PsychologyNow Team

Κάτι καλύτερο από μια λίστα ευγνωμοσύνης

Κάτι καλύτερο από μια λίστα ευγνωμοσύνης

PsychologyNow Team
δύο γυναίκες ακολουθούν κάτι καλύτερο από μια λίστα ευγνωμοσύνης

Σε όλα τα βιβλία αυτοβελτίωσης και θετικής ψυχολογίας, το σλόγκαν είναι ένα: η ικανοποίηση από τη ζωή μας, προέρχεται από την ικανότητά μας να καλλιεργούμε την ευγνωμοσύνη.


Οι λίστες ευγνωμοσύνης σε τετράδια, ημερολόγια ή στον υπολογιστή, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο. Ενθαρρύνω πάντα την έκφραση ευγνωμοσύνης στο δείπνο με την οικογένειά μου, χρησιμοποιώ τις αντίστοιχες εφαρμογές στο κινητό και κάνω ατέλειωτες λίστες στο μυαλό μου ώστε να ενισχύσω την εσωτερική μου μετακίνηση από την κατάσταση της απογοήτευσης στην κατάσταση της γαλήνης.

Λειτουργεί πραγματικά, για αυτό και είμαι τόσο ένθερμος οπαδός της ευγνωμοσύνης. Πρόκειται για μια συνήθεια που έχει τη δύναμη να μας απογειώσει.

Πέρυσι τον Δεκέμβρη όμως είχα μια ιδέα νέα: Και γιατί να κρατάω μοναχά για εμένα αυτή την εμπειρία μου, κλεισμένη σε ημερολόγια ή να την μοιράζομαι μόνο με τον σύζυγο και τα δύο μου παιδιά; Είχε έρθει η στιγμή να αναβαθμίσω την πρακτική μου στην ευγνωμοσύνη.

Παράγγειλα στο Amazon 365 ευχαριστήριες κάρτες, που έφτασαν σε πακέτα των 36 και 48, γεμάτες με λουλούδια και πουά σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων. Ήταν μια από τις αποφάσεις μου για τη νέα χρονιά. Το πλάνο ήταν να γράψω μία ευχαριστήρια κάρτα για κάθε μέρα για τις επόμενες 365 μέρες, με στόχο να βιώνω μια πιο έντονη αίσθηση ευγνωμοσύνης μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Και ο στόχος επετεύχθη!

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, έστειλα ευχαριστήριες κάρτες σε συναδέλφους, συγγενείς και φίλους. Σε ιδιοκτήτες εστιατορίων, σε υπαλλήλους, σε κούριερ, σε έναν καρδιολόγο, ακόμη και σε έναν πιλότο.

Έγραψα κάρτες όπου εξέφραζα την βαθιά μου εκτίμηση σε συγγραφείς βιβλίων που αγάπησα. Ευχαρίστησα ανθρώπους για τα δώρα τους, για τις προσκλήσεις τους σε γεύματα, για πράξεις καλοσύνης. Εξέφρασα ευχαριστίες για νέες συνεργασίες, για επαγγελματικές συστάσεις και για σοφές συμβουλές που έλαβα. Ευχαρίστησα τους γονείς μου για τον τρόπο που με ενέθρεψαν, τους φίλους μου για την φιλία που μου χαρίζουν και τους συνεργάτες μου για την σκληρή δουλειά.

Μετά από λίγους μήνες πρακτικής, μοιράστηκα την εμπειρία μου με έναν φίλο που ενώ ενθουσιάστηκε με την ιδέα, απόρησε: Πώς ξέρεις σε ποιόν να στείλεις το ευχαριστήριο μήνυμα κάθε μέρα;. Είναι απλό, εξήγησα.  Νοητικά σκανάρω την ημέρα που πέρασε ώστε να εντοπίσω  το άτομο με το οποίο είχα μια θετική αλληλεπίδραση και του στέλνω τις ευχαριστίες μου.


