PsychologyNow Team

Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην μακροζωία

Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην μακροζωία

PsychologyNow Team

Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα.


Οι συνήθεις προτάσεις για τη μακροζωία έχουν να κάνουν με τη διατροφή, την άσκηση, τη μείωση του στρες, καθώς και τη χρήση διαφόρων βιταμινών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι μια απλή λύση που μπορεί να έχει σημαντικό όφελος για την υγεία, είναι η απόκτηση κατοικιδίων ζώων.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους ένας αρθρογράφος ετοίμαζε ένα από τα άρθρα αυτά που συνήθως βλέπουμε όταν πλησιάζουμε το νέο έτος, άρθρα που προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Η προσέγγιση του ήταν να ζητήσει από έναν αριθμό ανθρώπων (ως επί το πλείστον από επιστήμονες και ανθρώπους των τεχνών) ποια διαισθάνονταν ότι θα ήταν «Η επόμενη βασική ανακάλυψη» στον τομέα τους.

Ένας φυσικός μίλησε για ένα τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να εργαστεί πάνω στα κύματα βαρύτητας, ένας γιατρός μίλησε για τα φάρμακα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το DNA, ώστε να αντιμετωπίσουν ασθένειες που βασίζονται στη γενετική και ένας εμπειρογνώμονας της τεχνολογίας των πληροφοριών, πρόβλεψε ότι τα κύματα του εγκεφάλου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχουν απευθείας τις μηχανές. Η δική μου πρότασή μου ήταν ότι αν θα μαθαίναμε αρκετά σχετικά με τα οφέλη της υγείας μέσω της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, κυρίως σκύλων, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε στο κοντινό μέλλον ότι οι γιατροί θα μπορούσαν πραγματικά να συνταγογραφούν σε ανθρώπους συγκεκριμένων ηλικιών ή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φάσμα υψηλού κινδύνου, την απόκτηση ενός σκύλου. Πρότεινα, επίσης, ότι εάν τα οφέλη για την υγεία ήταν αρκετά μεγάλα, ίσως το κόστος για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να καλύπτεται από τα προγράμματα ιατρικής ασφάλισης.

Αν και δεν είχα πραγματικά καμία προσδοκία, ότι οι γιατροί πρόκειται να συνταγογραφήσουν την απόκτηση κατοικίδιων, ένιωθα ότι η πρόταση μου είχε βάση. Η ιδέα της σύστασης της απόκτησης ενός σκύλου για τη βελτίωση της υγείας, προέρχεται από μια σταδιακή εξέλιξη ενός συνόλου δεδομένων: Ο σύλλογος American Heart Association εξέδωσε μία μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Την περίοδο που εξεδώθει η μελέτη, ελάχιστα ήταν γνωστά για τη σπουδαιότητα της βελτίωσης της υγείας που αποφέρουν τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, ακόμη και μικρά οφέλη για την υγεία μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, γνώριζα ότι πριν οι γιατροί αρχίσουν να συνταγογραφούν την απόκτηση κατοικίδιων ζώων, το μέγεθος των πλεονεκτημάτων θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι αρκετά μεγάλο. Για παράδειγμα, να υπάρχουν στοιχεία ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων αύξησε σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Τέτοια στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι σποραδικά. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον, κάνουν συνήθως λάθος. Ως εκ τούτου, χάρηκα όταν είδα μια έκθεση η οποία προτείνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να τείνουν προς μια κατεύθυνση που υποστήριζαν οι υποθέσεις μου.

Ορισμένα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια ομάδα ερευνητών στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δείχνουν ακριβώς πόσο ισχυρά μπορεί να είναι τα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων για ένα στοχευμένο πληθυσμό. Αυτοί οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα ανθρώπων και σε μια συγκεκριμένη κατάσταση της υγείας τους.

