PsychologyNow Team

10 συναρπαστικές επιδράσεις της ψυχολογικής αποστασιοποίησης

10 συναρπαστικές επιδράσεις της ψυχολογικής αποστασιοποίησης

PsychologyNow Team
σχέδιο με τις επιδράσεις της ψυχολογικής αποστασιοποίησης
Image credit: Tyler Nix / unsplash.com

Σκεφτείτε με αποστασιοποίηση: η απίστευτη δύναμη της αφηρημένης σκέψης.


Ο στόχος είναι να έχετε αυτό το αίσθημα απόστασης, να αποστασιοποιηθείτε από τον εαυτό σας, με οποιοδήποτε τρόπο μπορείτε.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί ένα αφηρημένο ή ψυχολογικά αποστασιοποιημένο πλαίσιο του μυαλού, που μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στις αντιλήψεις που έχετε για τον κόσμο. Ακολουθούν δέκα παραδείγματα:

1. Κάντε τις δύσκολες εργασίες να φαίνονται πιο εύκολες

Όταν μία εργασία που έχετε να κάνετε, σας φαίνεται δύσκολη, η αύξηση της ψυχολογικής απόστασης από αυτή, σας κάνει να την αισθάνεστε ευκολότερη:

Η ενεργοποίηση ενός πιο αφηρημένου τρόπου σκέψης μείωσε την αίσθηση της δυσκολίας. Η άμεση χειραγώγηση της αποστασιοποίησης από μία εργασία είχε το ίδιο αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η εργασία που είχαν να κάνουν ήταν λιγότερο δύσκολη όταν αποστασιοποιήθηκαν από αυτή και είχαν μία χαλαρή αντιμετώπιση. (Thomas & Tsai, 2011)

Κατά κάποιο τρόπο αυτό που ισχύει για τη σωματική απόσταση, ισχύει και για την ψυχολογική αποστασιοποίησης.

2. Αναπτύξτε τη διορατικότητά σας

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στη ζωή σας και προσπαθείτε να μάθετε το λόγο, η μέθοδος της ψυχολογικής απόστασης μπορεί να σας βοηθήσει:

... η καθοδήγηση των ανθρώπων να διερευνούν τα συναισθήματα που περιβάλλουν τις αρνητικές αυτοβιογραφικές εμπειρίες τους από μια αποστασιοποιημένη θέση, σε σύγκριση με μια «βυθμισμένη» οπτική, τους οδηγεί βραχυπρόθεσμα να βιώνουν λιγότερο συναισθηματική και σωματική αντιδραστικότητα, ενώ ταυτόχρονα τους προστατεύει από τα αρνητικά αποτελέσματα που συνδέονται με τον μυρηκασμό με την πάροδο του χρόνου. (Ayduk & Kross, 2010)


Διαβάστε σχετικά: Δοκίμασε αυτούς τους 3 τρόπους για να χαλαρώσεις


3. Γίνετε πιο πειστικοί

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να κάνουν μια αγορά, πείθονται ευκολότερα να την πραγματοποιήσουν όταν το πλαίσιο αγοράς βασίζεται στην ψυχολογική απόσταση:

Ευρήματα από δύο πειραματικές μελέτες έδειξαν με συνέπεια ότι οι καταναλωτές που ενεργούν με βάση έναν προαποφασιστικό τρόπο σκέψης (δηλαδή, οι καταναλωτές που μελετούν τι απόφαση θα πάρουν) είναι πιο πιθανό να πεισθούν από μηνύματα που βασίζονται στην ψυχολογική αποστασιοποίηση και που δίνουν έμφαση στο μέλλον ή στοχεύουν σε ένα μακρινό διαφορετικό μέλλον... (Nenkov, 2012)

4. Αποκτήστε συναισθηματικό αυτοέλεγχο

Η ψυχολογική απόσταση μπορεί να μας προσφέρει συναισθηματική απόσταση:

... οι αρνητικές σκηνές τείνουν να είναι λιγότερο αρνητικές και λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένες όταν φανταζόμαστε να απομακρύνομαστε από αυτές και το αντίθετο όταν δηλαδή φαίνεται να πλησιάζουν τον παρατηρητή. (Davis et al., 2011)

Εάν είστε ένα πολύ συναισθηματικό άτομο, η ψυχολογική απόσταση μπορεί να είναι μια χρήσιμη τεχνική για τον έλεγχο των συναισθημάτων σας:

Η ενσωμάτωση της ψυχολογικής αποστασιοποίησης στη συνήθη οπτική κάποιου, οδηγεί γενικά σε καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων του. Ειδικότερα, τα άτομα με υψηλό δείκτη στην αποφυγή προσκόλλησης, τα οποία συνήθως αποστασιοποιούνται από τις εμπειρίες τους, μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχολογική συγκέντρωση, ενώ τα άτομα με υψηλό δείκτη στην αγχώδη προσκόλληση, που συνήθως «απορροφούνται» από τις εμπειρίες τους, μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχολογική απόσταση. (Wang et al. 2012)

5. Προσοχή στην ψευδαίσθηση του ερμηνευτικού βάθους!

