PsychologyNow Team

Εκτιμήστε τη φύση που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας

Εκτιμήστε τη φύση που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας

PsychologyNow Team
γυναίκα που χαμογελάει μέσα στη φύση

Έστω και λίγος χρόνος αρκεί για να νιώσετε καλύτερα μετά.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology, διαπιστώθηκε ότι οι μικρές στιγμές που αφιερώνουμε κάνοντας μια βόλτα στη φύση, μπορούν να έχουν πολλά ατομικά και κοινωνικά οφέλη.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να τραβήξει σε φωτογραφίες διάφορα θέματα που έβλεπαν στη φύση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να τραβήξει φωτογραφίες αντικειμένων που κατασκευάστηκαν από τον άνθρωπο και η τρίτη ομάδα ενήργησε ως ομάδα ελέγχου και δεν είχε εντολή να κάνει οτιδήποτε.Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να το κάνουν αυτό για δύο εβδομάδες και να καταγράψουν τι αισθανόταν αμέσως μετά από κάθε φωτογραφία.

Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κλήθηκαν να φωτογραφήσουν σκηνές από την καθημερινή φύση ανέφεραν πιο θετικά συναισθήματα, περισσότερες «ανυψωτικές εμπειρίες» και περισσότερα συναισθήματα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, με τη φύση και με την ίδια τη ζωή. Όσοι είχαν εντολή να φωτογραφίσουν τη φύση κατέγραψαν επίσης μια πιο φιλοσοφική στάση απ’ ό,τι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στις άλλες συνθήκες.

Στόχος της μελέτης ήταν να δείξει πώς ο καθένας μπορεί να βρει χρόνο για να αποδράσει και να εκτιμήσει τη φύση που τον περιβάλλει σε καθημερινή βάση και ότι αυτό μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία και την ευημερία του!
Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε ένα βουνό, να κάνουμε κάμπινγκ ή να κάνουμε διακοπές κάπου για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τη φύση. Η φύση είναι παντού.

Πολλές από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, περιελάμβαναν πολύ απλά πράγματα όπως το να βλέπεις ένα δέντρο από το παράθυρο της κουζίνας σου, ένα ανθισμένο λουλούδι σε ένα πεζοδρόμιο ή το γρασίδι που αναδύεται από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Ακόμη και από εκεί που κάθομαι τώρα, βλέπω τα δέντρα μέσα από το παράθυρό μου, τα πουλιά σκαρφαλωμένα στα κλαδιά και το σκυλάκι στο απέναντι σπίτι. Αυτά είναι όλα τα παραδείγματα της "φύσης" που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας.

Οι ψυχολόγοι της μελέτης υποστηρίζουν: Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις ώρες σε εξωτερικούς χώρους ή να πηγαίνεις μακρινούς περιπάτους. Παρατηρήστε το δέντρο σε μια στάση λεωφορείου στη μέση μιας πόλης και σκέψου το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένα δέντρο στους ανθρώπους. 

 

Δεν χρειάζεται να ζείτε γύρω από τη φύση για να βρείτε τα οφέλη του περιβάλλοντος. Ακόμη και σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, υπάρχει πάντα ένα κομμάτι της φύσης που θα βρεθεί αν κοιτάξετε προσεκτικά. 

 

Κοιτάξτε στον ουρανό και βρείτε ένα πουλί που πετάει ψηλά. Κοιτάξτε στα πόδια σας και βρείτε ένα μικρό λουλούδι ή ένα κομμάτι γρασίδι στο δρόμο.  

Αυτά μπορεί να μην είναι τυπικά παραδείγματα όταν σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται να «περάσουμε χρόνο στη φύση», αλλά το σημαντικό είναι ότι η φύση δεν παραμένει ποτέ μακριά σχεδόν πάντα υπάρχει κάτι ακριβώς μπροστά μας αν είμαστε ανοικτοί σε αυτήν. 

Δεν έχει σημασία πού ζείτε, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να περάσετε χρόνο με τη φύση και να αφιερώσετε μια στιγμή για να την εκτιμήσετε. Ενδιαφέρουσες έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ σχετικά με τη φύση μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα όπως χαρά, έκπληξη, δέος, ικανοποίηση και περιέργεια. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια προσεκτική ματιά σε μια φωτογραφία που απεικονίζει τη φύση, ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, αυξάνει τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και βελτιώνει τη γενική ευημερία. 

Η φωτογραφία είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να ενισχύσετε τόσο την ευαισθησία όσο και την εκτίμησή σας, γιατί σας παρακινεί να δώσετε περισσότερη προσοχή στο περιβάλλον σας και να εντοπίσετε τα εκείνα τα μικρά στοιχεία που σας φέρνουν θετικότητα και χαρά. Η εστίαση αυτών των αναζητήσεων της φωτογραφίας στην "φύση" και όχι σε αντικείμενα που δημιουργούνται από τον άνθρωπο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσει αυτή τη θετικότητα. 

Πώς μπορείτε λοιπόν να το εξασκήσετε αυτό στη ζωή σας; Κάντε αυτή τη μικρή άσκηση:

Βάλτε στόχο να φωτογραφίσετε τουλάχιστον 3-5 στοιχεία της φύσης καθημερινά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σας τηλέφωνο και την διάθεση να είστε περισσότερο παρατηρητικοί στην καθημερινή σας ζωή. Μετά από κάθε φωτογραφία, αφιερώστε μια στιγμή για να προβληματιστείτε για την εικόνα που φωτογραφίσατε και για το πώς νιώθετε.

Είναι τόσο απλό, αλλά μερικές ασκήσεις όπως αυτή, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη ζωή και να μεγιστοποιήσουμε την ευτυχία και την ευημερία μας. Δοκιμάστε το για τον εαυτό σας και δείτε πώς λειτουργεί για εσάς! 


zwipastou

 

Πηγή: Noticing nature: Individual and social benefits of a two-week intervention,The Journal of Positive Psychology
Απόδοση: Ζωή Παστού, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...