PsychologyNow Team

Το κλειδί για να γίνεις η πιο υπέροχη εκδοχή του εαυτού σου

Το κλειδί για να γίνεις η πιο υπέροχη εκδοχή του εαυτού σου

PsychologyNow Team
άνδρας βρίσκει το κλειδί για να γίνει η πιο υπέροχη εκδοχή του εαυτού του
Image credit: Ian Stauffer / unsplash.com

Aκούμε συχνά ότι ο δρόμος της ευτυχίας οδηγείται από εκφράσεις όπως «Ακολούθησε την καρδιά σου», «Άκουσε το ένστικτό σου», «Βρες τον εαυτό σου», «Να μιλάς αληθινά»... Τι πραγματικά σημαίνουν όμως όλα αυτά;


Ακολούθησε την καρδιά σου, Άκουσε το ένστικτό σου, Βρες τον εαυτό σου, Να μιλάς αληθινά... όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις κατ’ επανάληψη. Όλες τους υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να μας ενθαρρύνουν να ζήσουμε αυθεντικά και ευθυγραμμισμένοι με τις προσωπικές μας επιθυμίες, αξίες ή ιδέες. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να μας φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά (ή ακόμη και να κατανοήσουμε πλήρως τι ακριβώς σημαίνει να τα εφαρμόσουμε).

Αρχικώς, τι ακριβώς σημαίνει να «ακολουθήσουμε την καρδιά μας ή τη δική μας αλήθεια»;

Πρόκειται πραγματικά για τα δικά μας «πιστεύω»; Για παράδειγμα. Οι άνθρωποι που υπερ-αποδίδουν στην εργασία τους, πιστεύουν ότι Είμαι αυτό που κάνω. Πιστεύουν ότι η αξία τους προέρχεται πρώτα και κύρια από την παραγωγικότητά τους, σε όλες της μορφές της.

Κατά συνέπεια, η ευημερία τους εξαρτάται πλήρως από τις ανταμοιβές και την επίτευξη των στόχων τους: παίρνοντας άριστα, ιδρύοντας επιτυχημένες επιχειρήσεις, γινόμενοι δεκτοί για την πρακτική τους άσκηση σε μία πετυχημένη εταιρία ή αποκτώντας κάποια περιζήτητη ηγετική θέση. Είσαι αξιόλογος άνθρωπος μόνο αν είσαι επιτυχημένος, ισχυρός, πλούσιος ή αν έχεις επιτύχει ένα υψηλό κύρος.

Πολλές φοιτήτριες στα μαθήματα που δίδασκα μου απεκάλυπταν ότι ακόμη και αν ήθελαν πολύ να κάνουν οικογένεια, το μήνυμα που λάμβαναν υποσυνείδητα ήταν: Δεν μπορείς να κάνεις οικογένεια πριν τα 30 σου, γιατί διαφορετικά θα καταστρέψεις την καριέρα σου. Κανείς δεν θα τις έπαιρνε σοβαρά αν παραδέχονταν τι πραγματικά επιθυμούσαν, ακόμη και αν, μιλώντας ιατρικά, η υγιέστερη περίοδος για να αποκτήσει κάποιος παιδί είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Δυστυχώς συχνά αποδεχόμαστε θεωρίες για την επιτυχία που είναι λάθος και που δεν οδηγούν στην μακροπρόθεσμη ευτυχία μας. Αυτή η προκατειλημμένη νοοτροπία συνδέει τόσο στενά την ταυτότητα με την παραγωγικότητα που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια διά βίου αναζήτηση της επιτυχίας.

Έτσι όμως πάντα τους αφήνει πεινασμένους για περισσότερη, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά από τις έρευνες (και την εμπειρία στη ζωή) ότι τα επιτεύγματα, τα βραβεία, οι τιμές και τα οικονομικά κέρδη οδηγούν σε περιορισμένη ικανοποίηση στη ζωή και ποτέ σε ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης.

