PsychologyNow Team

31 μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορείτε να κάνετε και δεν κοστίζουν τίποτα

31 μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορείτε να κάνετε και δεν κοστίζουν τίποτα

PsychologyNow Team
γυναίκα εθελόντρια κάνει 31 μικρές πράξεις καλοσύνης
Image credit: RODNAE Productions / pexels.com

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Ποια πράξη καλοσύνης θα κάνετε σήμερα;


Να ταΐζεις κάποιον που πεινά. Να μαζεύεις ένα κομμάτι απορρίμματος στην άκρη του δρόμου. Να βοηθάς κάποιον που χρειάζεται να κατέβει μια σκάλα. Αυτές οι χειρονομίες χρειάζονται μόνο δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο άτομο που τις δέχεται. Και παρόλο που μπορεί να μην επηρεάσουν αρνητικά την ημέρα σας, μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια σημαντικά οφέλη και για εσάς.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι πράξεις καλοσύνης - από το να προσφέρεις το χαμόγελο σου σε έναν ξένο μέχρι να βοηθήσεις κάποιον να σκάψει για να ξεκολλήσει το κολλημένο λάστιχο του αυτοκινήτου του από το χιόνι - μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη διάθεση όχι μόνο των παραληπτών τους, αλλά και του ατόμου που τις κάνει. Κάθε φαινομενικά ασήμαντη πράξη που κάνεις για να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο, μπορεί να σε γεμίσει με εξίσου μεγάλη χαρά.

Έχοντας αυτό κατά νου, συγκεντρώσαμε 33 μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορείτε να κάνετε σήμερα χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ. Προσφέρετε λοιπόν μία — ή όλες — και συνειδητοποιήστε πόσο θετικά επιδρά στην ψυχολογία σας να είστε ένα πραγματικά ευγενικό και σκεπτόμενο τους άλλους (φροντιστικό και ενσυναισθητικό) άτομο.

1. Δώστε το φαγητό σας που περίσσεψε σε κάποιον που έχει ανάγκη

Αντί να πετάξετε τα υπέροχα υπολείμματα του μεσημεριανού σας γεύματος, σκεφτείτε να τα συσκευάσετε και να τα μοιράσετε σε κάποιον που χρειάζεται να φάει. Θα νιώσετε καλύτερα γνωρίζοντας ότι δε σπαταλήσατε καθόλου καλό φαγητό και ένας άνθρωπος θα ωφεληθεί πολύ από αυτή τη μικρή αλλά σημαντική πράξη καλοσύνης.

2. Κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για κάποιον

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο αξιοσημείωτο ως χειρονομία, αλλά οι άγνωστοι σίγουρα θα παρατηρήσουν ότι αντί να συνεχίσετε, κάνατε μια στάση κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για αυτούς — ειδικά αν ζείτε σε μια πολυσύχναστη πόλη όπου ο καθένας ασχολείται συνεχώς μόνο με τον εαυτό του.

3. Κάντε κομπλιμέντα σε αγνώστους στο δρόμο

Βλέπετε κάποιον στο τρένο του οποίου σας αρέσει κάτι που φορά ή κρατά; Τότε πείτε το! Τα κομπλιμέντα που προέρχονται από φίλους και συγγενείς είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να λαμβάνετε απροσδόκητα ένα κομπλιμέντο από έναν άγνωστο. Και ποιος ξέρει: Αν όλα πάνε καλά, μπορεί ακόμη και να καταφέρεις να αποκτήσεις έναν νέο φίλο.

4. Δωρίστε παλιά ρούχα

Κάντε χώρο για ένα νέο φόρεμα και δωρίστε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε σε όσους έχουν ανάγκη, όλα ως έκφραση μιας ευγενικής χειρονομίας. Μπορεί να μην χρειάζεστε πλέον τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια ή το πρώην αγαπημένο σας φουσκωτό μπουφάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν μπορεί να κάνει καλή χρήση αυτών (να τα χρησιμοποιήσει) για τα επόμενα χρόνια.