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για περίπου 1/3 του συνόλου των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι τα πιο ευαίσθητα, δεδομένου ότι περίπου το 90% των καρδιαγγειακών θανάτων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Έτσι, αυτή η ερευνητική ομάδα εξέτασε 4.039 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με υπέρταση (σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση) και που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη δεύτερη εθνική μελέτη για την πίεση του αίματος στην Αυστραλία. Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές προσβολές. Οι άνθρωποι που μελετήθηκαν ήταν μεταξύ 65 και 84 ετών, μια ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου. Το ερώτημα ήταν κατά πόσον η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων επηρέαζε την επιβίωσή τους. Τα άτομα στην παρούσα έρευνα παρακολουθήθηκαν για περίπου 11 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, 24% από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς (52%) πέθανε από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το ποσοστό της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων ήταν αρκετά τυπικό, με το 36% από αυτούς να έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αν κοιτάξει κανείς τα άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ο αριθμός αυξάνεται έως και 86%. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 45% της ομάδας είχε στην ιδιοκτησία του ένα σκύλο και το 26% είχε στην ιδιοκτησία του μια γάτα.

Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα και με άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα κατοικίδια, το ποσοστό επιβίωσης ήταν υψηλότερο σε άτομα που είχαν στο παρόν ή στο παρελθόν, ένα κατοικίδιο ζώο. Αυτό που βρήκα πιο εντυπωσιακό ήταν το μέγεθος της επίδρασης που είχε ένα κατοικίδιο ζώο στην επιβίωση: Κατά την περίοδο των 11 ετών που ελέγχθηκαν αυτοί οι άνθρωποι που είχαν θέματα υγείας υψηλού κινδύνου, το ποσοστό επιβίωσης βελτιώθηκε κατά 26%σε άτομα που επί του παρόντος είχαν ένα κατοικίδιο ζώο. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, είναι ότι βελτιώθηκε κατά 22% σε άτομα που είχαν στο παρελθόν ένα κατοικίδιο ζώο στην ιδιοκτησία τους.

Αυτά είναι εκπληκτικά δυνατά οφέλη, όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα βελτίωσης που ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες διαφημίζουν για ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης των καρδιαγγειακών θανάτων.

Σε προηγούμενες μελέτες για τα οφέλη υγείας από την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, έχει βρεθεί ότι οι σκύλοι είναι περισσότερο βοηθητικοί για τη θετική έκβαση της υγείας από τις γάτες. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε αυτή τη μελέτη, η οποία διαπίστωσε περίπου ίσα οφέλη, ανεξάρτητα από το εάν το κατοικίδιο ζώο κάποιου ήταν μια γάτα ή ένας σκύλος. Ωστόσο, οι ερευνητές είχαν βρει ότι η μεγαλύτερη βελτίωση για την επιβίωση ήταν για τα άτομα που είχαν στην ιδιοκτησία τους σκύλους και τους πήγαιναν συχνά βόλτες.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου, τουλάχιστον προωθεί ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής και ότι ένας δραστήριος τρόπος ζωής οδηγεί σε καλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Σε συνδυασμό με την συντροφιά του κατοικίδιου ζώου, αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του. Αυτό είναι ιατρικώς σημαντικό, δεδομένου ότι το άγχος συμβάλλει στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, μια βελτίωση 26% του ποσοστού επιβίωσης, είναι σίγουρα ένα σημαντικό αποτέλεσμα και, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, προτείνει ότι η συνταγογράφηση ενός κατοικίδιου  - τουλάχιστον για ηλικιωμένα άτομα που μπορεί να είναι σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων -  θα πρέπει να είναι κάτι που οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν.

Βέβαια, αν τα αποτελέσματα αυτά αναπαράγονταν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα για τα ιατρικά προγράμματα υγείας να σκεφτούν να καλύπτουν ένα μέρος του κόστους για την απόκτηση ενός «συνταγογραφημένου κουταβιού».


Πηγή: psychologytoday

Συγγραφέας: Stanley Coren, Ph.D. FRSC.,Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia.

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...