδή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.


Diam Gial

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Διαμάντω Γιαλλελή
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...