5. Εκπλήξτε τους συναδέλφους σας με χειροποίητα αρτοσκευάσματα

Αφιερώστε μία στιγμή για να δείτε όλα τα υλικά που έχετε αυτή τη στιγμή στο ντουλάπι σας. Εάν τυχαίνει να έχετε τα σωστά υλικά για να φτιάξετε σπιτικά αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα ή μάφιν, τότε φτιάξτε μια παρτίδα. Όχι μόνο θα κάνετε χρήση αυτών των συστατικών που διαφορετικά μπορεί να «μαράζωναν» στο ντουλάπι σας μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων, αλλά επίσης, είναι ένας από τους τρόπους που μπορείτε χωρίς να ξοδέψετε χρήματα να κάνετε πολλούς ανθρώπους χαρούμενους με λίγη προσπάθεια.

6. Αφήστε τα αχρησιμοποίητα εκπτωτικά κουπόνια σε ένα ράφι στο κατάστημα

Εάν έχετε ένα κουπόνι που πρόκειται να λήξει και δεν θα το χρησιμοποιήσετε, απλώς αφήστε το στο ράφι του καταστήματος δίπλα στο αντικείμενο στο οποίο αντιστοιχεί (το οποίο αφορά), ώστε κάποιος άλλος να επωφεληθεί. Σίγουρα, ένα κουπόνι έκπτωσης 1€ δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στην τιμή, αλλά η ευγένεια και η γενναιοδωρία που διαδίδετε είναι ανεκτίμητη.

7. Συμπληρώστε μια έρευνα ικανοποίησης πελατών και μιλήστε για την υπέροχη εμπειρία που βιώσατε

Αν έτυχε να βιώσετε μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία με έναν εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών, αφιερώστε λίγα επιπλέον λεπτά για να συμπληρώσετε την έρευνα ικανοποίησης πελατών και επαινέστε αυτό το άτομο για την καλοσύνη και την εξυπηρετικότητα του. Κανείς δεν απολαμβάνει πραγματικά να συμπληρώνει αυτές τις έρευνες στο τέλος μιας τηλεφωνικής κλήσης, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στην καριέρα κάποιου.

8. Κρατήστε τα παιδιά ενός φίλου — δωρεάν

Αυτό το φιλικό ζευγάρι που έχει μικρά παιδιά, θα εκτιμούσε απεριόριστα μια βραδινή έξοδο χωρίς τα μικρά - αλλά οι babysitters αυτές τις μέρες είναι ακριβές. Εκεί έρχεται η πράξη της καλοσύνης σας. Προσφερθείτε να φροντίσετε το μωρό τους εντελώς δωρεάν και μπορείτε να δώσετε στους φίλους σας τη βραδιά που λαχταρούσαν και δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν ούτε μια δεκάρα.

9. Επιστρέψτε τα καρότσια του σούπερ μάρκετ στη θέση τους

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα καροτσάκι εκτός θέσης, αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να το επιστρέψετε εκεί που θα έπρεπε ώστε να κάνετε τη ζωή κάποιου άλλου πιο εύκολη. Αυτά τα καροτσάκια που αφήνουν οι άνθρωποι στη μέση του πάρκινγκ δεν επιστρέφουν ως δια μαγείας στη θέση τους—όταν οι πελάτες αρνούνται να τα βάλουν στη θέση τους, οι σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι πρέπει να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο από τη μέρα τους μόνο για να βάλουν αυτά τα καροτσάκια εκεί που υποτίθεται ότι είναι. Και για κάθε καροτσάκι αγορών που τοποθετείτε ξανά στη σωστή του θέση, μειώνετε επίσης τον κίνδυνο να χτυπηθεί το αυτοκίνητο κάποιου.

10. Πετάξτε τα σκουπίδια που βρίσκετε στο πεζοδρόμιο

Κάντε μια μικρή πράξη καλοσύνης για τον πλανήτη και πετάξτε τα σκουπίδια που βλέπετε ενώ περπατάτε στο δρόμο. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Διατήρησης, απλά αντικείμενα όπως ένα κομμάτι χαρτόνι κάνουν έως και δύο μήνες για να διαλυθεί, έτσι κάθε κομμάτι σκουπιδιών που τοποθετείτε στο κατάλληλο μέρος κάνει τεράστια διαφορά για το περιβάλλον.

