PsychologyNow Team

Οι καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης ενισχύουν την ψυχολογική ευεξία

Οι καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης ενισχύουν την ψυχολογική ευεξία

PsychologyNow Team
δύο άνθρωποι μοιράζονται καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης
Image credit: Etienne Boulanger / unsplash.com

Ξεχάστε την αναζήτηση της παντοτινής αγάπης και αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει μικρές, καθημερινές στιγμές σύνδεσης.


Ποιητές και τροβαδούροι μπορεί ιστορικά και λογοτεχνικά να εστιάζουν την τέχνη τους στην εξύμνηση της αγάπης και του έρωτα, όμως σύμφωνα με μία νέα μελέτη ερευνητών από το Penn State Institute for Computational and Data Sciences (ICDS) ίσως αυτά τα μη αναγνωρίσιμα, καθημερινά και άμεσα συναισθήματα αγάπης, να κρύβουν το μυστικό της σύνδεσης με την ψυχολογική ευεξία.

Σε δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βίωσαν σε υψηλότερο βαθμό, αυτό που αποκαλούν «αισθανόμενη αγάπη» - δηλαδή σύντομες εμπειρίες αγάπης και σύνδεσης στην καθημερινή ζωή - παρουσίασαν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας, που συμπεριλαμβάνουν αισθήματα νοήματος στη ζωή και αισιοδοξίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη βαθμολόγηση στην «αισθανόμενη αγάπη».

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη τάση στην «αισθανόμενη αγάπη», εμφάνισαν υψηλότερη βαθμολόγηση στην εξωστρέφεια, ενώ οι άνθρωποι με χαμηλότερη βαθμολόγηση ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ενδείξεις νευρωτισμού.

Λάβαμε υπόψιν μας μια πολύ ευρεία προσέγγιση στην εξέταση της αγάπης, δήλωσαν οι ερευνητές. Η καθημερινή «αισθανόμενη αγάπη» είναι εννοιολογικά πολύ ευρύτερη από τη ρομαντική αγάπη. Πρόκειται για εκείνες τις μικρές στιγμές στη ζωή σου που νιώθεις ότι συνδέεσαι και συντονίζεσαι με κάποιον άλλον.

Για παράδειγμα, όταν μιλάς με έναν γείτονα και εκφράζει την ανησυχία και το ενδιαφέρον του για το πώς είσαι, τότε συνδέεσαι με αυτόν και το βιώνεις σαν ένα αίσθημα αγάπης. Αυτή η μικρή σύνδεση, θα μπορούσε να βελτιώσει την ευεξία σας.


Διαβάστε σχετικά: Η αυτοσυμπόνια προάγει την ασφαλή σύνδεση με τους άλλους


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βάση των εμπειριών της «αισθανόμενης αγάπης» των ατόμων, αυξανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υποδηλώνοντας ότι τα ερεθίσματα που τους έκαναν να αναγνωρίσουν τα παραδείγματα της αγάπης και της σύνδεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης, μπορεί επίσης να έχουν αυξήσει σταδιακά τη γενική αίσθηση του ατόμου ότι αγαπιέται.

Οι ισχυρότερες εμπειρίες της «αισθανόμενης αγάπης», με τη σειρά της, συνδέονται με αύξηση στην ψυχολογική ευεξία.

Είναι κάτι που έχουμε δει στη βιβλιογραφία για την ενσυνειδητότητα: όταν δηλαδή υποδεικνύεται στους ανθρώπους να εστιάσουν την προσοχή τους στα θετικά πράγματα, η γενική τους συνειδητοποίηση για αυτά τα θετικά πράγματα αρχίζει να αυξάνεται, δηλώνουν οι ερευνητές.

Το ίδιο συμβαίνει, όταν δίνουμε προσοχή στις καθημερινές στιγμές της αγάπης που βιώνουμε. Τότε μπορούμε επίσης να αυξήσουμε την συνειδητοποίηση μας για τις γενικές θετικές πτυχές της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή.

Αυτή η επίδραση αναπαράγεται και στις δύο μελέτες, υπονοώντας ότι η ευαισθητοποίηση για την «αισθανόμενη αγάπη» στην καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι η ίδια μια παρέμβαση που αυξάνει τα επίπεδα της αγάπης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα τους θα μπορούσαν μία μέρα να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευημερίας.


Πηγή: Zita Oravecz et al. Psychological well-being and personality traits are associated with experiencing love in everyday life, Personality and Individual Differences (2019)
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...