PsychologyNow Team

Η οσφυαλγία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας

Η οσφυαλγία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας

PsychologyNow Team

H μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και προβλήματα ψυχικής υγείας.


Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200.000 άνθρωποι, διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο συσχετισμός αυτός, θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περισσότερο αποτελεσματικού πλάνου θεραπείας.

Η οσφυαλγία είναι μια σημαντική αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αναπηρίας, από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την Παγκόσμια Επιβάρυνση της Υγείας από Νόσους, η οσφυαλγία προσβάλλει περίπου 1 στα 10 άτομα.

Υπάρχει επίσης μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η οσφυαλγία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων προβλημάτων σωματικής υγείας. Επιπλέον, συνοδεύεται από ένα σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Μία παλαιότερη αλλά εξίσου σημαντική μελέτη, χρησιμοποίησε στοιχεία από την Παγκόσμια Έρευνα για την Ψυχική Υγεία και διαπίστωσε ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση ή στον αυχένα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης, κατάχρησης αλκοόλ και μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση αγχωδών διαταραχών.

Παρά τη δυνατή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της οσφυαλγίας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες (LMICs), δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση της.

 

Η σημαντικότερη μελέτη για τη σύνδεση οσφυαλγίας και ψυχικής υγείας μέχρι σήμερα

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη που διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ της οσφυαλγίας και της ψυχολογικής ασθένειας στις LMICs, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Hospital Psychiatry.

Η ερευνητική ανέλυσε δεδομένα 190.595 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω από 43 χώρες, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Από τις 43 χώρες, οι 19 ήταν χώρες με πληθυσμό χαμηλού εισοδήματος και οι 24 ήταν χώρες με πληθυσμό μεσαίου εισοδήματος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα για την Παγκόσμια Υγεία 2002-2004, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για την «λήψη πληροφοριών σχετικά με την υγεία των ενήλικων πληθυσμών και των συστημάτων υγείας».

Συνολικά, στις LMICs, η οσφυαλγία έδειξε να επηρεάζει το 35,1% του πληθυσμού, από το οποίο το 6,9% ανέφερε ότι υποφέρει από χρόνια οσφυαλγία. Από τις χώρες που διερευνήθηκαν, η Κίνα είχε το χαμηλότερο ποσοστό, συγκεκριμένα 13,7%.

Σε μερικές  χώρες, περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφεραν προβλήματα οσφυαλγίας. Το Νεπάλ ήταν στην υψηλότερη θέση με 57,1%, ακολουθούσε το Μπαγκλαντές με 53,1%, ενώ η Βραζιλία ήταν στην 3η θέση με 52%.

 

Οσφυαλγία και ψυχική υγεία

Η ανάλυση των δεδομένων των ερωτηματολογίων έδειξε ότι, τα άτομα που υπέφεραν από οσφυαλγία, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ένα από τα ακόλουθα προβλήματα ψυχικής υγείας - άγχος, κατάθλιψη, ψύχωση και στέρηση ύπνου, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εμφάνιζαν προβλήματα οσφυαλγίας.

Οι άνθρωποι με χρόνια οσφυαλγία είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους και 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψύχωση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι και οι 43 LMICs, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάταξη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

«Τα ευρήματα μας υποδεικνύουν, ότι η οσφυαλγία αλλά και η χρόνια οσφυαλγία συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης, ψύχωσης, άγχους, στρες  και διαταραχών του ύπνου.

Αυτό υποδηλώνει ότι η οσφυαλγία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, οι οποίες και ενδεχομένως να καταστούν τη θεραπεία της, ακόμα πιο δύσκολη. Οι ακριβείς λόγοι για αυτή τη σύνδεση, δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη».

Επειδή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ανθρώπων από διαφορετικούς πληθυσμούς, τα ευρήματα της έχουν μεγάλη αξιοπιστία. Δεδομένου ότι η οσφυαλγία είναι τόσο διαδεδομένη στις LMICs (αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο γενικότερα), οποιαδήποτε σύνδεσή της με την ψυχική υγεία θα πρέπει να μελετηθεί λεπτομερώς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη συσχέτιση της οσφυαλγίας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Είναι επίσης σημαντικό οι επαγγελματίες που ανήκουν στο χώρο της υγείας, να έχουν γνώση αυτής της σύνδεσης, ώστε αν χρειάζεται να παραπέμπουν τους ασθενείς σε έναν ψυχοθεραπευτή».


Πηγή: medicalnewstoday

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...