11. Αφήστε ενθαρρυντικά και θετικά σχόλια στους λογαριασμούς των φίλων σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν είναι εύκολο να δημοσιεύεις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο στην κριτική αγνώστων που δεν φαίνεται να έχουν ποτέ κάτι καλό να πουν—έτσι την επόμενη φορά που θα περιηγηθείτε στο Instagram και θα παρατηρήσετε ότι ένας φίλος μόλις ανέβασε μια selfie, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πόσο υπέροχος φαίνεται.

12. Αφήστε στον σύντροφό σας ένα σημείωμα αγάπης

Δείξτε στον σύντροφο σας πόσο νοιάζεστε για αυτόν, γράφοντας του ένα κρυφό σημείωμα αγάπης και αφήνοντας το στο τσαντάκι ή στον χαρτοφύλακα του για να το βρει αργότερα. Στη μέση της ημέρας, ο αγαπημένος σας άλλος θα εκπλαγεί ευχάριστα από αυτή τη γλυκιά πράξη καλοσύνης (και ποτέ δεν χρειάζεται να μάθει ότι απαιτούσε ελάχιστη προσπάθεια και μηδενικά χρήματα από την πλευρά σας).

13. Γίνετε εθελοντής σε τοπικό καταφύγιο ζώων

Απευθυνθείτε στο τοπικό καταφύγιο ζώων και δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Τα περισσότερα καταφύγια είναι σοβαρά υποστελεχωμένα και συνήθως χαίρονται όταν δέχονται εθελοντές για να βοηθήσουν. Και τι καλύτερο από το να περνάς χρόνο με αξιολάτρευτα ζώα όλη μέρα;

14. Αντί για δώρα γενεθλίων, ζητήστε από φίλους να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς

Όταν οι φίλοι και η οικογένειά σας σας ρωτήσουν τι δώρα θέλετε για τα γενέθλια σας φέτος, πείτε τους ότι αντί για δώρα γενεθλίων, θα προτιμούσατε να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς στο όνομα σας. Το Facebook έχει ακόμη μια λειτουργία που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε έναν έρανο για τα γενέθλιά σας, επομένως αυτό είναι τόσο εύκολο, όσο απλά το να πατήσετε ένα κουμπί για να πραγματοποιήσετε αυτήν την απλή αλλά σημαντική πράξη ευγένειας την επόμενη φορά που θα είναι η μεγάλη σας μέρα.

15. Συναντηθείτε με έναν παλιό φίλο

Βρείτε χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να συναντήσετε έναν παλιό φίλο που δεν έχετε δει εδώ και καιρό. Τόσο εσείς όσο και ο φίλος σας θα επωφεληθείτε από την πολυαναμενόμενη συνάντηση—εξάλλου, τίποτα δεν φτιάχνει τόσο πολύ τη διάθεση όπως το να αναπολείτε στιγμές με κάποιον που σας θυμάται από παλιά.


Διαβάστε σχετικά: Η δύναμη της καλοσύνης βελτιώνει την ψυχική υγεία


16. Εκπλήξτε την οικογένειά σας με ένα σπιτικό γεύμα

Αφήστε το χρησιμοποιημένο φυλλάδιο delivery στο συρτάρι της κουζίνας και εκπλήξτε την οικογένειά σας με ένα προσεγμένο σπιτικό γεύμα που δεν θα περίμενε ποτέ. Ακόμα κι αν δεν είστε master chef, απλώς η σκέψη και η προσπάθεια που καταβάλλετε για να μαγειρέψετε μόνοι σας ένα γεύμα θα είναι αρκετή για να κάνετε την οικογένεια σας να νιώσει ότι την εκτιμούν.

