PsychologyNow Team

10 τεχνικές για να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου

10 τεχνικές για να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου

PsychologyNow Team
άντρας κοιτάζει έξω από το παράθυρο και χρησιμοποιεί 10 τεχνικές για να εξασκήσει τον εγκέφαλό του
Image credit: Norbert Kundrak / unsplash.com

Η «φυσική κατάσταση» του εγκεφάλου σου, εξαρτάται από το πόσο τον χρησιμοποιείς.


Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι καινούριο ή κάτι διαφορετικό, δημιουργείς νέες νευρικές οδούς. Αυτά τα απλά κόλπα θα σε βοηθήσουν να ασκήσεις τον εγκέφαλό σου.

1) Χρησιμοποίησε το αντίθετο χέρι

Πέρνα την μέρα σου κάνοντας πράγματα με το αντίθετο χέρι σου. Αν είσαι αριστερόχειρας, άνοιξε τις πόρτες με το δεξί σου χέρι. Αν είσαι δεξιόχειρας, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τα κλειδιά σου με το αριστερό σου χέρι. Αυτή η απλή δοκιμασία θα κάνει τον εγκέφαλό σου να δημιουργήσει ορισμένες νέες οδούς και να αναθεωρήσει τις καθημερινές εργασίες. Φόρεσε το ρολόι σου στο αντίθετο χέρι για να σου υπενθυμίζει να το αλλάξεις.

2) Χρησιμοποίησε τις λίστες μόνο σαν εναλλακτική λύση

Οι λίστες είναι μία πολύ καλή ιδέα για να μην ξεχνάμε, αλλά μπορούμε να γίνουμε υπερβολικά εξαρτημένοι από αυτές. Φτιάξε την λίστα σου για το σουπερμάρκετ, αλλά έπειτα προσπάθησε να ψωνίσεις χωρίς αυτήν. Χρησιμοποίησε την λίστα μόλις έχεις τοποθετήσει κάθε πράγμα που μπορείς να σκεφτείς μέσα στο καλάθι αγορών σου. Κάνε το ίδιο με τις λίστες με όσα πρέπει να κάνεις.


Διαβάστε σχετικά: 7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία


3) Απομνημόνευσε αριθμούς τηλεφώνων

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, θυμούνται κάθε αριθμό που τα καλεί. Κανένας δεν απομνημονεύει πια αριθμούς τηλεφώνων, αλλά αυτό αποτελεί μια θαυμάσια δεξιότητα μνήμης. Να μαθαίνεις έναν καινούριο αριθμό τηλεφώνου κάθε μέρα.

4) Προετοίμασε μια ιστορία κάθε μέρα

Κάθε πρωί επινόησε μια ιστορία που θα έχεις έτοιμη για να την πεις στους ανθρώπους. Η ιστορία μπορεί να αφορά κάτι πρόσφατο ή κάτι από το παρελθόν σου. Προσπάθησε να ανακαλύψεις τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για να πεις την ιστορία. Αν κάποιος σε πάρει τηλέφωνο ή τον δεις τυχαία, σίγουρα θα έχεις κάτι να συζητήσεις μαζί του. Αυτό θα σε κάνει πιο ενδιαφέρων, εξασκώντας παράλληλα και την μνήμη σου.

5) Παιχνίδια παρατήρησης

Μπορείς καθημερινά να διαλέγεις ένα συγκεκριμένο πράγμα για να παρατηρείς. Ίσως τη μία μέρα ν’ αποφασίσεις να εστιάσεις την προσοχή σου στο τι φοράνε οι άνθρωποι. Όπου πας, και στην τηλεόραση, παρατήρησε πώς ντύνονται οι άνθρωποι και αναλογίσου γιατί συγκεκριμένοι άνθρωποι ντύνονται με τον τρόπο που ντύνονται. Δώσε στον εγκέφαλό σου κάτι να σκεφτεί. Την επόμενη μέρα, διάλεξε να παρατηρήσεις κάτι άλλο.

6) Πήγαινε από διαφορετικό δρόμο

Οδήγησε ή περπάτησε από διαφορετικό δρόμο οπουδήποτε κι αν πηγαίνεις. Μια μικρή αλλαγή στην ρουτίνα βοηθάει τον εγκέφαλο να εξασκήσει την χωρική μνήμη και τις κατευθύνσεις. Δοκίμασε διαφορετικούς παράδρομους, πέρνα από μαγαζιά με διαφορετική σειρά – οτιδήποτε για να αλλάξεις το δρομολόγιό σου.

7) Σπάσε την ρουτίνα

Κάνε κάτι με διαφορετική σειρά. Φάε πρωινό αντί για βραδινό. Βάλε τις εξωτερικές σου δουλειές σε προτεραιότητα το πρωί. Πιες καφέ το απόγευμα. Κάνε τις καθημερινές σου εργασίες με μια νέα σειρά. Παρατήρησε πώς είσαι με την αλλαγή της καθημερινότητας και τι πάει καλά και τι όχι σχετικά με την νέα σειρά.

8) Λύσε ένα πρόβλημα

Προσποιήσου ότι ξεκινάς μια επιχείρηση και σκέψου σχετικά με το πώς θα έλυνες ένα πρόβλημα. Τί θα πουλούσες και σε ποιόν θα το πουλούσες; Ποιοί είναι οι ανταγωνιστές σου και με ποιόν τρόπο θα τους νικούσες; Δώσε στον εγκέφαλό σου τροφή για σκέψη. Την επόμενη μέρα προσποιήσου ότι ξεκινάς μια οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας: τι καινούριες ιδέες μπορείς να σκεφτείς; Διασκέδασε με την επίλυση προβλημάτων, για να δημιουργήσεις νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό σου.


Διαβάστε σχετικά: Οι έφηβοι με προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζουν διαφοροποιημένες εγκεφαλικές συνδέσεις


9) Φτιάξε λίστες αναμνήσεων

Οι λίστες είναι θαυμάσιες. Η δημιουργία λιστών μας βοηθάει να σχετίζουμε πράγματα το ένα με το άλλο. Φτιάξε μια λίστα με όλα τα μέρη στα οποία έχεις ταξιδέψει. Φτιάξε μια λίστα με τα πιο αηδιαστικά φαγητά που έχεις φάει. Φτιάξε μια λίστα με τα καλύτερα δώρα που έχεις λάβει. Φτιάχνε μια λίστα κάθε μέρα για να φρεσκάρεις την μνήμη σου και να δημιουργείς νέες συνδέσεις.

10) Διάβασε ένα βιβλίο

Διάλεξε ένα βιβλίο με ένα εντελώς καινούριο θέμα. Διάβασε ένα μυθιστόρημα που διαδραματίστηκε στην Ινδία. Μάθε για τα οικονομικά. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά, δημοφιλή, μη λογοτεχνικά βιβλία που κάνουν υπέροχη δουλειά διασκεδάζοντάς σε, ενώ παράλληλα σε διδάσκουν σχετικά με ένα θέμα. Γίνε ειδικός κάθε εβδομάδα σε κάτι καινούριο.


Elen Xristo
Πηγή: verywellmind.com

Απόδοση: Χριστοδουλάκη Ελένη - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...