PsychologyNow Team

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη ευημερία

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη ευημερία

PsychologyNow Team
εξωστρεφής γυναίκα απολαμβάνει καλύτερη ευημερία
Image credit: marymarkevich / freepik.com

Τα άτομα με αυξημένο δείκτη εξωστρέφειας βιώνουν περισσότερες και πιο θετικά τις κοινωνικές συνδέσεις τους.


Μία νέα μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία εξέτασε τους κοινωνικοδημογραφικούς, ψυχοκοινωνικούς, γνωστικούς και προγνωστικούς παράγοντες της ευημερίας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, έχει τίτλο "Predicting well-being over one year using sociodemographic factors, personality, health behaviors, cognition, and life events". Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα ευημερίας στους ανθρώπους με το χαρακτηριστικό της ευσυνείδητης εξωστρέφειας, με καλή ρουτίνα γυμναστικής.

Η μελέτη επαναχρησιμοποίησε δεδομένα από 1.017 υγιείς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη TWIN-E (Twin study in Well-being using Integrative Neuroscience of Emotion), μια μελέτη του 2012 που αναζητούσε δείκτες ενδοφαινοτύπων για την ψυχική υγεία, η οποία περιελάμβανε αξιολογήσεις της προσωπικότητας με βάση διαδικτυακά νευρογνωστικά τεστ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία και η γνωστική επανεκτίμηση ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης της ευημερίας κατά την αρχική αξιολόγηση. Η εξωστρέφεια ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της μεταβολής της ευημερίας, ακολουθούμενος από τον βαθμό στον οποίο το άτομο θεωρούσε ότι είχε βιώσει θετικά ή αρνητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του ενός έτους.


Διαβάστε σχετικά: Η ευτυχία έρχεται στην πράξη, ξεκινήστε σήμερα


Μια εξήγηση που προτείνουν οι συγγραφείς είναι η τάση των ατόμων με υψηλότερη εξωστρέφεια να έχουν περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις που μπορεί να διευκολύνουν τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ευημερίας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία καταγραφή αυτής της πληροφορίας πουθενά στα δεδομένα.

Αυτό που ξεχωρίζει από τα παρεχόμενα δεδομένα, αν και δεν αποτελεί μέρος της παρούσας μελέτης, είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις στις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης ως προς τη συσχέτιση με την ευημερία. Για παράδειγμα, ο ύπνος άνω των οκτώ ωρών τη νύχτα συσχετίστηκε αρνητικά με την ευημερία στην αρχική αξιολόγηση και ήταν η πιο σημαντική συσχέτιση με τη θετική ευημερία στην παρακολούθηση. Υπήρξαν επίσης δραματικές ανατροπές στις θετικές και αρνητικές συσχετίσεις με τη συχνότητα άσκησης, τον χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και τη συμπεριφορά του καπνίσματος (στο παρελθόν και στο παρόν).

Επιπλέον, διατηρήσιμη αρνητική επίδραση στην ευημερία είχε η ενασχόληση με την οικογένεια καθώς και ο εθελοντισμός τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι χρήσιμοι προγνωστικοί παράγοντες της ευημερίας, τα πρόσφατα γεγονότα της ζωής και οι συμπεριφορές υγείας είναι επίσης σημαντικά.


Έρευνα:  Miranda R. Chilver et al, Predicting wellbeing over one year using sociodemographic factors, personality, health behaviours, cognition, and life events, Scientific Reports (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-32588-3

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...