17. Δωρίστε αίμα

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα έκτακτης ανάγκης χρειάζονται πάντα περισσότερες αιμοδοσίες, ειδικά όταν συμβαίνουν τραγωδίες και φυσικές καταστροφές. Εάν πληροίτε τα προσόντα για να δώσετε αίμα, τότε η εγγραφή σας στην τοπική ομάδα αιμοδοσίας είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη. (Α, και αναφέραμε ότι συνήθως παίρνετε ένα νόστιμο σνακ στο τέλος της αιμοδοσίας σας;)

18. Δωρίστε τα μαλλιά σας

Θέλετε να αλλάξετε το προσωπικό σας στυλ; Σκεφτείτε να πετύχετε δύο πράγματα με ένα κούρεμα (με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια) δωρίζοντας την αλογοουρά σας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά το τι θα δεχτεί και τι όχι, αλλά συνήθως τα μαλλιά σας πρέπει να είναι από 8 έως 10 εκατοστά για να μπορέσετε να τα δωρίσετε. Μόλις κόψετε τα μαλλιά που θέλετε να δωρίσετε, μπορείτε να διασκεδάσετε παίζοντας με ένα νέο, πολύ πιο κοντό look.

19. Χαμογελάστε

Κάντε συνήθεια της ημέρας να χαμογελάτε στους αγνώστους που προσπερνάτε στο πεζοδρόμιο. Ποτέ δεν ξέρετε τι περνούν οι άλλοι άνθρωποι και το χαμόγελο σας θα μπορούσε να αλλάξει την υπόλοιπη μέρα αυτού του αγνώστου.

20. Επαινέστε τους συναδέλφους σας για μια δουλειά που έγινε σωστά

Εάν ο συνάδελφος σας έκανε πολύ καλή δουλειά σε ένα έργο ή παρουσίαση, μη διστάσετε να τον ενημερώσετε σχετικά με αυτό. Ακόμα κι αν ο συνάδελφός σας ξέρει ήδη βαθιά μέσα του ότι δούλεψε σκληρά και είχε καλή απόδοση, μερικές φορές λίγη αναγνώριση είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε όλοι για να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας.

21. Οργανώστε μια διανομή φαγητού

Κινητοποιήστε ολόκληρη την κοινότητά σας ώστε να συμμετάσχει σε μια πράξη καλοσύνης, οργανώνοντας μια διανομή φαγητού. Ο καθένας—συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας—μπορεί να νιώσει καλά με το να κάνει κάτι για να βοηθήσει όσους χρειάζονται κάτι να φάνε και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα που μπορεί να μην καταναλωθούν ποτέ διαφορετικά θα χρησιμοποιηθούν για καλό. Είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές.

22. Προσφερθείτε να παραλάβετε τα ψώνια ενός γείτονα

Πηγαίνετε ήδη στο σούπερ μάρκετ ούτως ή άλλως, οπότε γιατί να μην προσφερθείτε να παραλάβετε μερικά επιπλέον αντικείμενα και για τον γείτονα σας; Ο γείτονάς σας πιθανότατα έχει τόσα πολλά να κάνει μέσα στην ημέρα όπως και εσείς, επομένως οποιαδήποτε βοήθεια λάβει θα εκτιμηθεί πολύ.

23. Βρήκατε ένα χαμένο τηλέφωνο; Βοηθήστε να επιστραφεί

Φανταστείτε για λίγο πόσο χαμένοι θα ήσασταν χωρίς το smartphone σας. Αρκετά ανήμποροι, σωστά; Κρατήστε αυτό το συναίσθημα και θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα δείτε ένα χαμένο smartphone στο δρόμο. Κάποιος εκεί έξω ψάχνει αυτό το χαμένο τηλέφωνο και η επιστροφή του σε ένα τοπικό κατάστημα ή στο αστυνομικό τμήμα μπορεί όχι μόνο να φωτίσει τη μέρα του, αλλά και να του εξοικονομήσει χιλιάδες δολάρια.

24. Περάστε λίγο χρόνο σε ένα οίκο ευγηρίας

Οι οίκοι ευγηρίας αναζητούν πάντα εθελοντές για να κάθονται και να συνομιλούν με τους κατοίκους τους. Ακόμα κι αν έχετε μόνο μια ώρα ελεύθερου χρόνου, αυτά τα 60 λεπτά θα κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή ενός μοναχικού ατόμου.