Δεν είναι όλες θετικές οι επιδράσεις της αφηρημένης σκέψης. Ένας από τους κινδύνους της αφηρημένης σκέψης είναι ότι μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουμε κάτι καλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό ονομάζεται «ψευδαίσθηση του ερμηνευτικού βάθους»:

"... πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένας σεισμός συμβαίνει επειδή δύο γεωλογικές πλάκες συγκρούονται και κινούνται κοντά η μια στην άλλη, αλλά ξέρουν ελάχιστα για τον μηχανισμό που αρχικά παράγει αυτές τις συγκρούσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κατανοούν αρκετά καλά αυτές τις έννοιες και εκπλήσσονται από τη ρηχότητα των εξηγήσεων τους όταν τους ζητείται να περιγράψουν αυτές τις έννοιες εις βάθος. (Alter et al., 2010)

Για αυτό το λόγο:

Αν και η λαϊκή σοφία υποδηλώνει ότι συχνά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, μερικές φορές η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι δεν βλέπουμε ούτε τα δέντρα από το δάσος. (Alter et al., 2010)

6. Να είστε αληθινοί απέναντι στον εαυτό σας

Η ψυχολογική αποστασιοποίηση μπορεί να μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στην κοινωνική επιρροή, καθώς... μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της αποστασιοποιημένης δράσης αντικατοπτρίζοντας με συνέπεια τις βασικές αξίες και τα ιδανικά ενός ατόμου, τα οποία είναι πιθανό να είναι κοινά με τα πρόσωπα σημαντικών σχέσεων του ή ομάδων που ανήκει. (Ledgerwood et al., 2010)

Με άλλα λόγια: όταν σκεφτόμαστε αφηρημένα ή με ψυχολογική απόσταση, είμαστε πιο αληθινοί προς τον εαυτό μας.


Διαβάστε σχετικά: 10 αλήθειες που όταν τις αποδεχθείς η ζωή σου θα είναι πιο όμορφη


7. Γίνετε πιο ευγενικοί

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευγενικοί όταν σκέφτονται αφηρημένα:

Οκτώ μελέτες έδειξαν ότι η ευγένεια συνδέεται με υψηλού επιπέδου ερμηνευτική, χρονική και χωρική απόσταση. (Stephan et al., 2010)

8. Θέστε σε λειτουργία τη δημιουργικότητά σας

Συχνά ακούμε τη συμβουλή να κάνουμε ένα διάλειμμα για να αντιμετωπίσουμε το φυσικό διαχωρισμό από τα δημιουργικά αδιέξοδα, αλλά η ψυχολογική απόσταση μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη. Οι συμμετέχοντες σε μία μελέτη που είχαν προετοιμαστεί για να σκεφτούν αποστασιοποιημένα την εργασία που τους είχε ανατεθεί, επίλυσαν δύο φορές περισσότερα προβλήματα διορατικότητας από αυτούς που είχαν προετοιμαστεί να σκεφτούν με εγγύτητα την ολοκλήρωση της εργασίας. (Jiaetal., 2009).

9. Βελτιώστε τον αυτοέλεγχό σας

... οι συμμετέχοντες που είχαν ενθαρρυνθεί να σκεφτούν με βάση ένα υψηλό επίπεδο αφηρημένων όρων, παρουσίασαν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο ως προς την αντοχή της ταλαιπωρίας που τους προκαλούσε η χρήση ενός εργαλείου χεριού που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, προκειμένου να λάβουν πιο ακριβή προφίλ προσωπικότητας.

10. Πυροδοτήστε σοφές σκέψεις

Σοφία σημαίνει να βλέπεις τη γενικότερη εικόνα. Η αφηρημένη σκέψη και η ψυχολογική απόσταση μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό:

Δύο πειράματα φανερώνουν ότι η προετοιμασία των ανθρώπων να χρησιμοποιούν την ορθή λογική για την αντιμετώπιση των σημαντικών, προσωπικών τους θεμάτων (1η Μελέτη: Career prospects for the unemployed during an economic recession, 2η Μελέτη: Anticipated societal changes associated with one’s chosen candidate losing the 2008 U.S. Presidential election) από μια αποστασιοποιημένη οπτική, βελτιώνει τη σοφή συλλογιστική (τον διαλεκτισμό, τη διανοητική ταπεινότητα), τις στάσεις τους (τη στάση αφομοίωσης που σχετίζεται με τη συνεργασία) και τη συμπεριφορά τους. (Kross & Grossmann, 2011)


Πηγή: www.spring.org.uk
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...