Νικολία Ζωμένου

Δοκίμασε αυτούς τους 3 τρόπους για να χαλαρώσεις

Δοκίμασε αυτούς τους 3 τρόπους για να χαλαρώσεις

Νικολία Ζωμένου
κοπέλα καθισμένη σε βεράντα με τα πόδια ακουμπισμένα στα κάγκελα
Image credit: Artem Beliaikin / pexels.com

Μέσα στην καθημερινότητά μας, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κατάσταση έντασης. Όταν είμαστε σε ένταση, π.χ. από άγχος ή πίεση, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα κι εμφανίζουμε διάφορα συμπτώματα, όπως: ταχυκαρδία, κοφτή αναπνοή, μυϊκή ένταση, πονοκέφαλο, ζάλη, κράμπες στο στομάχι κ.λ.π.


Για να χαλαρώσουμε, πρέπει να κατασταλεί η λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και να ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μείωση της έντασης του σώματος.

1. Εστίασε στην αναπνοή σου

Όπως προαναφέραμε, όταν είμαστε σε ένταση ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η αναπνοή μας αλλάζει και γίνεται πιο έντονη, πιο γρήγορη και κοφτή. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχίζουμε και αναπνέουμε θωρακικά κι όχι διαφραγματικά. Στη θωρακική αναπνοή καθώς εισέρχεται ο αέρας στο σώμα μας «φουσκώνει», ανεβαίνει δηλαδή, ο θώρακας, ενώ η κοιλιά μας μπαίνει μέσα.Try3WaysRelax es1

Εν αντιθέσει, στη διαφραγματική αναπνοή, με την οποία αναπνέουμε σε φυσιολογικές συνθήκες, π.χ. σε κατάσταση χαλάρωσης, ο θώρακάς μας παραμένει σταθερός, ενώ η κοιλιά μας «φουσκώνει» κατά την εισροή του αέρα και «ξεφουσκώνει» όταν εκπνέουμε. Όταν αναπνέουμε από το θώρακα, διεγείρεται ακόμα περισσότερο το συμπαθητικό σύστημα. Εστιάζοντας στην αναπνοή μας, μπορούμε να μάθουμε να την ελέγχουμε. Φυσικά αυτό χρειάζεται εξάσκηση και συνεπώς χρόνο.

Προσπάθησε να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Τοποθέτησε το ένα σου χέρι στο θώρακα και το άλλο στην κοιλιά σου. Προσπάθησε να κρατήσεις το θώρακά σου σταθερό και με τη βοήθεια του χεριού που βρίσκεται πάνω στην κοιλιά σου, παρατήρησέ την να φουσκώνει καθώς εισπνέεις αργά και βαθιά, γεμίζοντας την κοιλιά με αέρα.

Έπειτα, παρατήρησε την κοιλιά σου να ξεφουσκώνει καθώς εκπνέεις. Καθ’όλη αυτή τη διαδικασία ο θώρακάς σου πρέπει να παραμένει σταθερός. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές προσπαθώντας να κρατήσεις την επαφή με το σώμα σου και διατηρώντας τη συγκέντρωσή σου σε αυτό, διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις που τρυπώνουν στο μυαλό σου και σου προκαλούν αναστάτωση.

Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο να σταματήσεις τις ενοχλητικές σκέψεις που σου δημιουργούν ένταση και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Με εξάσκηση, αυτή η διαδικασία θα γίνεται πιο εύκολη κάθε φορά.

Εάν προσπαθήσεις να βρεις 5 με 10 λεπτά μέσα στη μέρα σου για να εξασκηθείς σε αυτήν την τεχνική θα βελτιώνεσαι κάθε φορά και θα συνηθίσεις να χαλαρώνεις πιο γρήγορα με τον καιρό. Έτσι, όταν βρεθείς σε μια κατάσταση έντασης και αναστάτωσης θα σου είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις αποτελεσματικά αυτήν την τεχνική και να ηρεμήσεις το σώμα σου.


Διαβάστε σχετικά: Αναγκαία η διαχείριση του πανικού, του άγχους, του στρες στην καθημερινότητά μας


2. Δημιούργησε μια θετική νοερή εικόνα

Η νοερή απεικόνιση βοηθάει στο να αποσπάσεις την προσοχή σου από το ερέθισμα που σου προκαλεί ένταση και να χαλαρώσεις.

Try3WaysRelax es2Η θετική νοερή εικόνα είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθένα κι επομένως κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό. Κλείσε τα μάτια σου. Προσπάθησε να καθαρίσεις το μυαλό σου από το οτιδήποτε σε απασχολεί. Φαντάσου ένα μέρος στο οποίο βρίσκεσαι. Σκέψου ποιο είναι αυτό το μέρος, πού βρίσκεται, επεξεργάσου τα χρώματα, τον χώρο γύρω σου.

Μπορεί στην εικόνα σου να βρίσκεσαι μόνος/η ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Σκέψου όσο είσαι σε αυτό το μέρος τί βλέπεις, τί ακούς, τι μπορείς να μυρίσεις, να γευτείς ή να αγγίξεις. Φτιάξε αυτό το ιδανικό μέρος σου όσο πιο λεπτομερειακά μπορείς. Μπες μέσα στην εικόνα και νιώσε την ύπαρξή σου μέσα σε αυτήν με όλες σου τις αισθήσεις.

Παρατήρησε το σώμα σου. Το πώς αισθάνεται, πώς συμπεριφέρεται, πώς αντιδρά. Άσε την ηρεμία και τη χαρά που σου προκαλεί η θετική νοερή εικόνα που έπλασες να σε πλημμυρίσουν και να γεμίσουν κάθε κύτταρο του σώματός σου. Μείνε εκεί για λίγο. Ή για όσο το έχεις ανάγκη. Αυτό το μοναδικό μέρος που δημιούργησες με το μυαλό σου μπορεί να σε συντροφεύει πάντα κι έτσι όπου κι αν βρίσκεσαι μπορείς να το επισκέπτεσαι όταν έχεις ανάγκη από χαλάρωση και γαλήνη.

3. Βρες λίγο χρόνο για εσένα μέσα στη μέρα σου

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι απαιτήσεις με τις οποίες ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος συχνά μας αφήνουν λιγοστό χρόνο να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, για να μας φροντίσουμε και να κάνουμε κάτι καλό για εμάς. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, μπορείς να ξεκλέψεις λίγα λεπτά από το χρόνο σου για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε χαλαρώνει. Δεν είναι ανάγκη να αφιερώσεις πολύ χρόνο, που είναι και δυσεύρετος, αρκεί να κάνεις κάτι πραγματικά ανανεωτικό κι ευχάριστο για εσένα.

Οι ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες διαφέρουν ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Μπορεί ο δικός σου τρόπος να χαλαρώνεις να είναι να ακούσεις μουσική, να χορέψεις, να περιποιηθείς τον εαυτό σου (π.χ. αν είσαι γυναίκα να περιποιηθείς τα άκρα σου ή να κάνεις μάσκα προσώπου), να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις το επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να πας για έναν περίπατο, να παίξεις με το σκύλο σου…κ.ο.κ. Σκέψου τί είναι αυτό που θα βοηθούσε εσένα να χαλαρώσεις μέσα στη μέρα σου και προσπάθησε να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...