Διαβάστε σχετικά: Να ζεις με ευγνωμοσύνη


Είναι σίγουρο πως αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες 24 ώρες μπορούμε να βρούμε κάποιον που μας άγγιξε. Ίσως ήταν ένας δημοσιογράφος που έγραψε ένα αξιόλογο άρθρο ή ένας υδραυλικός που όχι μονάχα επιδιόρθωσε τη διαρροή αλλά ήταν και ακριβής και ευγενέστατος.

Ίσως και να ήταν ο υπεύθυνος στο μπακάλικο που ήταν αρκετά φροντιστικός ώστε να παραγγείλει ειδικά για εσάς εκείνα τα μπισκότα που τόσο αγαπάτε. Ή η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η δασκάλα του παιδιού σας ώστε οι μαθητές όχι μόνο να εμπλέκονται στο μάθημα αλλά και να ενθουσιάζονται και να το απολαμβάνουν. 

Αυτό το πρότζεκτ με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πως κάθε μέρα που περνάει, τη ζωή και την διάθεσή μου την επηρεάζουν θετικά ένα σωρό άνθρωποι, εφόσον τους το επιτρέψω.

Αλληλεπιδρούμε με δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα, μερικές φορές και έμμεσα. Υπάρχει όμως ένας σύνδεσμος μεταξύ μας και ένα αποτύπωμα που αφήνουμε ο ένας στον άλλο το οποίο αξίζει να αναγνωριστεί. Δεν είμαστε νησιά. Ζούμε σε έναν κόσμο με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πόσο μεγάλο δώρο είναι να στείλουμε σε κάποιον ευχαριστίες για την καλοσύνη που μας έδειξε!

Παρακάτω παραθέτω κάποια από τα μαθήματα που αποκόμισα από την πρακτική μου στο να εκφράζω ευγνωμοσύνη:

1. Ήταν απαραίτητο να έχω αρκετούς φακέλους και γραμματόσημα ώστε να μην μπορεί κάτι να αναστείλει την επιθυμία μου να γράψω ένα σημείωμα κάθε φορά που υπήρχε η ευκαιρία.

2. Η διαδικασία του να γράφω μια ευχαριστήρια κάρτα είναι πολύ διαφορετική από το να στείλω ένα email ή ένα μήνυμα στο κινητό. Είναι πιο αργή, απαιτεί περισσότερη παρουσία και περισσότερη ψυχή. Απαιτεί παύση και αναστοχασμό καθώς το στυλό με υπομονή περιμένει στο χαρτί μέχρι να βρεθούν οι λέξεις οι κατάλληλες. 

3. Στην καθημερινότητά μου, ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανα προτού πάω για ύπνο ή το πρώτο μόλις ξυπνούσα, σαν τελετουργία. Μετά από 365 μέρες, αυτή η συνήθεια έχει πια ριζωθεί βαθιά μες στη ζωή μου.

4. Καμιά πράξη δεν είναι τόσο μικρή ώστε να μην αξίζει αναγνώριση. Κάποια από τα αγαπημένα μου σημειώματα ευγνωμοσύνης, ευχαριστούσαν κάποιον απλώς και μόνον που υπάρχει στη ζωή μου.

Έχω πλήρη επίγνωση του ότι το να γράφω γράμματα και σημειώματα είναι μια παλιομοδίτικη συνήθεια που σιγά - σιγά εκλείπει από τη σύγχρονη κουλτούρα. Φανταστείτε όμως πώς θα ήταν η ζωή μας αν επέστρεφαν οι ευχαριστήριες κάρτες στη ζωή μας. Η επίδραση θα ήτανε τεράστια!

Ζούμε σε μια εποχή που εκτιμάμε τα ρετρό έπιπλα και τα vintage ρούχα. Ίσως έχει νόημα να ξαναθυμηθούμε κάποιες παλιομοδίτικες συνήθειες.

Προτείνω να ξαναζωντανέψουμε τη συνήθεια να στέλνουμε ευχαριστήρια σημειώματα. Εσείς τι λέτε; 


marmaggv3
Πηγή: The Gottman Institute

Συγγραφέας: Kristen Manieri
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...