PsychologyNow Team

Πώς να ανταποκριθούμε στην αγνωμοσύνη

Πώς να ανταποκριθούμε στην αγνωμοσύνη

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται πως να ανταποκριθεί στην αγνωμοσύνη
Image credit: Daniel Spase / unsplash.com

Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι το να ενεργεί κανείς με τιμιότητα έχει ένα τίμημα, και αν αυτό είναι η απογοήτευση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε. Είναι πάντα προτιμότερο να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου παρά να νιώθεις ότι πηγαίνεις ενάντια στα «πιστεύω» σου.


Η προσφορά από καρδιάς δεν βρίσκει πάντα την ανταπόκριση που επιθυμούμε, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για κάποιον με απέραντη αγάπη και φροντίδα και η απάντηση που λάβαμε ήταν η αδιαφορία.

Μοιάζει σαν η καλοσύνη να μην έχει μία καθολική γλώσσα και μερικές φορές να χάνεται μέσα σε διάφορες διαλέκτους. Ωστόσο, χρειάζεται να μάθουμε να ανταποκρινόμαστε στην αγνωμοσύνη και την αδιαφορία των άλλων.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αναφερόμαστε μόνο σε μια δυσαρμονία μεταξύ δούναι και λαβείν, αλλά στο άδειο συναίσθημα της καρδιάς που δεν βλέπει, δεν αισθάνεται και δεν αντιλαμβάνεται αυτά που της προσφέρουν οι άλλοι. Παρά το γεγονός ότι η αγάπη, όπως λένε, είναι «αόρατη», αν οι άλλοι δεν βλέπουν την αγάπη που εμπεριέχουν οι πράξεις μας για αυτούς τότε κάτι δεν πάει καλά.

Μάλιστα, μερικοί συμπεριφορικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καλοσύνη είναι ένα μειονέκτημα για την κοινωνική επιτυχία, καθώς τα άτομα που έχουν την τάση να ενεργούν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια συχνά εξαπατούνται, μέσα σε ένα πλαίσιο ανταγωνιστικότητας που ορίζει τον σύγχρονο κόσμο.  

Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο επειδή η καλοσύνη αποτελεί μια προσωπική τους αξία που θεωρούν ότι οφείλουν να επενδύσουν χρόνο και ψυχική ενέργεια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η απόρριψη της καλοσύνης είναι επώδυνη.

Ο εγωισμός μοιάζει να μην έχει χώρο όταν κανείς ελπίζει ότι ο σύντροφός του, η οικογένεια του ή ο καλύτερος του φίλος θα αντιληφθεί αυτές τις μικρές πράξεις που κάνει με αγάπη και θα ανταποκριθεί ανάλογα. Δυστυχώς όμως, οι καρδιές των άλλων μερικές φορές λειτουργούν σε άλλες συχνότητες.

Η ευγενής καρδιά και η «όαση» της μοναξιάς

Όταν η πράξη κάποιου πηγάζει από την καρδιά του, είναι σαν να εναρμονίζονται διάφορες διαστάσεις. Αναπτύσσεται η προσωπική ταυτότητα, ενισχύεται η αξία της αμοιβαιότητας, η επιθυμία να είναι αρεστός, και να προσφέρει ευεξία και χαρά. Το άτομο που δρα με καλοσύνη μοιάζει να εισπράττει μεγάλη επιβεβαίωση, καθώς όλη η ενέργεια που επενδύει σε τέτοιου είδους πράξεις αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ αυτού που κάποιος κάνει και αυτού που αναμένει από τους άλλους σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, που μάλιστα μοιάζει να αποτελεί μια κατάφορη αδικία.

Μπορούμε να σκεφτούμε μια σειρά από παραδείγματα, όπως έναν άνθρωπο, μεγάλο σε ηλικία, που έκανε τα πάντα για να μεγαλώσει τα παιδιά του και τώρα είναι μόνος του ή έναν νεαρό που παρά τις προσπάθειες να προσεγγίσει τους άλλους, με σεβασμό και στοργή, δέχεται συνεχώς πειράγματα και προσβολές.

Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους ανθρώπους εκείνους που θέτουν την ευτυχία των συντρόφων τους ως τη βασική τους προτεραιότητα, που ανησυχούν γι’ αυτούς, δημιουργούν και επενδύουν χρόνο και ενέργεια σε αυτούς… Αν δεν εισπράττουν τίποτα ως αντάλλαγμα, αν όλες οι προσπάθειες τους υποτιμούνται, τότε αυτή η αγάπη, μάλλον, δεν αξίζει τον κόπο. Είναι περισσότερο ένα υποκατάστατο αγάπης που είναι προτιμότερο να επαναδιατυπωθεί ή να απορριφθεί.

Εκείνοι που προσφέρουν πράγματα μέσα από την καρδιά τους τα οποία δεν τυγχάνουν αναγνώρισης, καταλήγουν να ζουν σε μία «όαση» μοναξιάς. Η ανωτέρω παρομοίωση μας θυμίζει τον Πρόσπερο, έναν χαρακτήρα από το θεατρικό έργο Η Τρικυμία, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο ήρωας, αφού λαβώθηκε από τις κακουχίες και την προδοσία, μένει μόνος, έχοντας συντροφιά μόνο την κόρη του και τα πνεύματα. Ένα έργο πράο και πνευματικό, με μοναδικό πρωταγωνιστή, τη θλίψη.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα


Η απάντηση στην αχαριστία: Ζήστε με ακεραιότητα, μην απαρνηθείτε τον εαυτό σας

Όπως είπε ο Τολστόι, Μια μεγάλη καρδιά, καμία αγνωμοσύνη δε μπορεί να την κλείσει, καμιά αδιαφορία δε μπορεί να την κουράσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές φορές μπορεί να αισθανθούμε ότι είμαστε μόνοι μας. Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το να ενεργεί κανείς με τιμιότητα έχει ένα τίμημα, και αν αυτό μπορεί να είναι ακόμη και η απογοήτευση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε. Είναι πάντα προτιμότερο να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου παρά να νιώθεις ότι πηγαίνεις ενάντια στα «πιστεύω» σου.

Ωστόσο, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο και στις καθημερινές σχέσεις μας, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε μια σειρά από συναισθηματικές και γνωστικές «άγκυρες», τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε για να αποφύγουμε τις περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες.

Επειδή η καλοσύνη δεν είναι συνώνυμη της αφέλειας, αλλά του θάρρους να παραμείνουμε πιστοί στην καρδιά και τις αξίες μας:

  • Δεν πρέπει να είμαστε διαρκώς εφησυχασμένοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή πόνου από το να προσπαθεί κανείς να ευχαριστήσει ολόκληρο τον κόσμο.
  • Προσπαθείστε να μην πηγαίνετε ενάντια στις δικές σας ανάγκες για να δράσετε βάσει «αυτού που πιστεύετε ότι οι άλλοι αναμένουν από εσάς». Η ζωή δεν είναι τόσο περίπλοκη.
  • Δεν είναι χρήσιμο να παθαίνουμε εμμονή ότι πρέπει να ανταμοιβόμαστε για όσα κάνουμε. Η καλοσύνη δεν απαιτεί αποδείξεις, αρκεί να είναι σύντονη με τις αξίες μας.
  • Να θυμάστε ότι η συνεχής προσφορά δεν ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Μερικές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να θάψουμε τις ψευδαισθήσεις μας. Μην διστάσετε να απομακρύνετε τον εαυτό σας από καταστάσεις που δύναται να σας βλάψουν. Θα κερδίσετε δύναμη και προσωπική ισορροπία.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι κάποιος που αγνοεί τις καθημερινές μικρές πράξεις αγάπης θα αδιαφορεί και για όλες τις υπόλοιπες, καθώς η πραγματική αγάπη δεν χρειάζεται σπουδαίες πράξεις για να αναγνωριστεί.

apostolidoy anna

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Κλινική Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...