25. Διδάξτε τα παιδιά της γειτονιάς σας εντελώς δωρεάν

Προσφέρετε τις δεξιότητες σας στα μαθηματικά, τα αγγλικά ή την ιστορία στα παιδιά της γειτονιάς σας που χρειάζονται βοήθεια με τις σχολικές τους εργασίες. Οι δάσκαλοι δεν είναι φθηνοί και έτσι η βοήθεια σας έστω για λίγες μόνο ώρες κάθε λίγες εβδομάδες, θα μπορούσε να εξαλείψει το οικονομικό άγχος για πολλές οικογένειες.

26. Επαινέστε έναν γονέα για τη συμπεριφορά του παιδιού του

Οι γονείς με μικρά παιδιά είναι πολύ συνηθισμένοι να ακούν παράπονα για το ότι το παιδί τους είναι πολύ θορυβώδες, υπερβολικά φασαριόζικο ή είναι απλώς πολύ παιδί. Ωστόσο, όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά και κάθονται ήσυχα σε δημόσιο χώρο, οι γονείς δεν ακούν ποτέ τίποτα για το πόσο καλά είναι τα παιδιά τους. Οπότε αν ακούσουν και λίγους επαίνους από εσάς, μπορεί να τους δώσει την ελπίδα ότι οι άνθρωποι προσέχουν τη σκληρή τους δουλειά.

27. Ακούστε όταν μιλάει κάποιος άλλος

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά οι άνθρωποι προσποιούνται ότι ακούν ενώ αποσπάται η προσοχή τους ή ασχολούνται με τα τηλέφωνά τους, είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες πράξεις καλοσύνης εκεί έξω να ακούς πραγματικά όταν κάποιος άλλος μιλάει. Σίγουρα, μπορεί να είναι δελεαστικό να ελέγξετε το κινητό σας ή να κοιτάξετε αυτήν την ειδοποίηση στο Twitter, αλλά το άτομο με το οποίο συνομιλείτε θα εκτιμήσει ότι εκτιμάτε τον χρόνο και τα λόγια του αρκετά ώστε να αγνοήσετε τις παρορμήσεις σας.

28. Αφήστε ένα αυτοκίνητο που προσπαθεί να μπει στη λωρίδα σας

Η κίνηση είναι αρκετά αγχωτική, χωρίς να χρειάζεται να παλέψετε για να μπείτε σε μια λωρίδα – οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον να δυσκολεύεται να μπει στη λωρίδα σας, κάντε λίγο χώρο και αφήστε τον να μπει!

29. Βοηθήστε έναν γονέα που αγωνίζεται να κατεβάσει το καρότσι του παιδιού του στις σκάλες

Μην αγνοείτε τους γονείς που παλεύουν να κατεβάσουν το καρότσι τους από μια σκάλα. Βοηθήστε τους! Η βοήθειά σας δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα λεπτό και αυτός ο αγχωμένος γονέας θα είναι αιώνια ευγνώμων για τη βοήθεια σας.

30. Πάρτε τηλέφωνο τη μαμά σας

Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες και απλά σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε τη μαμά σας! Σίγουρα, μερικές φορές μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα για κάποιο δράμα που συνέβη στη λέσχη βιβλίων ή για το ότι το σούπερ μάρκετ ξέμεινε από τα αγαπημένα της δημητριακά, αλλά τίποτα δεν την κάνει πιο χαρούμενη από το να σας ακούει — και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

31. Φτιάξτε το πρωινό του συντρόφου σας στο κρεβάτι

Εκπλήξτε τον σύντροφό σας αυτή την Κυριακή με ένα νόστιμο πρωινό στο κρεβάτι. Ακόμα κι αν είναι απλά ομελέτα και καφές, ο αγάπημένος σας σύντροφος θα λατρέψει που καταβάλετε προσπάθεια για να κάνετε το πρωινό του ακόμα πιο γλυκό.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...