Όπως αυτοί οι άνθρωποι με υψηλή απόδοση στην εργασία τους, έτσι όλοι μας επηρεαζόμαστε από την κουλτούρα στην οποία ζούμε, είτε είναι ο χώρος εργασίας μας, η οικογένειά μας, η κοινότητά μας ή η θρησκεία μας. Αποδεχόμαστε πεποιθήσεις που μπορεί να μην είναι υποστηρικτικές για τη ζωή μας ή ωφέλιμες για εμάς και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από έναν φακό που είναι έντονα επηρεασμένος από τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις ιδέες που έχουμε μάθει. 


Διαβάστε σχετικά: Η σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού


Πώς να γίνετε υπέροχοι άνθρωποι

Όλοι αγωνιζόμαστε για να γίνουμε επιτυχημένοι ή «καλοί» εργαζόμενοι, γονείς, αθλητές ή ακόμα και σε οποιοδήποτε χόμπυ που έχουμε. Όμως ένα πράγμα που δεν σκεφτόμαστε είναι πώς να γίνουμε υπέροχοι άνθρωποι.

Μία μέρα, αμφισβήτησα την ιδέα της «επιτυχίας» στο μάθημα που δίδασκα. Ρώτησα τους φοιτητές μου: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πιο υπέροχου ανθρώπου που γνωρίζετε;. Τα επίθετα πού ήρθαν στο μυαλό τους ήταν «στοργικός», «τρυφερός» και «παρών». Τότε τους ρώτησα: Θα λέγατε ότι αυτό το πρόσωπο είχε έναν ευτυχισμένο αντίκτυπο στη ζωή σας; Δεν μίλησε κανείς. Δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν αυτόν τον ορισμό της επιτυχίας.

Όμως δεν είναι οι υπέροχοι, οι γενναιόδωροι, οι ευγενικοί και οι συμπονετικοί άνθρωποι που στην πραγματικότητα σηκώνουν τα φορτία; Αυτοί δεν είναι που μας υπομένουν στη ζωή; Βρίσκονται εκεί όταν πέφτουμε, μας αγαπάνε όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, νοιάζονται για εμάς όταν δεν το κάνει κανένας άλλος, δείχνουν τόσο βαθιά κατανόηση που μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, γελάνε γεμάτοι σοφία και γαλήνη και μοιράζονται μαζί μας την καλοσύνη που δεν βρίσκουμε πουθενά αλλού.

Οι υπέροχοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν την πιο επιτυχημένη και δυνατή επιρροή στις ζωές μας και είμαστε τυχεροί που τους έχουμε ανακαλύψει.

Οπότε, τι μας δείχνουν οι έρευνες; Μας αποκαλύπτουν ότι θα κερδίσουμε μόνο στιγμιαίες εκρήξεις χαράς όλων των ικανοποιήσεων που επιζητούμε στη ζωή μας, από το σεξ μέχρι και το χρήμα. Όμως, η ανθεκτική ικανοποίηση που αναζητούμε προέρχεται από μια ζωή με σκοπό, νόημα, συμπόνια και αλτρουϊσμό. Δημιουργείται όταν στεκόμαστε στο πλευρό των άλλων, όπου και όπως μπορούμε, αγαπώντας τους ανθρώπους γύρω μας παρά τις διαφορές μας και από την προσπάθειά μας να κάνουμε τους άλλους να χαμογελούν.

Βεβαίως και να ακολουθήσετε τις φιλοδοξίες σας, τα όνειρά σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Μπορεί και όλα τα παραπάνω να οδηγήσουν σε μεγάλη ικανοποίηση και ακόμη και να δώσουν νόημα στη ζωή σας. Αλλά θυμηθείτε και τι άλλο οδηγεί στην επίτευξη της βαθύτερης ευτυχίας σας. Γνωρίζετε ήδη αυτό που θα διαπιστώσετε όταν θα φεύγετε από τη ζωή: ότι μια καλή ζωή είναι μια ζωή κατά την οποία μοιραστήκατε άφθονη αγάπη. Ότι η μόνη φιλοδοξία που αξίζει να έχεις, είναι να είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος για κάποιον άλλον.


Efh mes3n
Πηγή: psychologytoday.com

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...